用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 智力評估定亞氏保加
go

智力評估定亞氏保加 [複製鏈接]

仔仔已6歲半,一直有同同齡社交有點問題,唔多中意同同學玩,寧願自己一個,除非識左好耐,比較中意同大人及老師傾計,行為亦有時有點古怪,沉迷某種興趣,例如愛好巴士,就將成本巴士書站名背哂,畫親畫都畫巴士路線,number同埋地圖,經常性同大人理論挑戰底線,有朋友建議我同佢出去做智力評估,我開頭覺得佢只係曳,但幼稚園時老師都已經覺得佢比較難攪的學生,入左小學,佢行為更嚴重,社交都比較嚴重,亦越來越中意同大人理論,岩岩前幾日,同老師傾計,話佢上堂專注力不太好,上堂時因本身啲數學已經全部識哂,所以專注力不足,唔聽書,覺得自己已識
   0    0    0    0

flipper2000 發表於 19-1-13 22:45
仔仔已6歲半,一直有同同齡社交有點問題,唔多中意同同學玩,寧願自己一個,除非識左好耐,比較中意同大人 ...

繼續上面。。。
老師建議我帶佢check係咪亞氏保加,我唔知咩黎其實,但朋友又叫我帶佢check智力,其實係咪一樣,check會唔會就知道究竟係邊樣?定唔同野黎?我都唔知究竟應該帶佢check咩,可唔可以比啲意見我,thanks

回覆樓主:

我兩樣都有做過。其實評估是想找出小朋友有困難的項目並找出解決方法。
如果最困擾你的是社交困難便應找臨床心理學家做自閉症譜系評估; 智力測試是試小朋友文字、數學、圖形等強弱,會給你一個指標小朋友對比同齡小朋友哪一項強和弱。如果確定,可以問問醫生或心理學家。

flipper2000 發表於 19-1-13 22:45
仔仔已6歲半,一直有同同齡社交有點問題,唔多中意同同學玩,寧願自己一個,除非識左好耐,比較中意同大人 ...

有不少是亞氏加資優,不同的評估

hkskhcs 發表於 19-1-14 10:48
智力評估係檢查唔到小朋友有沒有自閉症譜群的傾向,而亞氏保加是自閉症譜群的一種,一般都有高智能的自閉症 ...

所以我1516,都唔知check邊方面好,佢又唔似自閉既,對住大人好開朗好多野講

ccmak2009 發表於 19-1-20 12:48
我兩樣都有做過。其實評估是想找出小朋友有困難的項目並找出解決方法。
如果最困擾你的是社交困難便應找臨 ...

咁請問你做左幾多錢呢?好貴啊

ccmak2009 發表於 19-1-20 12:48
如果最困擾你的是社交困難便應找臨 ...

宜家要等學校心理學家寫封信先可以去check, 學校話心理學家認為需要先,要等佢得閒覆我要等到月尾

picamama 發表於 19-1-21 17:06
有不少是亞氏加資優,不同的評估

例如呢

flipper2000 發表於 19-1-21 20:22
咁請問你做左幾多錢呢?好貴啊

私人機構做約$8000, 志願機構會平少少,可以打去協康會或類似機構了解下。
最平是去政府的CAC做($100左右),但要醫生轉介信,預左起碼等一年。

flipper2000 發表於 19-1-21 20:26
例如呢

...

flipper2000 發表於 19-1-21 20:21
所以我1516,都唔知check邊方面好,佢又唔似自閉既,對住大人好開朗好多野講
...

其實自閉症一定語言能力差,反而社交能力較弱、無興趣和其他小朋友玩、陜隘的興趣(對自己無興趣的事無法專注)、情緒起伏大(容易好小事發脾氣)、缺乏目光接觸是自閉症譜系小朋友的特徵。

flipper2000 發表於 19-1-21 20:21
...

佢有機會係亞氏仔,我仔係,佢對住大人好正常,好多野講架,但對住小朋友,溝通就會差好多!
‹ 上一主題|下一主題