用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風 ...
樓主: CarrieChan129
go

請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風? [複製鏈接]

karenpsleung59 發表於 19-1-22 01:37
Fanny, 你知唔知點解德信中文DSE會咁差嘅?

第二, 就係教學質素嘅浮動, 呢點唔使解釋大家都會明。 例如某間學校, 有一年科組換人, 而學校收生質素十分穩定, 但成績又暴跌, 咁就一定係班人唔得。 當中會影響到學科表現, 最主要有兩個持份者。 第一係科主任, 係負責編排教學常務, 安排老師授教嘅班別, 同埋擬定每級課程進度。 第二, 就係校長,佢負責決定 全校教學政策, 政策又會直接影響 全校學生學習風氣

Fanny_ma 發表於 19-1-22 02:07
一般決定學校成績好壞有兩個因素。第一, S1 intakes. 其實每年學生考完HKAT後,中學各科組同事都會即日改 ...

謝謝Fanny, 你唔講我真係唔知學校係咁樣做分析

Fanny_ma 發表於 19-1-22 01:07
合格率只是2級 (等於會考 E grade/Hkale F grade ) ,中英要3級(會考D Grade/Hkale E grade) 才達乎大學收 ...

如果羅定邦3322率有40%,可以肯定係3間中成績最高既一間。

德信成績係穩定地低迷,多年嚟3322率都較全港平均低。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我看了這三間中學的 2017-18 年校務報告:

1. 提及公開試成績的只有德信
德信有五科 2 級的比率是 79.7%

2. 提及中六學生出路的只有德信
德信入讀本地學位課程比率約有 18%
外外升學約有 9%
其他課程約有 25%

入大學課程比率有 18% 算是不俗
但整體升學比率只有 18%+9%+25% = 52% 是很低的數字

3. 有提老師教學年資的只有德信聖道迦南
德信約有 18 年歷史,但有 11年或以上教學經驗的老師只有 55%。
聖道迦南有 15 年歷史,有 10 年或以上教學年資的有 65%

德信有多年教學經驗的老師相對不少中學來說是較少的

4. 羅定邦只在 2016-17 校務報告內提到英文科的 2 級及 3 級比率高於本港
其他年份都沒有再提相似的資訊
不同年份的校務報告只列出 1 - 3 位公開試成績最好的學生資料

2014-15 年

- 列出的學生有三位,最佳 5 科的總分是 25, 25, 23
- 列出升讀哪間大學 (中大, 港大, 城大)

2015-16 年
- 列出的學生有二位,最佳 5 科的總分是 30, 25
- 沒有列出升讀哪間大學

2016-17 年
- 列出的學生有一位,最佳 5 科的總分是 29
- 沒有列出升讀哪間大學

2017-18 年
- 列出的學生有三位,最佳 5 科的總分是 27, 27, 25
- 列出升讀哪間大學 (科大, 港大, 港大)

憫父 發表於 19-1-22 11:32
我看了這三間中學的 2017-18 年校務報告:

1. 提及公開試成績的只有德信

羅之前有在12至15年提過成績,但後期抽起左所有報告,再Upload多次, 就變成冇成績版本。但 談及師資, 上述兩校有十年教學經驗或以上的老師一定高過羅, 過去幾年羅定邦只是平均地有3X%  

Fanny_ma 發表於 19-1-22 11:50
羅之前有在12至15年提過成績,但後期抽起左所有報告,再Upload多次, 就變成冇成績版本。但 談及師資, 上 ...
咦..... 原來我堆校務報告Copy係舊版....

羅定邦過往既DSE成績:

畢業年度3322率日校考生全體考生
2012 -  201337.10%38.90%34.90%
2013 -  201436.80%40.40%35.60%
2014 -  201540.00%40.30%35.30%
2015 -  201632.10%42.20%36.60%

聖道迦南DSE表現:

畢業年度3322率
2014 - 201543.00%
2015 - 201624.00%
2016 - 2017No info
2017 - 2018與全港平均相近

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

實在太好喇, 聖道迦南成績就飄忽咗少少。

按 hkpapa852 的資料

羅定邦只公開了 3322 比率,沒有公佈其他升讀本地學位課程之類的資料。

2013年 3322 比率 是 37.1% (全港日校考生平均是 38.9%)
2014年 3322 比率 是 36.8% (全港日校考生平均是 40.4%)
2015年 3322 比率 是 40.0% (全港日校考生平均是 40.3%)
2016年 3322 比率 是 32.1% (全港日校考生平均是 42.4%)
2017年 沒有公佈作何與公開試相關的資料 (全港日校考生平均是 42.3%)
2018年 沒有公佈作何與公開試相關的資料 (教評局未公佈數據)

即是說,2015 年 3322 比率相對較好。

註:全港日校考生平均率與 hkpapa852 有小許出入是因為 hkpapa852 列出的是放榜當天的數據,我列出的是學生申請重新評卷後,考評局在完成工作後的數據。

karenpsleung59 發表於 19-1-21 23:51
點解唔好放首選?
聽老師講唔錯,B2派位唔好叩門首選 ===> 我諗, JM既意思係:B2派位唔好(的學生),(德信係佢哋)叩門首選。

只係少咗D標點而已, 唔係話唔好叩門呀。

憫父 發表於 19-1-22 12:21
按 hkpapa852 的資料

羅定邦只公開了 3322 比率,沒有公佈其他升讀本地學位課程之類的資料。
我自己是甘睇的,冇記錯羅定邦 DSE 最好係2012年,3322比率有52%。但又要甘計法,羅定邦2012同2013班去考文憑試的細路係當年津校收返嚟個班,即B1生 為主,但2013年只有37%3322, 即係嚴重負增值,係最差個屆。 隨後幾屆,去考既都以 B2生並夾雜B3生 為主,成績尚算合理。

德信今日下午有面試結果出, 好緊張
‹ 上一主題|下一主題