用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
樓主: bear2014
go

東涌ymca港青基信   [複製鏈接]

請問學校主要收band1 or band 2學生多?因都有興趣想了解下

唔清楚,冇特定精英班,唔係好清楚其他同學係Band 1定 band 2, 啱啱開學,聽小朋友講喺學校中英數三科都按能力分小班上堂, 20幾人一班。學術方面暫時只有這些資料。

yuensiu 發表於 19-9-10 15:46
請問學校主要收band1 or band 2學生多?因都有興趣想了解下

唔清楚,冇特定精英班,唔係好清楚其他同學係Band 1定 band 2, 啱啱開學,聽小朋友講喺學校中英數三科都按能力分小班上堂, 20幾人一班。學術方面暫時只有這些資料。

回覆樓主:

請問港青可唔可以申請政府資助??
另外如果家長唔多識用英文溝通,咁家長同老師點溝通??例如家長日都係用英文??

tomato100hk 發表於 19-10-14 20:40
請問港青可唔可以申請政府資助??
另外如果家長唔多識用英文溝通,咁家長同老師點溝通??例如家長日都係 ...

有減免

https://www.yhkcc.edu.hk/en/admission/fee_remission_scheme/objective_assessment/index.php

https://www.yhkcc.edu.hk/en/admission/fee_remission_scheme/fee_remission_guideline_application_form/index.php

ol_bb 發表於 19-10-15 07:58
有減免

https://www.yhkcc.edu.hk/en/admission/fee_remission_scheme/objective_assessment/index.php

想問下家長英文半桶水,如果萬一同老師溝通,都係講英文嗎?

兩位班主任其中一位應該可以用廣東話溝通,而admin 全部都識廣東話

想問下面試要不要in 家長?

tracymama 發表於 19-10-16 11:28
想問下面試要不要in 家長?

唔需要in 家長,不過要interview兩次(individual & group in)

ol_bb 發表於 19-6-17 20:00
因為好多學生本身由國際學校(例如CAIS, ESF) 轉過去讀,所以就算是香港人,英文都會好流利!
...

好奇點解讀開國際嘅會轉過去?想考番DSE?因為學費平?

rhineriesling 發表於 19-10-28 11:53

學校有開A level,仲有學費平,校舍大,40%外籍老師,70%外籍同學,學校比好多國際學校更國際!

ol_bb 發表於 19-10-28 12:01
學校有開A level,仲有學費平,校舍大,40%外籍老師,70%外籍同學,學校比好多國際學校更國際!
...

了解,畢業生一般會選擇什麼出路?學校沒有資料

rhineriesling 發表於 19-10-29 12:18
了解,畢業生一般會選擇什麼出路?學校沒有資料

校務報告有資料
2018年71%(94/133人)繼續升學
三大: 11%(14人) 八大: 17%(23人)

https://www.yhkcc.edu.hk/en/about_us/school_plans_reports/index.php

回覆樓主:

好多外籍學生會選擇回國升大學,部份會take Gap year (外國culture)

rhineriesling 發表於 19-10-28 11:53

我都問過我小朋友嘅同學仔,有外國同學仔話鍾意有草地,愉景灣同埋大嶼山好多外國人住佢哋都有機會YMCA。我自己小朋友就諗住考A-Level方便去外國讀書。有香港嘅同學仔就覺得可以學好英文之餘,繼續學繁體中文。

外國小朋友如果冇香港身分證係比全費,國際學校差唔多

開咗學兩個月,我覺得除咗係直資學校之外,佢好多文化都似國際學校,好似家長會,比家長自己揀時間揀老師見,又有三日野外露營,有back to school night俾家長返去感受點樣上堂,有10月中段假期一星期。

小朋友來自唔同嘅國家,什麼膚色都有,小朋友之間要學習尊重唔同嘅國籍,如果講咗一啲冇禮貌嘅種族字眼,老師會比較緊張糾正。

今日好感謝學校特別安排

校長係返學時間親自到東涌地鐵站幫助學生,放學安排校車送學生去欣澳同埋青衣,打返學校問情況,職員第一句就回應是學生安全最緊要。

黎到呢一刻,我發覺揀學校,除咗成績之外、環境、師資之外,學校對學生嘅心都好緊要。

係呢一刻,學校成績未必係最好,但係校長同埋教職員對學生嘅心,做家長係真係感受得到。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大家好! 我有興趣比阿仔報讀, 我見佢有張FORM係Academic Reference, 係唔係一定要拎比小學填呢? 我見22 Oct 就截, 都幾趕,Thanks!

是否只是申請表喺10月22日截止遞交,Academic Reference可俾學校遲啲交?

佢哋10月17日先舉行online F1 admission briefing ⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題