用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩 ...
樓主: Gbeebee
go

St. Paul's Boys 1月14日之面試內容被圖文並茂地外洩  

fadgare 發表於 19-1-15 14:25
咁你in完有offer都可以唔留位嘅, 咁咪唔會霸住囉

我做法係會留位,然後儘快作出抉擇選一間,立即打電話去學校放位,直私凈係留一間,唔會留住唔放。

sailormercury 發表於 19-1-15 16:05

直資可以留多過一間架,有些家長話未決定到都同時 ho ...
原來係咁 我見有其他家長話放左某某直資, 我以為只可以 hold 一間添

講真句,面試有先有後,如果有人要同自己朋友親戚分享面試內容,其實幾難控制。但公然在群組裡討論就唔太啱,冇公義。樓主如覺得唔公平,可以考慮拎証據出來通知學校。

支持樓主向學校反映。

ajfamily 發表於 19-1-15 17:00
講真句,面試有先有後,如果有人要同自己朋友親戚分享面試內容,其實幾難控制。但公然在群組裡討論就唔太啱 ...

有冇搞錯,人地好心分享,咁就要告發?學校之前亦冇話唔可以分享面試內容,同埋spb考的都唔係咩特別嘢。

唉, 咁緊張做乜
其實大家都明白, 就算知道晒考乜, 小朋友臨場發揮都係控制唔到
你話早一個月知道就話啫

告發俾學校...即係咁, 你估學校會覺得果位家長唔啱多啲, 定係告發果位家長麻煩啲呢

其實如果有家長覺得唔公平,可以係群組裡建議大家最好唔好講考試內容。告發,投訴,太過激了,最後只會找自己麻煩。

italiano 發表於 19-1-15 18:08
唉, 咁緊張做乜
其實大家都明白, 就算知道晒考乜, 小朋友臨場發揮都係控制唔到
你話早一個月知道就話啫

其實學校都知一定會有試題外洩嘅情況㗎啦, 見校長主要都係睇家教同禮貌反應等等嘅啫, 不要太緊張了, 更加不要走去學校投訴, 否則對自己小朋友不利呀

唔知學校會唔會派人入嗰D 2nd in or third in WhatsApp group打聽呢?如果有的話,參與分享的家長可能會被”點相”呢

有時某d行為係唔洗講都知唔應該做啦!雖然可能對賽果未必好大影響,但如果樓主個心唔舒服,點解唔可以去通知學校一聲?當然唔洗透露自己個仔個名,因為與此冇關。
利申:我冇細路今年考小學

cyndiwong 發表於 19-1-15 19:11
作為SPB現任家長,我覺得學校揀小朋友睇禮貌,應對,反應,投入多於多答一條或少答一條題目

家長不必介懷 ...

如果只得waiting, 寫求位信機會大嗎?

momo333 發表於 19-1-14 23:42
或者善意的告知學校,可能校方會對之後的面試題目作適度的更改

其實坊間d補習社如小x元 day one都已經知道題目形式,學校都應該知,我地告唔告發係無分別。學校自然有方法應對。

其實唔駛學校講,大家都知唔應該公開發放考試內容。這不是叫好心分享,這是不自重、不公義。如果考試,其他人都知道所有的考試題目,只有自己蒙在鼓裡。考試意義何在?

回覆樓主:

個位分享家長話係估計邊一種拼圖
係估計 佢無講過話一定係個種拼圖
樓主你會唔會太主觀
我覺得你都對個位家長唔公平 你又無圖無真相
你咁樣想發大駁學校知嘛?

回覆樓主

其實每日都有家長分享過程 有少少內容 點解一定要針對14號嘅家長?你唔去話14號之前分享嘅家長?

回覆 byran0550 的帖子

這標題也下得太重了,看了前面網友的回覆似乎該家長只是猜測使用這麼用具,各個學校面試類型,坊間面試班有得操練,來來去去就是那些,就K3學生到底是能考得多深。真的不用太緊張!
至於愛投訴的家長。我朋友做老師,他說學校最怕那些愛投訴麻煩的家長,老師們避之唯恐不及,樓主自己考量下。

NikiYu 發表於 19-1-15 22:56

這標題也下得太重了,看了前面網友的回覆似乎該家長只是猜測使用這麼用具,各個學 ...
匿名信已可解決你的疑慮。其實全部考生都在競爭有限的學位,樓主的不憤真係可以理解。大家成年人,講說話有後果的。

NikiYu 發表於 19-1-15 22:56

這標題也下得太重了,看了前面網友的回覆似乎該家長只是猜測使用這麼用具,各個學 ...

我真係覺得無必要係社交平台
要咁樣 嚴重地出post話個位家長
重申,我自己唔識個位家長
但樓主再出post話個位家長時 我再返入谷睇多次個位家長嘅內容 人地的確話係估計,估計考嘅教材
其實如果樓主覺得唔滿意,覺得唔公平,
當時你應該要係谷同嗰位家長提出
而唔係放上網等人公審
你覺得可以解決到問題嗎?