用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風 ...
樓主: CarrieChan129
go

請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風?

tung0409 發表於 19-1-17 13:44
噢,原來返學時彩虹站轉29M,會咁差?我自己是位港鐵沿線,一心想日後如能入讀以這路線回校
之前都估計到, ...
另一個方法係黃大仙中心門口等54S 小巴.. 不過其實係彩虹有幾架巴士都可以返到學校..

little_yolky 發表於 19-1-17 13:34
JM, 你响呢個帖講聖道, 小心其他外區JM以為係聖道迦南, 引起不必要既恐慌。 ...

追開學界精英賽消息的家長應該認識大埔的迦密聖道中學,今年女排精英賽冠軍

masterunion 發表於 19-1-17 14:54
另一個方法係黃大仙中心門口等54S 小巴.. 不過其實係彩虹有幾架巴士都可以返到學校..
...

仲可以嚮鑽石山地鐵轉西貢巴士

小時了了 發表於 19-1-16 07:23
小女唔係住宿舍嘅日子都係咁上下路徑返學,仲要係北區呢! 經驗體會,7點鬆左右吐露港好少塞的。反而,返學 ...

請問妳囡平時幾點出門?

little_yolky 發表於 19-1-15 16:33
唔好介意, 其實莫壽增轉咗DSE之後, 近年成績都每況愈下了, 但大埔家長仲覺得佢係B1頭........

有 ...

我覺得你諗法合理啊!當年開始分英中、中中,大埔有6間中學合資格,但整整下,羅定邦要轉做直資保住英中個名,恩主教的DSE更是。呢d地區中學生源就是本區生,可能係各小學的pre S1成績下滑,但因仲有相當比例的學生入大埔英中,個b1率好似好高。可能年大埔區小學都唔知b1率低左,而沒積極改善教育方針

回覆 Fanny_ma 的帖子

有咩奇怪?我睇左條LINK呀...
但唔明奇怪在哪?

WinnieCatCat 發表於 19-1-19 18:22
我覺得你諗法合理啊!當年開始分英中、中中,大埔有6間中學合資格,但整整下,羅定邦要轉做直資保住英中個 ...
乙部本區banding係本區計, 所以唔存在小學生既banding低咗, 一定係每band 1/3。而且, 見佢哋大埔兩舊近年跨區能力高, 表示全港計banding都唔弱。我諗, 真係中學既教學質素要認真檢討下。

回覆 masterunion 的帖子

咁請問知唔知德信校風怎樣?

BonBon0524 發表於 19-1-21 15:10

SORRY 依間真係唔知

jimjimjim 發表於 19-1-19 20:34
回覆 Fanny_ma 的帖子

有咩奇怪?我睇左條LINK呀...

裹面有些留言刪除了,你要夾返每校公開試成績就知,誓如莫記只在2013年公佈過成績,當時成績只勉強地比王記好少少,近年直情對此隻字不提, 透明度甚低,但大埔人仍視之作Band1頭,   當做神校, 與迦密柏雨平排。恩主教成績下滑至Band2 水平,但大埔人又視之做名校,與沐恩平排甚說比沐好。至於救恩成績向來同羅記叮噹馬頭,但一間被視作1尾2頭,一間又被指接近B3。 感覺佢哋嘅選校羅輯, 好多都係自圓其說。

佢係一間男校,預左男仔一定跳皮少少,但普遍德信男仔都斯斯文文,放學聽到粗口我又覺好正常,普遍校風不算最好 ( 男校嘛), 所以一定冇 聖若瑟管得咁嚴,但不會差。

聽老師講唔錯,B2派位唔好叩門首選

mt2101 發表於 19-1-21 22:26

聽老師講唔錯,B2派位唔好叩門首選

點解唔好放首選?

karenpsleung59 發表於 19-1-21 23:51
點解唔好放首選?
因它的成績還要進步啦,胡忠馬崇成績稍比它好。

Fanny_ma 發表於 19-1-22 00:11
因它的成績還要進步啦,胡忠馬崇成績稍比它好。

即係叩門好易收?

karenpsleung59 發表於 19-1-22 00:12
即係叩門好易收?
那我又不清楚喎,但人家也要英中,至少也要求英文正正常常有 B

回覆樓主:

依3間,那一間比較注重中文科? 中文科合格率那一間高啲?

karenpsleung59 發表於 19-1-22 00:48
依3間,那一間比較注重中文科? 中文科合格率那一間高啲?

合格率只是2級 (等於會考 E grade/Hkale F grade ) ,中英要3級(會考D Grade/Hkale E grade) 才達乎大學收生要求。去年,羅定邦冇公佈任何成績,德信冇公開中文科成績,聖道迦南有待其他JM 指證。羅定邦對上一次提及中文科成績是2015年簡介會,2級比率是92.7%,3級是52.1%,英文科3級就80%,2級就98%,但3322率又得40%,即代表學生整體成績不穩,每科差異很大, 大部分學生都會平均地衰一科。同年德信中文成績是(88.9% LV2 / 36. 8%LV3), 英文成績是97. 9%LV2 / 66.3% Lv3.

羅的中文科著重補底,較少拔尖,只知學校有了新政策改善平均表現。

Fanny_ma 發表於 19-1-22 01:07
合格率只是2級 (等於會考 E grade/Hkale F grade ) ,中英要3級(會考D Grade/Hkale E grade) 才達乎大學收 ...

Fanny, 你知唔知點解德信中文DSE會咁差嘅?

karenpsleung59 發表於 19-1-22 01:37
Fanny, 你知唔知點解德信中文DSE會咁差嘅?

一般決定學校成績好壞有兩個因素。第一, S1 intakes. 其實每年學生考完HKAT後,中學各科組同事都會即日改卷,成績會即日入落電腦keep record. 同樣跟據是年成績,學校有條Formula會預測到六年後呢班細路,會有幾多成拎2或5(  佢哋畫分學生HKAT成績有五個等級:Top, High, middle,Low, Bottom) 。而預測數據教育局都會存根,方便係中三 TSA 同中六DSE後出增值報告畀學校。 報告亦會覆蓋三個範圍,1.  學校與地區收錄相近中一水平學校的增值比較 2 學校與全港收錄相近中一水平學校的增值比較 3 學校整體學科表現與全港學校的比較。然而,教局會拎中三 TSA成績同入學試比較,DSE成績又會再同tsa比較, 全方位評核學校在不同階段的增值表現。 所以根本每年收生質素的浮動, 都會直接影響公開試成績表現, 以直資學校為甚。 而且根本從學生入學一刻開始, 其實學校一早就知道 六年後呢班細路會考成點。