用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
樓主: bear2014
go

東涌ymca港青基信  

我上網見到2015年的大痳蛋糕新聞,吾知道現在校風如何?

apple000 發表於 19-1-24 11:14
我上網見到2015年的大痳蛋糕新聞,吾知道現在校風如何?

當年大麻蛋糕一事,好多人讚校長果斷噃!即刻報警,絕不姑息。

不過,我也不是中學家長,都想用家分享下。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

bear2014 發表於 19-1-23 10:19
我決定今個星期搵一日放學時間去睇下學校同埋學生嘅情況

想知校風好唔好呢??

回覆 virgokaren 的帖子

我都覺得學校處理得好好,吾係收埋件事,大事化小就算

bear2014 發表於 19-1-15 16:30
有無人已經交左留位費?
頭先啱啱見到舊post 話有寄宿請問今年有冇?

這間也收b3喎!

conniewktang 發表於 19-1-24 15:56
這間也收b3喎!
今年band 3唔收, band 2都有reject.  收生嚴格咗好多.

bbeasy25 發表於 19-1-24 16:36
今年band 3唔收, band 2都有reject.  收生嚴格咗好多.

越來越好喎

回覆樓主:

去左學校門口啦!

到達學校門口3:20未放學,冇乜家長喺門口,亦都冇閑雜人。

回覆樓主

放學嘅時候第一班出嚟嘅學生應該係學校嘅校隊跟住老師一齊出嚟上咗校巴,全部小朋友都係講英文同好高大,老師係外籍老師,唔知係咪去訓練或者比賽?

之後其他學生陸續放學,從外型睇就真係所有國籍嘅學生都有,不過就全部都係講英文,就算望落似香港人嘅都係講英文,如果唔知道佢係直至學校真係會以為係國際學校。我見啲學生有啲就兩三個兩三個咁行去逸東村嗰邊,我就行去巴士站同啲學生一齊搭巴士,等巴士同埋上咗巴士去聽下佢哋傾計,我自己就覺得好正常冇乜特別嘅學生,又唔覺得佢哋特別嘈。學生看似都純樸。

我見到嘅就係以上。

virgokaren    發表於 19-1-25 16:14
apple000    發表於 19-1-25 13:09

bear2014 發表於 19-1-24 21:51
放學嘅時候第一班出嚟嘅學生應該係學校嘅校隊跟住老師一齊出嚟上咗校巴,全部小朋友都係講英文同好高大,老 ...

媽媽好有心,希望仔仔讀得開心

bbeasy25 發表於 19-1-24 21:58
媽媽好有心,希望仔仔讀得開心

主要睇下學生出左校門之後,同埋學生風氣。

bear2014 發表於 19-1-24 22:06
黎咁遠讀書,要睇清楚

主要睇下學生出左校門之後,同埋學生風氣。

我係小學部家長,知道有D同學仔的哥哥,家姐在 YHKCC 讀,我都會探下軍情,佢地大多回應係正面的。
自己的體驗就係每年的 international fun fair, 校園氣氛同國際學校好相似。
個人認為YHKCC係香港直資中學裏,最貼近國際學校語境的。
因為要返工又住得遠,未試過放學時間觀察學生。但我都有問過常搭 37 bus 的朋友,佢話D學生都係講英文,舉止亦都好正常。
所以,真係多謝樓主的親身體驗和分享,等我可以印証各方面收到的信息。
NET 除左帶俾學校良好語境,他們一般都是多讚賞,少責罰。小朋友返學開心都好緊要,希望佢地有個快樂又充實的青少年期嘛!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

band 3連in都無得in, band 2若有拿過獎項,會收

apple000 發表於 19-1-25 13:12
band 3連in都無得in, band 2若有拿過獎項,會收
請問,如果學生某些學科跟不上,學校有沒有補底班?
你們子女放學後要不要上外間的補習班?

bear2014 發表於 19-1-15 16:30
有無人已經交左留位費?
頭先啱啱見到舊post 話有寄宿請問今年有冇?

第二語言新S1家長點揀?

201102 發表於 19-1-25 14:36

新生好似入學前八月就會開始補㡳。

201102 發表於 19-1-25 14:36

中英數有分set上堂,有照顧學習差異!

bigheadshan 發表於 19-1-25 15:19
第二語言新S1家長點揀?

apply 時巳經要揀。
基本上如果讀香港課程主流中文的,就要繼續讀番 Local Chinese (係教育局規定的)

LOCAL CHINESE
Target Group: This subject is designed for(a) students who studied the local Chinese language curriculum in primary school, and(b) the primary language spoken at home is Chinese.(Please note that the Education Bureau has specific requirements regarding the language thatstudents learn in secondary school. Students who have studied the regular local Chinese languagecurriculum for 6 years or more in primary school must study the local Chinese languagecurriculum in secondary school.)

回覆 ol_bb 的帖子

Thanks!

virgokaren 發表於 19-1-25 15:53
apply 時巳經要揀。
基本上如果讀香港課程主流中文的,就要繼續讀番 regular Chinese (係教育局規定的)
...

Thx