用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩 ...
樓主: Gbeebee
go

St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩   [複製鏈接]

little_kid 發表於 19-1-17 21:29
打電話俾缺席考生是SPB一貫做法嗎?

一直都有,前兩、三年也有。這良好又窩心的傳統習慣,一定會傳承下去吧!

回覆樓主:

雖窩心,但不準備來的,不會因為窩心改變主意。

我記得一面時有家長剛錯過時間,在報道處請求老師讓孩子參與面試遭拒絕,這一幕仍然很深刻。

故此我難有窩心感覺,主觀感覺是希望能有好calibre的小朋友參與面試

心急媽媽xxx 發表於 19-1-19 00:43

我記得一面時有家長剛錯過時間,在報道處請求老師讓孩子參 ...

今年嘅事?

上星期打電話去學校說明將不會出席 second interview,學校都有問我考到那間小學?

ByBoy88 發表於 19-1-21 10:02
上星期打電話去學校說明將不會出席 second interview,學校都有問我考到那間小學?
...

我都有打電話通知學校,但學校無問我呢條問題

ByBoy88 發表於 19-1-21 10:02
...

其實學校收生策略是否有改善空間? 要臨場提醒面見,明顯學校已經anticipate有一定人數不出席,事前應該有些家長致電。

每年同co ed撞正,學校已經流失不少機會,個人認為一月份才二面不是明智之舉。港島區直私都已經出曬結果,滿意的可能都plan緊celebration,無必要再辛苦。

考到神校的固然不來,如果面見程序提早,起碼有機會撈到自行流失嗰批。

相信不光spcc dbs才令人考慮放棄spb,視乎居住地區,都可能因港同、高小、培正甚至sfa放棄spb。

除非有情況spb忽然變神,否則這窩心的做法相信會承傳下去。

純分析。

心急媽媽xxx 發表於 19-1-21 12:30
其實學校收生策略是否有改善空間? 要臨場提醒面見,明顯學校已經anticipate有一定人數不出席,事前應該有 ...
近2年SPB DSE成績男校中已屬於全港TOP 5, 個人認為已屬神"男"校.
如果以港島直私計, 我會心儀SPB比其他傳統學校高.

Diversifyedu 發表於 19-1-21 14:24
近2年SPB DSE成績男校中已屬於全港TOP 5, 個人認為已屬神"男"校.
如果以港島直私計, 我會心儀SPB比其他傳統 ...

可提供2017-2018 數據嗎?
在EK 內找到的數據 : 香港中學公開試成績表現概覽(hkpapa852)
看到2017-2018年3322率是80%
在中游之列

momo333 發表於 19-1-21 15:25

我也是參考EK GREENAPPLE前輩置頂文數據, 3322 80% 加上44%三大率, 男校中算TOP了, 加上男生遲發力唔需要為呈分拼盡, 小學基本上係直升中學, 確實很吸引.

我比較相信屬中游,觀其家長選擇,身體最誠實

回覆 momo333 的帖子

SPC DSE 2018:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3659724&pid=47289836&fromuid=755748

以3322率或入U率,係衡量唔到B1中學既水平。

2018年QC既3322率可能連80%都無,咁係咪B1C呢?

LSC咁多年嚟3322率最好都只係8x%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

心急媽媽xxx 發表於 19-1-21 15:59
我比較相信屬中游,觀其家長選擇,身體最誠實

小學家長,9成都只識人云亦云以人氣去選校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-21 17:54
小學家長,9成都只識人云亦云以人氣去選校

同意之極。

心急媽媽xxx 發表於 19-1-19 00:43

我記得一面時有家長剛錯過時間,在報道處請求老師讓孩子參 ...

我覺得唔俾in一定有原因,我是家長義工,如果遲少少係可以安排面試,相信個位家長應該遲左唔少先被拒絕。

另一幕,我見到副校有耐性地安撫扭計唔肯面試既學生,好有人情味。

spb一向有人情味,唔會吊高黎買,讀左更覺得係咁。

IYY    發表於 19-1-21 19:12

Luktaitai 發表於 19-1-21 19:08
我覺得唔俾in一定有原因,我是家長義工,如果遲少少係可以安排面試,相信個位家長應該遲左唔少先被拒絕。
...

係剛剛排隊上了樓,我估3-5分鐘之內,不知算不算遲好多了,如果有人帶個小朋友上去我估係追到的。

嚴格來講,是沒有遲到,只是個家長發緊夢,班小朋友排隊上去時她不知係仔個batch。interview by batch但不是sequential,那班小朋友剛排隊上去她才問老師,其實係幾慘。

Luktaitai 發表於 19-1-21 19:08
...

我都見到啊!
那位小朋友極無禮貌,應該是被強迫來面試,場境好尷尬
兩位副校處變不驚仲好有耐性去令小朋友嘗試參與,流露左愛心

心急媽媽xxx 發表於 19-1-21 19:39

係剛剛排隊上了樓,我估3-5分鐘之內,不知算不算遲好多 ...

唔好意思,唔係好明。
一面報到後老師應該會安排小朋友於等候區獨自排隊等夠鐘一齊上樓,點解呢位家長仲會排錯batch?老師應該有安排而家長不能進入等候區喎。

回覆樓主

其實窩心與否,每人感受不同。我都覺得最大的原因係唔想校長白等,所以打電話。其實學校都大概諗到令家長會放棄的其他offer。

我都覺得早點2nd in會方便家長,家長早d可以揀,有些無咁心儀的2nd in 可以唔去或者唔take offer。但應該係學校想家長想清楚,減少收左最後唔讀又要call waiting的情況。

我認識的有YW又住九龍8月尾最後放棄spb,也有明明dbs收左還要到此一面的家長。

Diversifyedu 發表於 19-1-21 21:50
唔好意思,唔係好明。
一面報到後老師應該會安排小朋友於等候區獨自排隊等夠鐘一齊上樓,點解呢位家長仲會 ...

你如果記得,只是同batch順冧把的,跟住跳一個不順的batch,未到坐埋一邊等。那家長係剛剛到趕到集合時間,班係路啱啱好要上課室。她又唔即問,稍等一會,一問知道原來嗰班就係個仔個batch,但係為時已晚
‹ 上一主題|下一主題