用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家覺得考咩成績叫弱科
go

大家覺得考咩成績叫弱科

比如一般小學中英數考B grade算唔算係弱科?

弱科係講相對 wor?即係你全 B,咁咪冇弱科,但如果你有 C 冇 A,咁 B 就係你強科。你果間升中資料相對少,問返你學校老師會好 d。

1998Ruby1998 發表於 19-1-15 04:01
弱科係講相對 wor?即係你全 B,咁咪冇弱科,但如果你有 C 冇 A,咁 B 就係你強科。你果間升中資料相對少, ...

其實B的定義為咩?

王家爸爸    發表於 19-1-16 08:20

視乎學校出卷深淺喎, 比對Avg 會好D

弱唔弱科視乎學校份卷,全級學生成績,自己小朋友成績.

IloveJJ 發表於 19-1-15 11:20
我覺得7x就弱

即係差不多C grade。
我見啲人話B已是弱,所以開topic問下,不過間間學校出題目深淺又唔同,咁對出題深嘅學校係咪會有啲唔公平,唔知pre-s1考試對調整分數有幾大幫助

joeyxlma 發表於 19-1-15 11:34
視乎學校出卷深淺喎, 比對Avg 會好D
對, 強與弱必須要有對比

如果全級某科有得1%學生攞A, 15%攞B, 其餘攞C或以下, 咁攞B都一定唔可以叫弱

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

moominjoey 發表於 19-1-15 12:00
即係差不多C grade。
我見啲人話B已是弱,所以開topic問下,不過間間學校出題目深淺又唔同,咁對出題深嘅 ...
校內grande沒有影響, 因為所謂"呈分試", 其實學校只是呈校內排名比教統局, 不非呈分數/Grade.

joeyxlma 發表於 19-1-15 14:54
校內grande沒有影響, 因為所謂"呈分試", 其實學校只是呈校內排名比教統局, 不非呈分數/Grade. ...

sorry想了解多少少,呈校內排名比教局,咁只可以排出校內3個組別嘅次弟,咁點計全港或地區排名?我上教局睇片只知會分3分組別,唔知佢3個全港/地區排名點計出嚟

moominjoey 發表於 19-1-15 18:51
sorry想了解多少少,呈校內排名比教局,咁只可以排出校內3個組別嘅次弟,咁點計全港或地區排名?我上教局 ...
可以參考 hkpapa852 呢個post, 有詳細說明:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D8

joeyxlma 發表於 19-1-15 19:00
可以參考 hkpapa852 呢個post, 有詳細說明:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3 ...

感謝

joeyxlma 發表於 19-1-15 14:54
校內grande沒有影響, 因為所謂"呈分試", 其實學校只是呈校內排名比教統局, 不非呈分數/Grade. ...

呈排名?

pypy405 發表於 19-1-15 21:41
呈排名?
見上#12 回覆

moominjoey 發表於 19-1-15 01:01
比如一般小學中英數考B grade算唔算係弱科?
一般小學,如果嗰科排名係一半之後,都可以話算係弱科。

pypy405 發表於 19-1-15 21:41
呈排名?
簡單而言, 係雙數年師兄師姐同你哋打天下, 出去考pre-s1响全區爭個B1, B2, B3名額, 爭到個數量, 就等你哋响校內發動內戰, 自己爭個名次去攞呢個quota。

little_yolky 發表於 19-1-16 09:40
簡單而言, 係雙數年師兄師姐同你哋打天下, 出去考pre-s1响全區爭個B1, B2, B3名額, 爭到個數量, 就等你哋响 ...

解釋得好清楚

moominjoey 發表於 19-1-15 18:51
sorry想了解多少少,呈校內排名比教局,咁只可以排出校內3個組別嘅次弟,咁點計全港或地區排名?我上教局 ...
教育局有個系統, 小學將小朋友各科分數輸入, 一禁制, 系統就會計餐矇然後出咗個校內初步排名。
之後去到教育局, 教育局會依呢個排名, 再根據該校學生對上兩次雙數年既pre-s1數據結果配對分, 咁, 因為pre-s1係全港性, 所以配對完就會出咗個全港名次, 各分1/3就出咗三個banding, 呢個係用作自行(只有呈一, 呈二)同甲部(三次呈分)用。

而抽起同區學生既人, 排先後又各分1/3, 咪得出該區既banding囉, 呢個排名係用作乙部抽奬用。

回覆樓主

當年同阿仔講,唔係A,就是弱項,一科都不能失,一分都不能少。

決戰紫禁之巔,是在閒科,而非主科,因為個個都谷主科!係咁意兩科閒科由C去A,可以排名升幾級!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.