用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 語言遲緩所有學校都唔收
樓主: wong118118
go

語言遲緩所有學校都唔收  

wong118118 發表於 19-1-15 23:20
2歲半都唔識講嘢,只講普通單字,所以無學校收

當年我大仔二仔都係言語遲緩,K1面試時都係未識講嘢
結果大仔in 5間有1間收,二仔in 8間有2間收,之後再多2間 waiting收番
所以唔好灰心啊!言語發展慢些都會有offer㗎!之後小朋友會越來越進步~

回覆 大戶 的帖子

好多謝你分享,我已經哭左好耐,因為姐姐間學校校長講佢面試時語言能力完全拿唔到分,所以唔收佢,而家最擔心係佢語言遲緩,驚佢將來都追唔返正常小朋友,排左政府睇,但要等到12月先有得睇,來緊搵下私人言語治療睇住先,而家只係想搵一間開心,適合他的學校

回覆 vickychanwk 的帖子

多謝你鼓勵 ,其實呀仔佢係有進步到,我地會繼續努力

加油(emoji)(emoji)我仔也是語言能力比較弱,也有offer!不要灰心唔好同其他小朋友相比,只要自己小朋友每天有進步便可

回覆 Liuvyn 的帖子

聽到簡單的指令,健康院醫生評估佢言語同理解力遲左1年至半年

wong118118 發表於 19-1-17 23:59
回覆 大戶 的帖子

好多謝你分享,我已經哭左好耐,因為姐姐間學校校長講佢面試時語言能力完全拿唔到分,所 ...

唔好諗啦!我當年我媽有左我細佬,我2歲就被迫入左村校
雖然我唔識講野,最後我媽帶我去見校長,求校長收
但我記憶仲記得我低晒頭唔答唔理校長,一味我阿媽求校長,都收左
我雖然到5歲先識講第一隻字,仲要係英文,但我2歲既野都仲記得,記憶力好強
最後好似發現係痴脷跟,但剪左都唔肯講

你有無邊區學校想搵?

回覆樓主:

唔好咁擔心啦一定有家長會放返d位架,同埋小朋友會慢慢進步

wong118118 發表於 19-1-17 23:59
回覆 大戶 的帖子

好多謝你分享,我已經哭左好耐,因為姐姐間學校校長講佢面試時語言能力完全拿唔到分,所 ...

很明白你感受,我仔一年前也是言語緩慢又有感統阻障礙,當時2歲,我連工作也辭去,這一年不停帶他四處去上治療,也哭過不少,但感恩的是他自身進步了很多,現在三歲可以説很多話和句子。所以媽媽加油,給他做言語治療,會改善的,放心

supersjcandy 發表於 19-1-16 18:08
我仔考左11間無一間有講野(最多講左句bye bye)有6個offers(全部私幼),所以大家唔好灰心 ...

唔講嘢都得   咁佢其他考驗如拼圖,辯認,一定係 all pass 啦

回覆 mrs.3845 的帖子

其他野係passed的,有間考蒙特梳利教具佢做左三次

回覆 wong118118 的帖子

其實我覺得你已經好叻,咁快就識得搵治癒去正視問題。
我仔當年考K1時,老師都問過點解好似唔識講!只係答到英文動物名....但最後都有幸/不幸地有3私1學卷位。我仲成日覺得「男仔講嘢慢係正常嘅」,所以拖到K2先發現因言語問題而影響到社交同自信!5嵗先開始治癒,4個月後已經進步好多!唔使我太擔心。

我望返轉頭,就覺得有無學校收已經唔係最重要。察覺到小朋友嘅問題去盡力幫助佢先係首要任務。

P.S. 總會搵到一間合適你小朋友嘅學校!

快d出去搵言語治療,阿仔兩歲時已經遲一年,嗰時要interview, 短短續續治療,講野多咗,但以家仲有發音障礙,治療係慢長,比心機,唔好灰心。
我都係寫求位信比學校,加油!

回覆樓主

快d搵言語治療先,雖然貴,但我囡上幾堂已經好大幫助,好似開左曉咁,同埋教家長點同小朋友玩,在家練習好緊要,其實好多人都唔識同小朋友玩,刺激佢語言發展, 香港地...唔會冇書讀嘅

好多謝大家鼓勵,好感動,大家真係好好,我已同呀仔book左下星期一上第一堂言語治療,治療條路可能好慢長,但有你地鼓勵我心情平伏左好多,謝謝大家

wong118118 發表於 19-1-20 18:32
好多謝大家鼓勵,好感動,大家真係好好,我已同呀仔book左下星期一上第一堂言語治療,治療條路可能好慢長, ...

加油

醒目開學勳章 王國長老

wong118118 發表於 19-1-20 18:32
好多謝大家鼓勵,好感動,大家真係好好,我已同呀仔book左下星期一上第一堂言語治療,治療條路可能好慢長, ...

努力加油!
回想我仔細個,我都經歷過好多崩潰嘅時刻,過完一關又一關,而家阿仔都中三(所以我已好少過黎幼稚園版
當年佢入到一間所謂名幼,因為決定揀特殊位,我放左,親自交信行出學校已經眼濕濕,點知個天咁玩我,下午另一間名幼打黎話有位,一收線喊到顛左,個天做咩咁玩我,我想要時就無,我唔要得時一間接一間....
揀左兼收位(有語言服務到校),非名校,但到今日我都覺得無揀錯。因為學校真係幫左佢好多

回覆 wong118118 的帖子

加油 !我仔的歲都未懂叫爸爸媽媽,好明白你心情。我現在上了4,5個月言語治療。雖然進步慢D,但相信每天有少進步,總會見到他開口表達的一天。

有無寫求位信?我寫左成功有Offer...同你個CASE一樣, interview完全唔出聲....

回覆樓主

我仔都係呀 依家2歲3個月 吾識講野所以同佢報2間 得1間in 好彩果間俾左offer我 吾好灰心(emoji)(emoji)