用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩 ...
go

St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩   [複製鏈接]

今天在某個 whatsapp 群組內,發現有家長過份詳盡地將今天小一面試之考題形式、內容及面試時之道具圖文並茂地描述出來,作為較早前面試之考生的家長,我為此感到十分氣憤,因為此舉對較早面試之考生及家長十分不公平!
面試只完了大約一半,希望各位家長自重!
   1    0    2    0

Gbeebee 發表於 19-1-14 23:29
今天在某個 whatsapp 群組內,發現有家長過份詳盡地將今天小一面試之考題形式、內容及面試時之道具圖文並茂 ...

或者善意的告知學校,可能校方會對之後的面試題目作適度的更改

回覆樓主

唔明d家長咩心態,自己個仔都去in,做咩disclose晒d題目?就算個仔in得唔好,咁做又有咩好處?!

今天在某個 whatsapp 群組內,發現有家長過份詳盡地將今天小一面試之考題形式、內容及面試時之道具圖文並茂 ...

世上何來那麼多公平,開開㸃吧。

回覆樓主:

連果位家長自己都唔介意分享,真係冇乜辦法wor. 好難叫人自重。

可能你直接 Whatsapp 那位家長表達會好啲,又或者告訴學校改試題。

。。。

St. Paul's Boys 第二輪面 好像沒有固定的試題的 校長 副校長 閒聊一下 跟隨小朋友的答應再問下去 沒辦法事先準備的  學術方面 亦是用生活化例子去隨意問的  知道之前問題 沒有大問題的  問題不會重覆的  小朋友會就會  不會的教都來不及的

家長 小朋友放鬆一點會更好   入了第二輪面  其實機會超級大了  SPCC DBSPD 有一班不會去了  之後住九龍新界有YW的都會放位

我相信學校吾會得個一set 試題,而模式點考,有上開面試班小朋友都可能practice 過一段日子吾會陌生...

其實 St. Paul's Boys 真的很好  有一班同學有SPCC DBSPD 收  沒有去二輪  學校有分別打電話去問原因 是否夾不到時間   很有心

回覆樓主

之前很多神校second in 都有人開Whatsapp group, 唔知當中幾多人最後有offer,但聽聞討論少不免涉及試題,未必完全一樣,感覺上都有點唔公平呀!

我冇入group, 小朋友憑自己的對答考到,既然改變唔到人地,就平常心,相信學校會揀到岩既學生!

pekovian 發表於 19-1-15 00:03
唔明d家長咩心態,自己個仔都去in,做咩disclose晒d題目?就算個仔in得唔好,咁做又有咩好處?!
...

可能淨係諗住去集郵, 本身已經有更好offer, 咪爆料益fd

但家長比屏風遮住, 應該睇唔到道具 (傾計就聽到哂對答)

係小朋友 in 完問返出黎嗎

可能爆料個家長諗住 14/1 已係最後一輪所以係谷講啦

焦糖媽 發表於 19-1-15 12:05

知唔知幾時in完?

焦糖媽 發表於 19-1-15 12:05

我今天in呀

回覆樓主:

我都發現唔少家長有集郵心態,唔鐘意一間學校都去in,有offer唔去讀都註冊霸住先。爆料家長應該唔諗住會俾小朋友讀?

回覆樓主:

未見完架,我封信邀請去 Paul Boys 二面的日期是這個星期五。

換另一角度,果位家長在 Whatsapp 群組分享,起碼多人受惠,好過她私底下告訴面試班再只有該 center 的學生受惠....

sawn 發表於 19-1-15 13:48
我都發現唔少家長有集郵心態,唔鐘意一間學校都去in,有offer唔去讀都註冊霸住先。爆料家長應該唔諗住會俾 ...

咁你in完有offer都可以唔留位嘅, 咁咪唔會霸住囉

fadgare 發表於 19-1-15 14:25
咁你in完有offer都可以唔留位嘅, 咁咪唔會霸住囉
如果有心集郵, 應該會留位

但呢間係直資, 一留要放其他直資, 又無得博大抽奬, 相對上會少啲人集呢間既

sailormercury 發表於 19-1-15 14:14
未見完架,我封信邀請去 Paul Boys 二面的日期是這個星期五。

換另一角度,果位家長在 Whatsapp 群組分享 ...
咁長時間 interview, 學校好細心

咁睇返 paul boys 都唔算遲出結果, 因為到今個星期五已經算係一月下旬, 佢話二月中有結果, 咁即係3星期 process time 咁上下

焦糖媽 發表於 19-1-15 15:39
如果有心集郵, 應該會留位

但呢間係直資, 一留要放其他直資, 又無得博大抽奬, 相對上會少啲人集呢間既 :fu ...

直資可以留多過一間架,有些家長話未決定到都同時 hold 兩間直資個位(甚至更多間)
‹ 上一主題|下一主題