用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
go

東涌ymca港青基信   [複製鏈接]

有無人已經交左留位費?
頭先啱啱見到舊post 話有寄宿請問今年有冇?

其實都唔知自己有冇揀錯?我小朋友成績推算係Band1,全級頭十,參觀完呢間學校之後非常之鍾意,特別知道將來會用Macbook上堂,所以知道收咗之後即刻交錢。

已經冇機會再去政府派位,一心一意等八月中開學。

如果有讀緊嘅家長可唔可以分享下,學校嘅氣氛環境同埋對學生嘅包容唔度?英語環境係咪真係咁好?雖然已經揀咗但係都想聽多啲資料
   65    0    0    1

bear2014 發表於 19-1-15 16:30
有無人已經交左留位費?
巳交留費,小朋友十分喜歡這間學校, 又是band1a生.  不過老師和其他家話應該有更好選擇, 有d困惑.

bear2014 發表於 19-1-15 16:30
有無人已經交左留位費?

好多唔國家學生讀

bbeasy25 發表於 19-1-15 17:29
巳交留費,小朋友十分喜歡這間學校, 又是band1a生.  不過老師和其他家話應該有更好選擇, 有d困惑. ...
有無報其他直資?呢幾日會唔會交自行?

小時了了 發表於 19-1-15 19:45

有報其他直資,不過小朋友暫時最喜歡

小時了了 發表於 19-1-15 19:45

無報自行,交左留位費等如放棄自行啦!

我小朋友英文英文叻過中文,佢鍾意ymca。有報其他直資,但面試完佢最鍾意呢間。同佢商量完都覺得呢間學校適合佢多啲。

我見到有人話中英數分細班上,唔知係根據能力定係就咁random分?

巳交留費,小朋友十分喜歡這間學校, 又是band1a生.  不過老師和其他家話應該有更好選擇, 有d困惑. ...

係,其實小朋友已經決定,只係身邊老師同埋朋友都俾意見,叫小朋友揾band 1 學校。但我自己本身就唔重視Band幾,係咪適合小朋友重要啲。

bear2014 發表於 19-1-15 20:59
係,其實小朋友已經決定,只係身邊老師同埋朋友都俾意見,叫小朋友揾band 1 學校。但我自己本身就唔重視Ba ...

我們的想法一樣,遭遇也一樣

回覆樓主

我見到有人話中英數分細班上,唔知係根據能力定係就咁random分?
係跟能力分班

bbeasy25 發表於 19-1-15 21:01
係跟能力分班
...

Thanks (emoji)

好想了解多d學校!

bbeasy25 發表於 19-1-15 21:00
我們的想法一樣,遭遇也一樣

我小朋友經過兩次interview 之後就話好鍾意學校!希望選擇正確

bear2014 發表於 19-1-15 21:51
我小朋友經過兩次interview 之後就話好鍾意學校!希望選擇正確

我也有相同希望

唔係東涌港基唔好,但如果你小朋友B1A就讀旺角大球塲對面間私小而又有報其他直資的話,俾小朋友考埋其他直資後再決定都未遲。

bbeasy25 發表於 19-1-15 21:01
係跟能力分班
...

中英數跟能力分班上課。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

小時了了 發表於 19-1-15 22:18
唔係東涌港基唔好,但如果你小朋友B1A就讀旺角大球塲對面間私小而又有報其他直資的話,俾小朋友考埋其他直 ...

謝謝提點。小朋友不是讀那間私小,是曾經想入讀,現在係一間直資。其實小朋友只是參觀過東涌,SPC和李國寶。三間之中,佢最like東涌。睇下in完其他有無改變

virgokaren 發表於 19-1-16 01:21
中英數跟能力分班上課。

你是用家嗎?

bbeasy25 發表於 19-1-16 08:36
謝謝提點。小朋友不是讀那間私小,是曾經想入讀,現在係一間直資。其實小朋友只是參觀過東涌,SPC和李國寶 ...
明白. 你報嘅3間中學直資中, 我個人喜好首選 SPC

小時了了 發表於 19-1-16 08:47
明白. 你報嘅3間中學直資中, 我個人喜好首選 SPC

其實我個人首選係港同,呢間收就要再傾

bbeasy25 發表於 19-1-16 10:11
其實我個人首選係港同,呢間收就要再傾
閱讀理解睇清楚喇, 你 "小朋友只是參觀過東涌,SPC和李國寶。三間之中,佢最like東涌", 申請直資卻是東涌港青、港同、SPC...?  我第一眼睇仲以為只係申請東涌港青,SPC和李國寶三間

回覆 小時了了 的帖子

唔緊要.  當然SPC 係一間好好的學校, 記得校長係簡介會講過: 你可以唔同意, 但唔可以質疑我, 我真係覺得我d仔好靚仔.  哈哈, 估唔到一間傳統名校校長會甘有趣! 學校比我感覺係有活力衝勁, 可惜阿仔唔係好鍾意男校
‹ 上一主題|下一主題