用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
樓主: bear2014
go

東涌ymca港青基信   [複製鏈接]

bear2014 發表於 19-1-17 09:21

就係考慮小朋友會出國讀書,所以希望佢又可以喺英語環境下 ...
音樂? yhkcc喎? 音樂學中文係咪應選 spc?

bakusensei 發表於 19-1-17 09:18
S1 boys since last year

最終係咪因為唔夠人寄宿所以冇?

因為我哋真係住得好遠,冇校車,如果有寄宿真係可以考慮

siulili 發表於 19-1-17 09:23

You may refer to the post "港青基信寄宿計劃” for details discussed.

siulili 發表於 19-1-17 09:23

錯字,英語環境先岩,因為我鍾意YMCA有英語環境之外,仲可以學到繁體中文。希望佢適應左係唔同國籍嘅環境生活,去到外國會容易適應啲。

不過就算唔去外國,我都喜歡雙語語文環境

bear2014 發表於 19-1-17 09:17
明白,聽到你話英語水平冇得輸就安樂,將來希望小朋友出去讀書所以希望佢可以適應到英語環境!

感謝您分 ...
我女去加拿大升中,要經中央入學機構評核能力, 英語會話被評級為 Native. 即當地人水平。

bakusensei 發表於 19-1-17 09:25
You may refer to the post "港青基信寄宿計劃” for details discussed.

剩係得S1,仲要男仔,我驚冇人睬我討論

ic thx

siulili 發表於 19-1-17 09:26
我女去加拿大升中,要經中央入學機構評核能力, 英語會話被評級為 Native. 即當地人水平。 ...

本新屋企係英語環境?

定係喺YMCA學到好嘅英文?

見到學校話有四成都係英語外國人老師是真的嗎?

因為我屋企講廣東話除咗同工人姐姐講野之外,我小朋友英文都可以,不過就未至於外國人口音

Anyway,thanks (emoji)

bear2014 發表於 19-1-17 09:29
本新屋企係英語環境?

定係喺YMCA學到好嘅英文?
本身佢地英文都好,但並非家中講英文,我同佢地講中文架。全中,只係ws用英文,因為打得比較快。 係yhkcc 日日講,當然唔會退步係首要,而我女亦常比鬼佬老師'罰', 又有另一番得著,哈哈。
同埋佢又玩sports, 同team 全鬼  得佢一個中國妹,又係全英,佢fd嘅同學又不分國藉,英廣普都要講。所以會話能力都唔錯架。

至於老師比例,我都一段時間無返去,但以我以前嘅觀察,除去行政級多中國藉老師,真係入班房教嘅外藉老師應該多過40%喎。 如有現任家長,可以update下

bear2014 發表於 19-1-17 09:21

就係考慮小朋友會出國讀書,所以希望佢又可以喺英語環境下 ...

搬入東涌我都有考慮過但吾近大人返工、weekend 出入又遠又貴、又吾近四大長老所以放棄呢個option .

bear2014 發表於 19-1-17 08:52
點幾成績有排都未得?係因為課程問題定係因為收嘅小朋友能力?
老實,我冇報佢,原因就正如之前所說。記得兩年前,去聽talk時,校長有飛過一張入U的資料,show 咗幾秒就冇咗,我記得有個around 10 的數字,睇唔切喺人數定比率,總之喺好低嘅數值,當時有D shock,但亦有機會喺睇錯嘅!
我小朋友間學校,考到的都是成績一般的學生,冇乜top students會報。但如果我有錢送外國,我唔mind的,佢收就會讀,衰在我家貧,講完!

biffkwok 發表於 19-1-17 12:01
老實,我冇報佢,原因就正如之前所說。記得兩年前,去聽talk時,校長有飛過一張入U的資料,show 咗幾秒就冇 ...

入U數字冇咁低,其實上網已經有曬資料!
我覺得學校一年比一年好,不用太擔心!

回覆樓主

英文語境一定好,因為本身有大量外籍老師,大量外籍學生,仲有好多本身由國際學校學生轉過去讀!

ol_bb 發表於 19-1-17 12:33
英文語境一定好,因為本身有大量外籍老師,大量外籍學生,仲有好多本身由國際學校學生轉過去讀!
...
係呀有好多外籍學生由愉景灣啲國際學校轉過去。

EPB 發表於 19-1-17 13:15
係呀有好多外籍學生由愉景灣啲國際學校轉過去。

CAIS , ESF 都唔少,我朋友孩子是讀ESF (Beacon Hill)

bear2014 發表於 19-1-17 09:23
最終係咪因為唔夠人寄宿所以冇?

因為我哋真係住得好遠,冇校車,如果有寄宿真係可以考慮

有冇搞得成真係唔知,可以打去 office 問下。
個 idea 係幾好,可惜規模細,又吾係住係學校內(所以  boys only),可能因為咁就吾多人申請。
若學校起到獨立宿舍,我諗都好受歡迎!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

ol_bb 發表於 19-1-17 13:19
CAIS , ESF 都唔少,我朋友孩子是讀ESF (Beacon Hill)

其實學費真係好吸引(除非一心一意想考IB)

bakusensei 發表於 19-1-17 15:35
其實學費真係好吸引(除非一心一意想考IB)

同學仔家姐讀開 CAIS ,上年轉入去讀 S1, 話平靚正啊!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

ol_bb 發表於 19-1-17 13:19
CAIS (歌手Kelly 個仔嗰間?)聽聞學校都幾亂。我有朋友嘅仔係CAIS 讀小五,上星期我先 whatsapp 叫佢出年考慮考直資中學轉出嚟,我又唔知港青有咁多國際學校學生轉去呢間讀,我都轉告我朋友知,等佢多一個選擇
‹ 上一主題|下一主題