用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一年三考
go

一年三考

我喜歡一年四次考試,但我女的小學從去年開始改左一年三次考試~

0030 發表於 19-1-16 15:09
我喜歡一年四次考試,但我女的小學從去年開始改左一年三次考試~
聖多馬??

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家自行都係呈咗兩次,何來3次平均分?!

mianyang_99    發表於 19-1-16 17:02
恐龍家

回覆 0030 的帖子

系,你小朋友都系聖多馬?

小曳人 發表於 19-1-16 16:57
大家自行都係呈咗兩次,何來3次平均分?!

係啦 我都唔明樓主講咩

回覆樓主:

我鍾意三考,可以考完試安心放長假! 我相信冇細路會鍾意長假期温書亦唔恨考多次試。至於壓力係家長俾自己&細路,唔關考幾多次事。

醒目開學勳章 貢獻勳章

swytca 發表於 19-1-16 18:30
自行2次嗎?我不知道,3次是我自己想出來的,發貼就是發出我的疑惑,你幫我解答了麼,我就知道了,謝啦
...

係,呈分係得3次,第一次係小五學期尾,第二次係自行入表前,而edb 係會以呢兩次嘅分數排次第俾學校for 自行階段

第三次多數係3-4月左右,我識人二月考呈三

恐龍家

0030 發表於 19-1-16 17:26
回覆 0030 的帖子

系,你小朋友都系聖多馬?
NO.....同事個女係~

回覆 Elenalan 的帖子

之前四考變三考學校問卷調查時,我有問過我女,想四考還是三考,我女話無所謂,對她無咩影響,因為考幾次她都系同平時一樣,不會話要考試就特登溫書~長假期學校無功課的,考不考試都系玩~

0030 發表於 19-1-17 12:23
回覆 Elenalan 的帖子

之前四考變三考學校問卷調查時,我有問過我女,想四考還是三考,我女話無所謂,對她 ...
三個學段可以更配合呈分, 阿女係四測兩考, 平時係全部計分, 只係呈分時只計考試分。但係, 上到P6至改三個學段, 變做三測三考, 真係好唔習慣。我相信, 好多學校P6都改為三考。我哋呈2係12月頭, 真係好唔著數, 因為一來撞好多簡介會, 二來又撞直G面試, 三來又遲派成績表, 變相影響報直G。見有D學校10月底或11月就考, 範圍又少D, 又早D知結果部署自行。我哋收到結果時大部份中學簡介會都完咗, 都無得參觀學校了。