用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田91校網新希望,全新培育明日領袖新校!! ...
樓主: chiu_bea
go

沙田91校網新希望,全新培育明日領袖新校!! [複製鏈接]

applelove 發表於 19-1-16 22:42
簡介會校長真係咁講,佢話有危亦有機,如果可以train到呢20人一半達到band one grade, 已經有50% band one ...

Pre-S1係隔年雙數年取樣,即係呢班小五到明年小六升中一時會考第一次Pre-S1。最直接受惠可能會係之後果屆即現時果班小四,但到呢班小四升到小六後就剛好係單數年份,不用取樣。除非呢幾年學校會繼續收小二小三插班生。而插班生數目一直增加,咁樣個取樣比例先會較為合理。否則現時呢班小五既Pre-S1成續好難留返比隔咁多屆之後既小一師弟使用。

回覆 Diversifyedu 的帖子

水泉澳差不多係全香港最大型的新移民屋村。
想知屋民質素,一定要實地視察,SUGGEST唔好放假去,因為佢地會反曬大陸。
咁大家就睇唔到真實一面了。

水泉澳小學,差不多都係比個條村啲小朋友讀的了,你們想一想,個條村有成18-19座樓。

培育領袖的VISION太遠了,入學小朋友只得6歲,做家長嘅,還是實實際際地想要小朋友做一個
品格良好,對事物懷着愛與感恩之心面對將來。

他日有機會都能把「善」帶出,這也是一種領光芒。

SmallTinBaby 發表於 19-1-17 10:08
回覆 Diversifyedu 的帖子

水泉澳差不多係全香港最大型的新移民屋村。

水泉澳同安達臣發展區既情況好類似,又係密集式公屋群,又係先入伙後才有學校,但安達果邊好d,2019年9月已開始有新學校。

回覆 SmallTinBaby 的帖子

同意, 所以最大優點應該係夠近, 同教學水平/教育方向關係不大.

現在是要找一間合適的小學而不是理想的小學,所以我認同要近,因為香港教育係有STANDARD,小學與小學之間差異不大,不同的是小朋友嘅培養。

我們可以做嘅係培養小朋友喜歡的事而去發展他們的將來。
說到底,不是每個小朋友都適合讀書,但不讀書不代表將來不出色,不能做領袖。

最緊要心存善念。

各位媽媽,共勉之。
大家同坐這條船,希望大家都能找到合適小朋友的小學。
為來年2019-2020的小一生加油。

回覆 se6b03 的帖子

請問如果水小之後無其他年級既插班/開班。咁教育局會以咩準則評分由小一一直讀到小六升中既學生有幾多可入咩banding既學校?

另外,如果宜家既小五生考pre-S1成績唔好。咁佢宜家小四個班升中就會派得差?
但佢地得十幾廿十人,而又係新校,會唔會有唔同既準則派學位?

今年都有唔少人報~

最憎啲話培養領袖嘅小學,一聽到就覺得反感⋯⋯個個做領袖指點江山,邊個做嘢?!

areyouangry 發表於 19-4-15 22:51
最憎啲話培養領袖嘅小學,一聽到就覺得反感⋯⋯個個做領袖指點江山,邊個做嘢?!
...
咁你又唔使咁angry嘅.....

今年放乙3做保險線都好似派唔到。
‹ 上一主題|下一主題