用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩 ...
樓主: Gbeebee
go

St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩   [複製鏈接]

snakemonkey 發表於 19-1-15 09:13
其實 St. Paul's Boys 真的很好  有一班同學有SPCC DBSPD 收  沒有去二輪  學校有分別打電話去問原因 是否 ...

@snakemonkey
想問學校有話安排比小朋友改時間再面見嗎?我估學校方面只想知道有哪些學校比自己更吸引而已,而非從小朋友角度出發

心急媽媽xxx 發表於 19-1-17 15:15
想問學校有話安排比小朋友改時間再面見嗎?我估學校方面只想知道有哪些學校比自己更吸引而已 ...

應該唔係你所講嘅。我地等待面試期間,聽到同房職員打電話比no show嘅家庭,係提佢地要面試,對話中冇問對方take 咗邊間offer.

KeekeeNg 發表於 19-1-17 15:48
應該唔係你所講嘅。我地等待面試期間,聽到同房職員打電話比no show嘅家庭,係提佢地要面試,對話中冇問對 ...

唔通好多人 no show? 通常缺席就當取消資格...

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

其實 沒有出席面試的小朋友 一定不會是忘記時間

一定是有了OFFER 才沒有出席  比SPC 好的OFFER 來說 學校都沒有必要問了 YW 沒有出 那只有是 SPCC DBS 了

SPC 都肯打電話問  都幾溫馨 怕你真的不記得來 交通問題塞車等

其實正常做法是 家長主動打電話去學校說明  之後再書面向學校確認放棄  

sailormercury 發表於 19-1-17 16:26
唔通好多人 no show? 通常缺席就當取消資格...

應該唔少,等候面試期間都聽到打左好幾個, 聽聞其他時段都有咁情況.... 我覺得校方好盡責

snakemonkey 發表於 19-1-17 16:46
回覆 心急媽媽xxx 的帖子

其實 沒有出席面試的小朋友 一定不會是忘記時間

其實淨係呢兩間加埋都起碼二百幾個, spb 2nd in有多少人? 如果咁多人放棄是否應該second in多啲人呢?

回覆 fadgare 的帖子

咁又唔會2百幾個都有報SPB兼有2ND IN嘅, 何況校長講過遲IN遲出OFFER係想家長諗清楚係唔係真係讀先嚟, 應該有經驗NO SHOW%有幾多.
聽聞往年都係1st waiting batch 有機會等到, 應該唔使加2nd in 人數.

回覆樓主:

咁這個消息對等緊SPB offer 的人是喜訊,因為看來有 offer 機會好大了!會唔會出席了 2nd in 的人數仲少過正取生學額...

樓上話會寄信通知學校唔去面試,我都同意。

Diversifyedu 發表於 19-1-17 17:02
回覆 fadgare 的帖子

咁又唔會2百幾個都有報SPB兼有2ND IN嘅, 何況校長講過遲IN遲出OFFER係想家長諗清楚係 ...

今年自行結果又好左,除了他們以外,還有即場打電話比candidate的學校嗎?好像未有聽過。我同意樓上說不來的一定不會是忘記,有感致電此舉對增加面見人數沒有太大作用,反而令人聯想no show的應該不少。

當然對有二面的是好消息了。

心急媽媽xxx 發表於 19-1-17 17:48
今年自行結果又好左,除了他們以外,還有即場打電話比candidate的學校嗎?好像未有聽過。我同意樓上說不來 ...

其實no show唔使咁好再打電話啦, 不如畀啲機會好似我呢啲冇得second in嘅人

心急媽媽xxx 發表於 19-1-17 15:15
想問學校有話安排比小朋友改時間再面見嗎?我估學校方面只想知道有哪些學校比自己更吸引而已 ...

我地都無去2nd in, 但好相信學校真的有心,係我地未到前十幾分鐘就打黎問,你地去到邊呢?而且由頭到尾態度好好,完全無問過其他野。

回覆樓主:

我都唔想校長/副校長白等,所以都禮貌地寄了封信給學校話不出席,感謝學校給予機會。

fadgare 發表於 19-1-17 16:53
其實淨係呢兩間加埋都起碼二百幾個, spb 2nd in有多少人? 如果咁多人放棄是否應該second in多啲人呢?
...
網頁寫約400人, 我估有100人因有OFFER 缺席2nd in.
可能3個揀1 個

回覆樓主:

打電話俾缺席考生是SPB一貫做法嗎?

lkwkenneth 發表於 19-1-17 21:10
網頁寫約400人, 我估有100人因有OFFER 缺席2nd in.
可能3個揀1 個
1/3機會,其實也很難。

lkwkenneth 發表於 19-1-17 21:10
可能3個揀1 個

我一向視spb為一線名校,見如此多no show,有可能今非昔。可能多新派直私冒起,和spb地點不太方便所致。如果真的有成百人不去,去得有些又可能集郵,最後可能兩個幾有一個入,估計有兄長同世襲為主。

叫家長自重嗰位樓主真係唔駛咁緊張

回覆樓主:

SPB沒有問因take那一間offer而放棄二面,衹是想確認是否因事未能前來或遲到(e.g.交通),實在是窩心的做法。

little_kid 發表於 19-1-17 21:29
打電話俾缺席考生是SPB一貫做法嗎?

去年都有

沒有二面的是直接reject, 還是學校有出waiting?

chu888 發表於 19-1-18 21:19
沒有二面的是直接reject, 還是學校有出waiting?

應該是reject 吧
‹ 上一主題|下一主題