用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩 ...
樓主: Gbeebee
go

St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩   [複製鏈接]

心急媽媽xxx 發表於 19-1-21 22:07
你如果記得,只是同batch順冧把的,跟住跳一個不順的batch,未到坐埋一邊等。那家長係剛剛到趕到集合時間 ...

咁可能遲左唔少,成batch已經入哂去面試。唔通抽起佢個份表插入另一個batch咩,咁會好混亂。

仲有,你講緊係禮堂定活動室先?活動室分流,只安排岩時間學生家長一齊上去登記,係禮堂登記完就已經要分開企格仔,唔會出現登記完仲要同父母一齊等既情況wor

回覆樓主

我去DBS面試時,果日落雨,都見過有遲到的考生,個家長都不停求情,學校响山腳已拒絕他們。其實遲到問題我個人覺得係對對方的尊重,不單只小一面試,是個人做人處事的態度。

PigSikDaBLo 發表於 19-1-22 00:04
我去DBS面試時,果日落雨,都見過有遲到的考生,個家長都不停求情,學校响山腳已拒絕他們。其實遲到問題我 ...

同意。每次面試我都會早到起碼20-30分鐘。一方面身教小朋友時間觀念,另一方面係預早d萬一塞車又好,比小朋友去定廁所又好,早到點都好過遲到。

面試咁重要,嗰位家長應該打醒十二分精神留意身邊有咩發生,一有人排隊,其實都應該去望下係咪自己嗰批。

回覆樓主:

遲到係人都知唔啱!每人早到幾多各有要求,我無興趣。當時係回應提出學校致電家長窩心行為,我目擊過程,當時感覺學校無情,對家長行為並不窩心

不少no show可能係事實。我只係想講我唔覺得致電從家長角度出發,並非遲到要比機會。同意樓上講係可能不想副校等,當然亦有可能想知道家長有什麼offer不來

心急媽媽xxx 發表於 19-1-22 07:51
遲到係人都知唔啱!每人早到幾多各有要求,我無興趣。當時係回應提出學校致電家長窩心行為,我目擊過程,當 ...

一句到尾係每人主觀感覺,冇絕對岩同錯。
遲到唔俾in可以話理所當然,亦可以話不近人情
打電話問in唔in可能出於窩心,你都可以話虛偽
一切都係你個心點諗,我只覺得一切想得正面d,世界美好d, 對小朋友教育亦是。

hemat3    發表於 19-1-22 10:16
JKR    發表於 19-1-22 09:52

回覆樓主:

我傾向覺得打電話的目的是讓老師唔駛再浪費時間等缺席者,可先行休息一下。

心急媽媽xxx    發表於 19-1-22 12:23

Luktaitai 發表於 19-1-22 09:40
打電話問in唔in可 ...

幾年前係ek亦有人話學校竟然比遲到嘅人interview做法唔啱,對準時嘅小朋友好唔公平。其實點做都會有人覺得唔啱,都係一句啦,尊重學校嘅決定。

hkpapa852 發表於 19-1-21 17:54
小學家長,9成都只識人云亦云以人氣去選校

無錯,甚至有可能去到無需參考事實、或盲撐地步

心急媽媽xxx 發表於 19-1-22 10:36
無錯,甚至有可能去到無需參考事實、或盲撐地步
中學部成績如何, 有客觀資料可俾大家參考, 不過相信9成家長都只係盲目相信什麼50小強, XX排名榜

至於學校觀感和喜惡, 則係主觀感覺.

選校應該主觀定客觀, 定係Both?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Just finished 2nd in the afternoon.
The principal works so hard and it seems he is very tired.

Appreciate!!!!

Luktaitai 發表於 19-1-22 09:40
打電話問in唔in可 ...

非常同意你嘅講法!

nhi 發表於 19-1-22 17:14
Just finished 2nd in the afternoon.
The principal works so hard and it seems he is very tired.

is 2 nd interview still in progress.? when do it end?

回覆樓主:

今日in完,校長好出力,仔表現麻麻,希望有機會

心急媽媽xxx 發表於 19-1-21 12:30
其實學校收生策略是否有改善空間? 要臨場提醒面見,明顯學校已經anticipate有一定人數不出席,事前應該有 ...

學校是收理念一致的家長。
互相尊重和欣賞,
唔會因此而流失合適的學生。

回覆樓主

https://nextplus.nextmedia.com/article/2_651723_0?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=wondermedia.hk&utm_content=video_post

其實校長已經清楚講了什麼家庭適合。

Gbeebee 發表於 19-1-14 23:29
今天在某個 whatsapp 群組內,發現有家長過份詳盡地將今天小一面試之考題形式、內容及面試時之道具圖文並茂 ...

SPB 已出 offer ,介唔介意分享下到底係考咩 puzzle 咁特別?

sailormercury 發表於 19-2-14 10:15
SPB 已出 offer ,介唔介意分享下到底係考咩 puzzle 咁特別?

其實除考砌圖外,都考了好多其他嘢,家長可以全程聽住,這是一個好好得著
‹ 上一主題|下一主題