用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 留在 HK讀優質嘅 IS vs 去加拿大讀 public school ...
樓主: Georgette
go

留在 HK讀優質嘅 IS vs 去加拿大讀 public school  

fadgare 發表於 19-1-14 21:54
加拿大大學前教育真係hea爆, 香港國際學校相比已經算比較有要求, 香港建議選英國/星加坡/德國制的
...

學前教育真的應該relax 一點的,咁趕為了什麼?加拿大在PISA的成績不錯,不用太harsh吧

Radiomama 發表於 19-1-14 22:09
學前教育真的應該relax 一點的,咁趕為了什麼?加拿大在PISA的成績不錯,不用太harsh吧
...

大學前呀不是學前

fadgare 發表於 19-1-14 22:14
大學前呀不是學前

加拿大中小學不是行"精英制",尤其public school,唔駛考入,家長又唔會自己谷,要大部分人跟得上,唔可能太深太chur。

加拿大學制其實比較fair,但不是你杯茶。

ensy 發表於 19-1-15 09:05
加拿大中小學不是行"精英制",尤其public school,唔駛考入,家長又唔會自己谷,要大部分人跟得上,唔可 ...

都唔好話咩精英制, 香港的國際學校也不是精英制, 只是加拿大的小學基本上全程都係玩. 中學的程度也不及香港的國際學校. 只係提出如果有得選擇, 喺香港讀國際學校都好過去加拿大( 大學前). 當然有些人覺得適合, 因人而異吧. 除非好嚮往嗰邊生活, 否則其實不需要急著過去. 大學先過去也不遲.

回覆 fadgare 的帖子

以PISA 2015 result來看,排名如下:1. Singapore
2. Japan
3. Estonia
4. Taipei
5. Finland
6. Macao
7. Canada
8. Viet Nam
9. HK
10. China (B-S-J-G)

加拿大教育的成果其實不算差,尢其相比美國排25。

Radiomama 發表於 19-1-15 13:48

以PISA 2015 result來看,排名如下:1. Singapore

個排名跟大家認知相差好遠...

ensy 發表於 19-1-15 09:05
加拿大中小學不是行"精英制",尤其public school,唔駛考入,家長又唔會自己谷,要大部分人跟得上,唔可 ...

Agreed.

Radiomama 發表於 19-1-15 13:48

入大學是看PISA嗎?

ib 又如何呢?香港ib 成績 冠絕全球喎

fadgare 發表於 19-1-15 13:12
都唔好話咩精英制, 香港的國際學校也不是精英制, 只是加拿大的小學基本上全程都係玩. 中學的程度也不及香 ...

純討論...

香港嘅國際學校,坦白講,不是一般普羅大眾讀呀... 學生家庭背景一般較好,學費已經"精英"咗

加拿大本土,學生質素真的好參差... 加上競爭文化少,本地人亦無一定要升讀大學的壓力,的確會形成比較hea嘅印象。但其實叻嘅可以另外讀AP,一d都唔淺。

身邊朋友有d選擇早d過去,除咗讀書,想儘早融入mainstream都係其中一個原因。眼見好多大學才去留學的,其實文化上一直跟主流有gap...

講到底,每個家庭都應該根據本身條件去作考量...

ensy 發表於 19-1-15 14:38
純討論...

香港嘅國際學校,坦白講,不是一般普羅大眾讀呀... 學生家庭背景一般較好,學費已經"精英" ...

咁如果你話文化融合方面又另一個point.  不過身邊人分享, 大學過到去見到啲當地土生土長的華人都係華人聚埋一齊, 唔會話特別同外國人埋堆, 華人大學過到去也可以埋堆當地華人. 而且嗰邊稅比較重, 搵大錢比較困難, 畢業後也難以發圍, 當然打份工普普通通就冇乜問題嘅, 仲舒服過香港㖭. 不過既然樓主提出喺當地定係本地國際學校讀書, 即係其實佢都有一定嘅條件, 所以我先畀啲已知的少少意見啫. 考慮埋夫妻不應該分隔兩地就更加唔好過去啦. 不過肯定係喺嗰邊係開心的, 環境好大, 好適合小朋友, 睇個人需要乜嘢啦.

fadgare 發表於 19-1-15 14:48
咁如果你話文化融合方面又另一個point.  不過身邊人分享, 大學過到去見到啲當地土生土長的華人都係華人聚 ...

咁以樓主情況,的確應該留港讀IS...

人各有志,我又真係有唔少朋友選擇回流,反璞歸真... 尤其人到中年,在香港生活,一家大小都有壓力 (sorry off topic)

Georgette 發表於 19-1-14 12:02
兩個小朋友係加拿大籍,可以免費讀 public school。如果決定去,我就要跟埋去照顧佢地。 在Vancouver,各樣 ...

嗰邊未有樓,香港加拿大兩邊住宿支出,住宿費加每年額外回港機票,可能平香港讀國際少少,如果讀私校分分分鐘金錢付出更多,但無左完整家庭親子時間。

Monstereasy 發表於 19-1-16 07:53
嗰邊未有樓,香港加拿大兩邊住宿支出,住宿費加每年額外回港機票,可能平香港讀國際少少,如果讀私校分分 ...

其實香港的IS都好好又多選擇,除非香港入唔到,否則冇乜需要做大空人番去讀

兩個小朋友係加拿大籍,可以免費讀 public school。如果決定去,我就要跟埋去照顧佢地。 在Vancouver,各樣 ...

用excel 計下開支,分析兩地生活費、教育費等,你咁唸無用,要先有數據,再加入其他個人因素去考慮。

呢度無人會知道你真正需要。

其實E個決定根本就唔應該based on $$.

As many have said, 太空人 family is not easy. I grew up in one- but we were in Australia which is a bit closer to HK and less time difference (which made possible for my dad to come often even for a short trip) but still it was tough for my mum to raise 2 kids on her own in a foreign place. Perhaps it’ll be easier for you assuming you are from Canada and have family there. Still...

tibbar2011 發表於 19-1-17 10:47

As many have said, 太空人 family is not easy. I grew up in one ...

Side track 少少。夫妻如果感情深厚,真系唔會放去外國留學為仔女在家庭首位。我朋友幾年前同我講要帶兩個細路去澳洲讀書,老公留港,我已話最好不要,其實有這個念頭某程度夫妻關係一定不是好親蜜,點知,過了兩年,佢都未去,老公出軌了。
所以,我建議樓主,同老公多D互動,找大家共同興趣(冇都要發掘下),因為你有這念頭唔多唔少都覺得冇老公在身邊也可、即系關係不是最好。
加油

Ms.Greyson 發表於 19-1-14 21:02
請問Toronto private schools 係咪都多數係教會學校?係咪要入教先有機會入?
They may be affiliated with the religion but you do not need to be that religion to be admitted. Top private school entries mostly by merit..

tibbar2011 發表於 19-1-17 10:47

As many have said, 太空人 family is not easy. I grew up in one ...

說得對,其實錢應該是最後的考慮因素。

lui 發表於 19-1-17 11:10
Side track 少少。夫妻如果感情深厚,真系唔會放去外國留學為仔女在家庭首位。我朋友幾年前同我講要帶兩個 ...

其實我同我老公感情都好好,所以我對大家分開下有啲信心。但佢平時好 family man,  我都擔心我地走咗佢會好慘。

既然所有人都話唔好,我都真係要諗清諗楚。

Fish777 發表於 19-1-16 08:49
其實香港的IS都好好又多選擇,除非香港入唔到,否則冇乜需要做大空人番去讀
...

delete