用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
樓主: bear2014
go

東涌ymca港青基信   [複製鏈接]

miriam 發表於 19-6-23 23:26
版主通知

各位家長,為免封貼,大家勿在此組 whatsapp group。
中學交流已開左(港青基信)group, 大家可在那邊交流。
或於註冊日看看可否有緣互相認識。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主:

我囡囡雖然九月升小四 但我也慢慢開始睇直資。我本來也十分鐘意港青基信 但上google map看后 發覺鄰校是一所頗可怕的明愛中學。你們對此有concern嗎?

Joiv 發表於 19-7-6 12:13
我囡囡雖然九月升小四 但我也慢慢開始睇直資。我本來也十分鐘意港青基信 但上google map看后 發覺鄰校是一 ...

明愛華德點樣可怕法?可否具體講下?
我去港青基信好多次,未見過明愛D學生。在基信上層望過去都冇見過有人。可能大家活動的時間完全不同。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

明愛華德其實得中四至中六有學生,每級得兩班,成間學校好少人!

我想問下學校有管弦樂團嗎?小女有幸插班中二,不過佢英文會話不太流利,會唔會好難識到朋友?

回覆 virgokaren 的帖子

以下是我輸入『明愛華德』後,得出的有關網頁和照片:

http://schoolgirldws.com/ccvc/

https://www.bing.com/images/search?q=%e6%98%8e%e6%84%9b%e8%8f%af%e5%be%b7&qpvt=%e6%98%8e%e6%84%9b%e8%8f%af%e5%be%b7&FORM=IGRE

https://www.uwants.com/viewthread.php?tid=8834476

我訶窮,看過以上有關網頁和照片後,腦海裡就出現了『可怕』二字!

我在google map上看,兩校只是一牆之隔,所謂『近朱者赤,近墨者黑』,但我尚未抽空實地觀察,所以才想問問已到過現場的家長有何高見!

Joiv 發表於 19-7-8 11:50
回覆 virgokaren 的帖子

以下是我輸入『明愛華德』後,得出的有關網頁和照片:

我上次去嘅時候係正常日子放學時間,放學時間見唔到隔離學校學生,唔知係咪放學時間相差好遠?到尋日再去做評估,都係未見到隔離學校學生。

之前未有滿東村,放學嘅時候就見到大部份學生喺門口巴士站上車,有啲就行去逸東村嗰邊搭車,未見到又同隔離學生聯絡,甚至未見到隔離學校有學生。

不如你打去寫字樓問吓老師有冇D乜嘢預防措施或者放學安排?又或者可以問吓隔離嘅返學放學時間?不過我有聽過YMCA有老師會去附近啲村嗰度巡邏,因為我自己冇擔心過呢個問題,所以冇問過學校亦都冇特別去了解。

回覆 bear2014 的帖子

感謝分享

bear2014 發表於 19-6-3 14:14
我有見到啲家長圍住校長傾計,不過我冇行埋去。
我哋去咗巡邏下學校附近有乜車答同埋有乜嘢食😊
...
其實,學校既canteen好多嘢食(飯,意粉,麵包,三文治,pizza, 沙律etc...) 亦可以帶飯盒去學校,會有姨姨幫小朋友焗熱啲飯盒!
我個至愛[好]字 :-P

兩間學校既學生係原全無交流,根本無乜嘢要驚!

艾艾媽媽 發表於 19-7-7 23:48
我想問下學校有管弦樂團嗎?小女有幸插班中二,不過佢英文會話不太流利,會唔會好難識到朋友?
...

請問你囡由Band1學校去插班中2呢?成績全級幾多名先有機會呢?

珈嵐 發表於 19-8-27 00:32
其實,學校既canteen好多嘢食(飯,意粉,麵包,三文治,pizza, 沙律etc...) 亦可以帶飯盒去學校,會有姨姨 ...

微波爐有姨姨幫手叮架?

珈嵐 發表於 19-8-27 00:32
其實,學校既canteen好多嘢食(飯,意粉,麵包,三文治,pizza, 沙律etc...) 亦可以帶飯盒去學校,會有姨姨 ...

係呀,我小朋友返到嚟話小息嘅時候買炸雞食好好食。

艾艾媽媽 發表於 19-7-7 23:48
...

識朋友應該唔困難,小朋友返咗一個星期多中一適應班,小朋友之間喺學校要講英文,放學用返廣東話或者英文。

暫時小朋友返咗一個星期多中一適應班,都識咗同學仔,佢好期待九月開學,希望繼續鍾意返學。

bear2014 發表於 19-8-29 08:23
係呀,我小朋友返到嚟話小息嘅時候買炸雞食好好食。

小息有炸雞食咁開心?:)

Amy12 發表於 19-8-27 01:40
請問你囡由Band1學校去插班中2呢?成績全級幾多名先有機會呢?

佢成績考全級中上位置,Band1c 學校

ol_bb 發表於 19-8-30 09:54
小息有炸雞食咁開心?:)

都幾多花款!
原來仲有 coffee, 只賣俾老師和 Form 5 或以上學生。

virgokaren 發表於 19-8-28 00:06
微波爐有姨姨幫手叮架?
係呀~我啲仔女每朝早番學都會放低啲飯盒俾學校啲姨姨,到lunch time 再認領番個飯盒,F.1 既學生頭三個月要喺hall 裡面食 lunch!

virgokaren 發表於 19-9-2 00:29
都幾多花款!
原來仲有 coffee, 只賣俾老師和 Form 5 或以上學生。
學校canteen 每一日都好多花款,我啲仔女話各樣嘢都好好食,所以食果方面真係唔需要擔心!
‹ 上一主題|下一主題