用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 留在 HK讀優質嘅 IS vs 去加拿大讀 public school ...
樓主: Georgette
go

留在 HK讀優質嘅 IS vs 去加拿大讀 public school  

Ms.Greyson 發表於 19-1-14 17:28
知唔知private schools 有無好似香港分大細b?

So far 未聽過

ensy 發表於 19-1-14 16:36
唔係課程咁簡單... 好多private school係宗教背景,因為好多教徒接受唔到某d concept教俾小學生...

單單 ...

請問中庸嘅 private school,  唔需要好 top,  學費 average多少? thx

Georgette 發表於 19-1-14 17:51
請問中庸嘅 private school,  唔需要好 top,  學費 average多少? thx

成個BC咁大丶咁多間學校,好難答你喎

你google個school list再慢慢硏究下

ensy 發表於 19-1-14 17:41
So far 未聽過

我小朋友係香港考慮緊做唔做大b,但又怕會影響佢入讀private school 嘅school year.

Ms.Greyson 發表於 19-1-14 18:09
我小朋友係香港考慮緊做唔做大b,但又怕會影響佢入讀private school 嘅school year.
...

打算幾多歲回流?初小應該無大影響

hitommycc 發表於 19-1-14 14:29
我會香港優質IS、加拿大私校二選一。public school,我朋友女女讀咗四年回流,個Academic程度真係接受唔到 ...

我屋企人同朋友的經驗在多倫多,他們會選擇學前及小學在private school, 中學就揀public school,因為有較完善及資源豐富的gifted programs及IB programs.

Georgette 發表於 19-1-14 17:51

溫哥華同多倫多私校應該都至少20k/年

hitommycc 發表於 19-1-14 19:08
溫哥華同多倫多私校應該都至少20k/年

thx

ensy 發表於 19-1-14 18:00
成個BC咁大丶咁多間學校,好難答你喎

你google個school list再慢慢硏究下

好的,thx a lot

回覆樓主:

樓主何謂優質IS?

Georgette 發表於 19-1-14 15:26
全世界都咁同我講

說實,家庭以夫婦為首,不是孩子。

Jane1983 發表於 19-1-14 16:03
太空人就咪制。唔好彩有第三者,成頭家散咗咩都補唔番。

我未聽過一個case系冇事既

lui 發表於 19-1-14 20:10
我未聽過一個case系冇事既

係,我有親戚出過問題,所以真心覺得搏唔過

lui 發表於 19-1-14 20:10
說實,家庭以夫婦為首,不是孩子。

Right,  多謝提醒

回覆樓主:

真心多謝各位意見,我會審慎考慮

Radiomama 發表於 19-1-14 19:03
我屋企人同朋友的經驗在多倫多,他們會選擇學前及小學在private school, 中學就揀public school,因為有較 ...

請問Toronto private schools 係咪都多數係教會學校?係咪要入教先有機會入?

回覆樓主

萬一父母感情出現問題,對孩子的影響更大,間學校幾好都補唔番。

回覆樓主:

加拿大:大學前教育真係hea爆, 香港國際學校相比已經算比較有要求, 香港建議選英國/星加坡/德國制的

Ms.Greyson 發表於 19-1-14 21:02
請問Toronto private schools 係咪都多數係教會學校?係咪要入教先有機會入?

沒有想過這問題,我和家人都是基督徒。

Radiomama 發表於 19-1-14 19:03
我屋企人同朋友的經驗在多倫多,他們會選擇學前及小學在private school, 中學就揀public school,因為有較 ...

thx!!