用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
樓主: bear2014
go

東涌ymca港青基信   [複製鏈接]

bear2014 發表於 19-6-1 13:33
回想當年自己讀書,就算冇肢體上嘅欺凌,言語上一樣會被人欺凌,我自己讀嘅都係一間出名嘅學校,所以呢個 ...

school office d staffs 幾 helpful, 無論電話  or email 查詢都幾快回應。

做 assessment 果日你都在 canteen?
Mr Chen 有出來同大家傾計呀!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-6-2 10:15
school office d staffs 幾 helpful, 無論電話  or email 查詢都幾快回應。

做 assessment 果日你都在 ca ...
我有見到啲家長圍住校長傾計,不過我冇行埋去。
我哋去咗巡邏下學校附近有乜車答同埋有乜嘢食😊

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bear2014 發表於 19-6-3 14:14
我有見到啲家長圍住校長傾計,不過我冇行埋去。
我哋去咗巡邏下學校附近有乜車答同埋有乜嘢食😊
...

我去睇過除左 37, 最近學校的有 B6,  39M, E31。
有同學話沙田區可坐 E 車到消防局轉 37返學。
食肆好似得幾間在村的巴士站旁。
你有乜發現?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-6-8 10:21
我去睇過除左 37, 最近學校的有 B6,  39M, E31。
有同學話沙田區可坐 E 車到消防局轉 37返學。
食肆好似得 ...

我諗都係E車轉37

滿東村開咗之後見到多咗幾個巴士

青馬大橋轉嗰架車半個鐘頭一班

個村暫時見到一間茶餐廳同埋八方雲集,仲有一間u select ,不過佢哋硬性規定留係學校食飯,冇乜食肆都冇所謂,最好放學即刻返屋企

回覆樓主:

點解咁多人中意呢間?我見好似好多南亞人讀。

tomato100hk 發表於 19-6-15 23:45

其實南亞人有咩問題?
新加坡、馬來西亞、英國都好多南亞人,佢地都要讀書架。
吾好睇少印度人,佢地好多成績都好好架!

南亞人,內地人,香港人, 就算同一種人都有唔同品德嘅人。 其實你去外國書都有好多唔同種類嘅人。
我唔係想用錢嚟衡量, 不過你可以睇下直資學校嘅內地人同埋淪陷區嘅內地人, 小朋友同家長,教養真係有分別, 坦白講呢度要交學費亦都係我選呢度讀嘅原因之一。 題外話 ymca 有能力加學費加得咁快都仲有咁多人讀你可以知道佢有 佢嘅賣點 。 如果一間學校唔得唔使錢都冇人讀, 何況又要畀錢又要係一個唔係好方便嘅地方。 你不如去學校睇下先啦, 可能會有其他睇法

你有冇親身入學校睇過? 我自己專登去返學同放學返學睇咗三次, 專登上巴士同啲學生一齊搭車,專登企喺門口觀察佢哋放學, 南亞人,非洲人,韓國人,日本人,香港人, 黃皮膚黑皮膚白皮膚全部都有, 外國人都真係唔少,我朋友喺愉景灣讀完國際小學之後佢同佢部分同學都過咗嚟讀中學 。 我眼見香港人都好多,不過呢度嘅香港人好多中文都麻麻地英文係主要語言。 你講嘅印巴籍都有。你試下接觸學校嘅職員同埋老師, 了解學校嘅課程, 可能你會了解點解我哋會鍾意呢間學校,我唔知其他人係咪,但係我小朋友將來就去外國讀書所以其實我絕對贊成佢接觸唔同嘅人種。

virgokaren 發表於 19-6-16 01:38
其實南亞人有咩問題?
新加坡、馬來西亞、英國都好多南亞人,佢地都要讀書架。
吾好睇少印度人,佢地好多 ...
我倒有個問題,南亞first lang 不是英文,咁provide 什麼語境?

bear2014 發表於 19-6-17 14:11
你有冇親身入學校睇過? 我自己專登去返學同放學返學睇咗三次, 專登上巴士同啲學生一齊搭車,專登企喺門 ...
seemed你做了不少research , 點解唔直接講覺得有乜好而建議人去問學校 ,

MrBeast 發表於 19-6-17 19:11
我倒有個問題,南亞first lang 不是英文,咁provide 什麼語境?

香港人通常第一語言都唔係英文
但係眼所見嗰度嘅香港人嘅第一語言係英文。

語境包括埋老師外籍嘅人數

MrBeast 發表於 19-6-17 19:21
seemed你做了不少research , 點解唔直接講覺得有乜好而建議人去問學校 , ...

我係做咗好多資料蒐集,因為我小朋友去完學校話好鍾意,學校有收咗佢,而佢有其他選擇,當然要蒐集下資料間學校適唔適合佢。

我覺得好嘅地方又唔代表你覺得好,我始終覺得親身係學校,面試,聽家長會,睇吓啲學生返學放學,同啲職員溝通下係最好嘅自己知道間學校好唔好。

有人覺得一線學校好,有人覺得國際學校好,有人覺得課外活動多就係好,我只係揀一間適合我自己小朋友,同時都係我小朋友自己揀。

bear2014 發表於 19-6-17 19:29

因為好多學生本身由國際學校(例如CAIS, ESF) 轉過去讀,所以就算是香港人,英文都會好流利!

bear2014 發表於 19-6-17 19:29
由南亞去非洲又返香港,環遊世界咩。
既然你們只是講自己有幾中意間學校,我唔多事la

MrBeast 發表於 19-6-17 20:09
由南亞去非洲又返香港,環遊世界咩。
既然你們只是講自己有幾中意間學校,我唔多事la
...

唔止啦,你講漏左啦,英國啊!法國啊!美國!日本!韓國都有喎!

bear2014 發表於 19-6-17 20:39
唔止啦,你講漏左啦,英國啊!法國啊!美國!日本!韓國都有喎!:j ...
懶寫咁多字ma, 心照得ga la

我家就在這校旁邊,所以想了解多點

MrBeast 發表於 19-6-17 19:11

語境係學校提供,吾係南亞學生提供。
港青基信的 1st Language 是英文, 2nd language 是中/法/西。
入學 interview 只用英語,考入的學生應有一定程度。
再加上有45% NET,學校聯合國咁,自然就係講英語為主。

大家公認語境好的直資如顏寶鈴,李國寶,SMC 佢地都係多南亞學生。
YHKCC 係除左南亞學生,仲有白人,黑人,韓日裔,國藉分佈比以上三間都多,所以好有國際學校 Feel。

學校提倡多元文化,多活動,重視學生個人發展,吾係傳統催谷型,係我中意此校的原因。

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題