用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田91校網新希望,全新培育明日領袖新校!! ...
go

沙田91校網新希望,全新培育明日領袖新校!! [複製鏈接]

學額「爭崩頭」的沙田91校網今學年有新校,東華三院水泉澳小學於大圍美林邨臨時校舍率先開辦小一課程,銳意成為「明日領袖學校」。在東華三院額外撥款的支持下,校方除在臨時校舍的基礎設施上添加配置,以配合「特色課程」外,又增聘教職員,為學生提供優良的學習環境,培育明日領袖。 

東華三院水泉澳小學校長梁敦瑜指,校方主張「學習都有得玩」的教學理念,其中在課程規劃上突破傳統,靈活運用下午授課時間推行多元化的「特色體驗課」,讓學生放低書本,把早上學習所得的知識,在午後的課堂加以整合並融會貫通,達到跨學科學習目標。 

梁校長又指,特色課程每日都不同,其中星期二有「專家入課」,邀請不同專家到校教授技能,幫助學生發展潛能,「例如有外籍老師教授英語話劇,又有巴西籍嘅足球教練,一邊教學生踢波一邊用英語溝通,可以提升學生英語會話能力。」 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0114_00822_001.html

1    0    0    0

chiu_bea 發表於 19-1-14 15:25
學額「爭崩頭」的沙田91校網今學年有新校,東華三院水泉澳小學於大圍美林邨臨時校舍率先開辦小一課程,銳意 ...
世界最大既問題, 係太多人想做領袖...... 侵侵, 習大大, 金仔.... 個個都想話事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chiu_bea 發表於 19-1-14 15:25
學額「爭崩頭」的沙田91校網今學年有新校,東華三院水泉澳小學於大圍美林邨臨時校舍率先開辦小一課程,銳意 ...

請問有用家分享嗎?謝謝

cherry_ng_ 發表於 19-1-14 16:46
請問有用家分享嗎?謝謝

呢間學校目前唯一肯定既好處, 就係上年入學同今年入學既學生, 畢業時都一定會有1/3係本區B1學生

呢個比例, 一定比寶校高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 17:29
呢間學校目前唯一肯定既好處, 就係上年入學同今年入學既學生, 畢業時都一定會有1/3係本區B1學生

呢個比例 ...

謝謝!但佢今年已有小四五插班,會吾會影響升中B1%?  

cherry_ng_ 發表於 19-1-14 17:42
謝謝!但佢今年已有小四五插班,會吾會影響升中B1%?
咦,即係佢唔似其它學校咁,由小一開始收,咁要小心了。
新校只有頭一/兩屆畢業生係保證有1/3 B1學生。

hkpapa852 發表於 19-1-14 17:52
咦,即係佢唔似其它學校咁,由小一開始收,咁要小心了。
新校只有頭一/兩屆畢業生係保證有1/3 B1學生。
...

但係佢小四小五都各只有一班,假設將來用pre-s1去決定小一師弟嘅banding,但無理由只由一班學生嘅成績去決定其餘5班學生嘅去向㗎,好似比例上唔多啱。

se6b03 發表於 19-1-14 18:01
但係佢小四小五都各只有一班,假設將來用pre-s1去決定小一師弟嘅banding,但無理由只由一班學生嘅成績去決 ...
EDB會將分數常模化再按比例調整

hkpapa852 發表於 19-1-14 18:05
EDB會將分數常模化再按比例調整

但我地又唔知呢班小四小五生質素如何?有不確定性,水小好定四寶中的慈航好些呢?好似慈航而家升band 1率都有接近3成

講開又講,東華三院學校好多都會冠人名,呢間應該都唔例外,唔知將來會叫乜名呢?

不論係鍾意沽名釣譽,又自我感覺良好,又或者真心做善事既人,都可以趁此機會爭取學校命名權。

se6b03 發表於 19-1-14 18:11
講開又講,東華三院學校好多都會冠人名,呢間應該都唔例外,唔知將來會叫乜名呢?不論係鍾意沽名釣譽,又自 ...
東華的辦學是否較好,因為大機構。。

chiu_bea 發表於 19-1-14 21:13
東華的辦學是否較好,因為大機構。。
從來沒有事情可一概而論, 大既辦學團體, 如政府, 聖公會, 保良局, 東華三院, 都係有出產名校和寶校

新校 + 東華三院 + 水泉澳, 寶校 feel

巴西籍嘅足球教練
<-- 唔知點解見到呢句我諗起盧比度叔叔..

hohoho888 發表於 19-1-15 12:06
巴西籍嘅足球教練

聽人講,真係鬼佬/仔教PE......

哈哈爸爸 發表於 19-1-15 12:39
聽人講,真係鬼佬/仔教PE......

籃球有無美籍教練?

足球唔奇, 而家出面好多足球學校有鬼, 去埋學校多條水路

呢間今年得番98個位,有67個位比自行食左,新校嚟講都算不錯

chiu_bea 發表於 19-1-16 18:22
呢間今年得番98個位,有67個位比自行食左,新校嚟講都算不錯

應該係水泉澳居民啲弟妹用咗自行位,同好唔好無乜關係。

個教學理念聽落好吸引,但唔知實際會係點

se6b03 發表於 19-1-14 18:01
但係佢小四小五都各只有一班,假設將來用pre-s1去決定小一師弟嘅banding,但無理由只由一班學生嘅成績去決 ...

簡介會校長真係咁講,佢話有危亦有機,如果可以train到呢20人一半達到band one grade, 已經有50% band one率。但係真係吾知呢班插班生的質素如何?前奏聽到係話係政府強制學校一定要開班收呢兩班學生,如果吾係佢地會冇書讀... 我推測應該是剛來港的新移民子女?
‹ 上一主題|下一主題