用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩 ...
樓主: Gbeebee
go

St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩  

byran0550 發表於 19-1-15 23:40

利申: 我係路人甲,我無係你地group度,亦無SPB 2ND IN.

Interview 時家長只是听,看不見,更加冇可能影相。點樣圖文並茂?

究竟是什麼世界?現在仍是面試進行中,公開考試內容的人,萬人敬仰。揭發者卻為世所不容。

hello_kitty123 發表於 19-1-16 00:23
究竟是什麼世界?現在仍是面試進行中,公開考試內容的人,萬人敬仰。揭發者卻為世所不容。 ...

如果覺得有什麼不公平,其實學校都歡迎你去投訴,不要再抱怨別人,如果你真覺得有問題,當時就應該要在群組內,當面同這位家長提出要求。
別再抱怨這是什麼世界?其實位位家長都希望入到好學校,我地唔係覺得個位分享嘅家長分享比我地知就萬人景仰,而係冇必要在網絡世界公審別人

73662710 發表於 19-1-15 23:58
Interview 時家長只是听,看不見,更加冇可能影相。點樣圖文並茂?

分享的家長只係話估計 從來無話係真
我唔明點解d人咁偏激,學校唔會因為識砌個種拼圖就會收個位小朋友做 貴校嘅學生
就算識砌同唔識砌 只係能力嘅分別 而唔係收生嘅指標

回覆樓主:

搞到我很好奇到底係考咩特別砌圖 面試全部完畢後可唔可以有人分享下。

回覆樓主

很少上EK,純粹路過⋯⋯我諗大家不用太緊張和焦慮,我相信校長和副校長一定懂得怎樣分辨想收的學生
我認為此校收生絕對不是面試模式或題目可左右的,而是透過那些模式和問題看到學生自己的特質

IYY    發表於 19-1-16 12:46

snakemonkey 發表於 19-1-15 09:13
其實 St. Paul's Boys 真的很好  有一班同學有SPCC DBSPD 收  沒有去二輪  學校有分別打電話去問原因 是否 ...

同意

回覆樓主

其實在你唔知的地方,可能洩露的更徹底!學校咁安排而且無強制要求家長唔洩露就預左你所講的情況啦!叫人自重實在多餘!

73662710 發表於 19-1-15 23:58

完全同意,樓主未免太誇張,所有家長根本就見唔到面試嘅情況,只能夠聽到。完全不存在可以現場影相嘅情況,何謂國圖文並茂。再者,大家都係喺度估計緊當時嘅面試工具,無人可以肯定,如何為外洩?就等於好多學校都會考七巧板,唔通估計玩七巧板,就係外洩?如果覺得有問題,應該即時係個谷入邊反映,並唔係走上EK。

Gbeebee 發表於 19-1-14 23:29
今天在某個 whatsapp 群組內,發現有家長過份詳盡地將今天小一面試之考題形式、內容及面試時之道具圖文並茂 ...

樓主 你又要開新ac又要唔回應
請問你有可居心?

回覆樓主

學校咁安排就應該預左會有人報料,所以唔駛擔心啩?

回覆樓主

好奇樓主係抱住咩心態入二面谷?想識新朋友出來飲茶食飯?其實都無非係為收料好應付二面考到入學校。人地好心放料俾所有對手,其實佢自己個仔都蝕底,有咩好抱怨?

抱怨、氣憤,無非係因為自己個仔係14/1之前面試,收到料但用唔到。

老實,係任何二面谷有家長分享面試資訊,本來都係對非谷友「唔公平」,要追求絕對公平就唔好入谷收料。亦唔好買小一天書或者讀面試班。

其實放流料就話損人利己啫,放真料係損己利人,仲要俾人投訴,真係無天理。

匿名投訴既人真鬼鼠,覺得自己理直氣壯,駛咩唔出名?!

babycatrina 發表於 19-1-16 21:44
好奇樓主係抱住咩心態入二面谷?想識新朋友出來飲茶食飯?其實都無非係為收料好應付二面考到入學校。人地好 ...

原來是二面群組。講得有道理!

babycatrina 發表於 19-1-16 21:44
好奇樓主係抱住咩心態入二面谷?想識新朋友出來飲茶食飯?其實都無非係為收料好應付二面考到入學校。人地好 ...

入得二面谷,唔多唔少都係想收下料。不知樓主個仔是第幾日面試呢?
未面試之前就收收埋埋d 料,面試後就翻轉豬肚。
如果你唔希望有人透露面試內容,為什麼唔一入谷,就即刻溫馨提示各谷友?

利申: 沒有報spb

Gbeebee 發表於 19-1-14 23:29
今天在某個 whatsapp 群組內,發現有家長過份詳盡地將今天小一面試之考題形式、內容及面試時之道具圖文並茂 ...
反轉猪肚!

byran0550 發表於 19-1-16 00:42

如果覺得有什麼不公平,其實學校都歡迎你去投訴,不要再 ...
其實也不用十分擔心,我感覺是,係現階段仲去in嘅,都會逢in必收的.  你估真係咁多人...

dougts 發表於 19-1-17 07:32
入得二面谷,唔多唔少都係想收下料。不知樓主個仔是第幾日面試呢?
未面試之前就收收埋埋d 料,面試後就 ...

回覆樓主

其實都好兩睇,當大部分人未去面試前,都會上網入群猛揾面試內容形式,覺得過往經驗係無私奉獻,而得益。反之就覺得唔公平,被人批露。
其實面試好睇小朋友當日表現。
利申:我非今年小一

dougts 發表於 19-1-17 07:32
未面試之前就收收埋埋d 料,面試後就 ...