用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭先交表,前面有個麻甩佬被Miss彈鐘,臉如死灰 ...
go

頭先交表,前面有個麻甩佬被Miss彈鐘,臉如死灰  

人地話明收20張證書,他交了20張雙面印滿4格漫畫般的微縮證書,個Miss叫佢返去揀20張出來,話:

"我地只收20張小五小六的證書,你唔洗小一至小六的證書都交來。一間機構可以出100張證書畀你小朋友,但我地唔可以當係1張咁收,你只要交最高級就得。好彩你今日來咋,如果你後日先來,真係企左晌道。"

我晌後面真心偷笑
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

王家爸爸    發表於 19-1-15 16:34
我是護書簿

交咁多, 只會反效果, 人地唔會有興趣去睇

losoco 發表於 19-1-15 15:50
人地話明收20張證書,他交了20張雙面印滿4格漫畫般的微縮證書,個Miss叫佢返去揀20張出來,話:

"我地只收2 ...
之前有朋友都係咁,我勸佢每種證書只揀最勁既。

"我地只收2 ...
我估佢只係信差, 唔知頭唔知路咁中伏

回覆 losoco 的帖子

佢唔可以咁直同老師講,我只係送貨仔,有咩問題我都要返屋企報告大人,等佢處理

happyboy322    發表於 19-1-21 12:48
subb    發表於 19-1-15 17:19

"我地只收2 ...
你唔好咁笑佢啦, 佢都係奉命行事啫。其實我C6都有中伏, 佢自動請纓話去交表, 咁我無理由唔成全佢。點知, 其中一間有寫明將文件入落公文袋, 再响封面寫名。我其實一個月前有提佢, 不過交表前一日無提, 咁佢就唔記得。交表時, 佢排第三, 見到前面用公文袋入好, 心諗死喇, 點算!好彩收表姐姐好好人, 入返去辦公室豪咗個公文袋俾佢。真係好nice。

又係果句, 成日都叫D人唔好咁遲交表, 有乜問題真係無得走盞。

很久已前幫阿囡交升中自行申請表, 原來收表的人員是訓導主任, 開學後阿囡同老師講番家長記得收表是佢本人. 老師回答有印象, 因為當天剛巧被安排處埋收報名表, 阿囡的報名表內容及附件是one take 攪掂, 其它人的申請表好'求其', 要即場左改右改, 主要因為附頁的編號及簡述要填係申請表內, 抽起一張就要塗改, 場面非常混亂.

我上年升中交自行表,見到有人唔只交表,仲拿住個A4紙箱,放晌校務處枱上,入面放左好多獎杯,獎牌,可能果位家長諗住比埋學校對正,點知老師望都冇望,就叫佢拿走,冇咁多時間同佢睇,即時叫下位,next....

妹妹頭 發表於 19-1-15 17:43

我上年升中交自行表,見到有人唔只交表,仲拿住個A4紙箱,放晌校務處枱上,入面放左好 ...

呢個好笑

回覆樓主:

在教育網站,標題用這些字眼,是否不太合適?

jessimm 發表於 19-1-15 17:17
很久已前幫阿囡交升中自行申請表, 原來收表的人員是訓導主任, 開學後阿囡同老師講番家長記得收表是佢本人.  ...

強!要開po教網友做portfolio了~~~

fatman69 發表於 19-1-15 18:09
在教育網站,標題用這些字眼,是否不太合適?
彈鐘又真是幾粗俗。如果小朋友面試咁講就死梗。我囝校長成日提醒家長,教養要從家長自己做起,否則報幾多個面試班都無用。

la5711 發表於 19-1-15 18:23
彈鐘又真是幾粗俗。如果小朋友面試咁講就死梗。我囝校長成日提醒家長,教養要從家長自己做起,否則報幾多個 ...

我驚個女同父母面試時,叫爸爸做麻甩佬就死得啦!

elderberry    發表於 19-1-15 18:37

回覆 little_yolky 的帖子

早2日我C6就係扮好老公咁同我交表,我都話唔使,他死話要。結果4點幾打比我話,交表原來有時間限制,我遲咗喎。你要聽日再黎交過!我一早都話等我交,講咗朝九午四又唔聽。

mcl203 發表於 19-1-15 18:12
強!要開po教網友做portfolio了~~~

那些年了, 因為要即場核實証書成績表正副本, 老師都用了數分鐘, 收核實回條時見到Miss笑下, 心情即時輕鬆哂.  眼見其它家長改到份申張表花到呢,  仲有即場起番幅相再填過.

你都要分享下啦

jessimm 發表於 19-1-15 18:48
那些年了, 因為要即場核實証書成績表正副本, 老師都用了數分鐘, 收核實回條時見到Miss笑下, 心情即時輕鬆 ...

我小朋友升中無交過portfo,連自行表都無填過,門外漢一名~~~

mcl203 發表於 19-1-15 18:49

我小朋友升中無交過portfo,連自行表都無填過,門外漢一名~~ ...

好幸福喎. 女兒入左校門就得啦, 上少次斜路嘛

jessimm 發表於 19-1-15 18:58
好幸福喎. 女兒入左校門就得啦, 上少次斜路嘛

玄!令我R晒頭~~~

其實我唔明乜野叫“彈鐘”

babycute2009 發表於 19-1-15 22:53
其實我唔明乜野叫“彈鐘”

「彈鐘」係娛樂場所術語