用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
樓主: bear2014
go

東涌ymca港青基信  

virgokaren 發表於 19-1-17 14:12
有冇搞得成真係唔知,可以打去 office 問下。
個 idea 係幾好,可惜規模細,又吾係住係學校內(所以  boys ...

問左個group 友仔,佢話東涌有ymca 營地,如果搞宿舍就會喺嗰度,喺學校附近獨立building

但上年冇乜反應,所以攪唔成。

小時了了 發表於 19-1-17 21:40
CAIS (歌手Kelly 個仔嗰間?)聽聞學校都幾亂。我有朋友嘅仔係CAIS 讀小五,上星期我先 whatsapp 叫佢出年考 ...

有個用家pm我話裏面讀書好似國際學校咁,外國人仲多個有d本地人多嘅國際學校。真係好多外籍老師。

但功課會比國際學校多,同埋對成績有要求。

小時了了    發表於 19-1-18 10:46

bear2014 發表於 19-1-18 10:41
有個用家pm我話裏面讀書好似國際學校咁,外國人仲多個有d本地人多嘅國際學校。真係好多外籍老師。

但功課 ...
對成績有要求, 我見今年收生也嚴格咗.

bbeasy25 發表於 19-1-18 11:01
對成績有要求, 我見今年收生也嚴格咗.

可以講下點解你會覺得嚴格左?

bbeasy25 發表於 19-1-15 17:29
巳交留費,小朋友十分喜歡這間學校, 又是band1a生.  不過老師和其他家話應該有更好選擇, 有d困惑. ...

Brand 1 生, 去邊間學校繼續努力都可以係top 果批!Ymca 基信有出 IGSC 狀元!

penp0319 發表於 19-1-19 07:44
Brand 1 生, 去邊間學校繼續努力都可以係top 果批!Ymca 基信有出 IGSC 狀元!

...

正確,很鼓舞

penp0319 發表於 19-1-19 07:44

...

請問邊度可以睇晒全個報道?thanks

bear2014 發表於 19-1-19 20:18
請問邊度可以睇晒全個報道?thanks

學校website有,呢條link

https://www.yhkcc.edu.hk/filemanager/ymcacc_newsclipping/en/upload/120/Smart%20Parents_combined.pdf

ol_bb 發表於 19-1-19 20:29
學校website有,呢條link

https://www.yhkcc.edu.hk/filemanager/ymcacc_newsclipping/en/upload/120/Sma ...

Thanks

37.59%入大學率,擔心低左D

回覆 apple000 的帖子

其實入大學率, 校長講過有d同學會gap year or 其他原因, 有d令到入大學率有所偏差. 不過低也是事實

bbeasy25 發表於 19-1-22 09:31
回覆 apple000 的帖子

其實入大學率, 校長講過有d同學會gap year or 其他原因, 有d令到入大學率有所偏差. ...

之前嗰年44%,不過剛剛嗰年有20位take gap year相比之前有11位!外國學生或者國際學校學校學生好興take gap year, 同local culture 好唔同!

回覆樓主:

我有興趣想知學校的運動,屬 division 幾? 可以在那裏找到資料?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-1-22 14:30
我有興趣想知學校的運動,屬 division 幾? 可以在那裏找到資料?

ymca 足球隊上年是打精英賽的。

https://www.sportsroad.hk/archives/tag/%E5%85%A8%E6%B8%AF%E5%AD%B8%E7%95%8C%E8%B6%B3%E7%90%83%E7%B2%BE%E8%8B%B1%E8%B3%BD

我是第二輪報名,已2nd in,現等緊消息。有朋友大女讀緊,細女第一輪報名,2nd in之後waiting  list,仲要係混血兒。估計我個小朋友入到機會都微

apple000 發表於 19-1-23 10:17
我是第二輪報名,已2nd in,現等緊消息……等……等

咁你小朋友如果收咗會唔會讀?

回覆樓主

我決定今個星期搵一日放學時間去睇下學校同埋學生嘅情況

回覆 bear2014 的帖子

小朋吾係咁有條件,若收,都會讀

樓主個小朋友都好叻,成績咁好,我個小朋友成績一般咋,平時用廣東話溝通,有2nd in已好好。

bear2014 發表於 19-1-23 10:19
我決定今個星期搵一日放學時間去睇下學校同埋學生嘅情況

睇完上來分享下! Thanks!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]