用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風 ...
樓主: CarrieChan129
go

請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風?

Fanny_ma 發表於 19-1-15 17:14
我記得是我第一個係 EK 提出羅定邦校政有問題,但我也留意到近兩年turnover rate是逐年減少的,而且羅記學 ...

咁都好D。因為平時响街成日見羅中D學生係活潑但規矩, 所以都有諗, 見佢哋咁講就好驚, 因為我無咁多錢俾小朋友買名牌............我都唔想佢變成咁。

其實我都覺聖道迦南幾好, 仲收好多我哋學校, 不過我仲未諗到點返學, 真係好遠.............

little_yolky 發表於 19-1-15 17:17
咁都好D。因為平時响街成日見羅中D學生係活潑但規矩, 所以都有諗, 見佢哋咁講就好驚, 因為我無咁多錢俾小 ...
你住那邊?自由講場個邊話羅定邦細路粗口橫飛,我自己又未見過,感覺自己好像一直也生活在另一個世界甘

Fanny_ma 發表於 19-1-15 17:25
你住那邊?自由講場個邊話羅定邦細路粗口橫飛,我自己又未見過,感覺自己好像一直也生活在另一個世界甘 ...
係呀, 我住果邊。見佢哋暑假返去補課, 都急急腳, 唔係烏眉合睡, 都幾好。

little_yolky 發表於 19-1-15 17:28
係呀, 我住果邊。見佢哋暑假返去補課, 都急急腳, 唔係烏眉合睡, 都幾好。
係囉,我小朋友也讀過這校,根本冇外傳甘可怕,校風好正常

Fanny_ma 發表於 19-1-15 17:31
係囉,我小朋友也讀過這校,根本冇外傳甘可怕,校風好正常
出年開放日去睇下先。

little_yolky 發表於 19-1-15 17:37
出年開放日去睇下先。
可以仲睇多幾間喎,培基好唔錯!

回覆 little_yolky 的帖子

搵番

karenpsleung59 發表於 19-1-15 08:41
我見網上資料話聖道迦南全港排399,不會吧?是band2 or 3? 我都好想知,我去過佢open day, 見啲學生真係幾 ...
~Band 2b-c

little_yolky 發表於 19-1-15 17:17
咁都好D。因為平時响街成日見羅中D學生係活潑但規矩, 所以都有諗, 見佢哋咁講就好驚, 因為我無咁多錢俾小 ...

大埔去聖道迦南,搭74X係大老山轉車站轉88号係基順學校落車,返學車程唔洗一個鐘,唔係好遠咋。

little_yolky    發表於 19-1-16 09:14

小時了了 發表於 19-1-15 23:28
大埔去聖道迦南,搭74X係大老山轉車站轉88号係基順學校落車,返學車程唔洗一個鐘,唔係好遠咋。 ...
不過要留神,朝早時段吐露港好塞車,大老山都係!

Fanny_ma 發表於 19-1-16 00:34
不過要留神,朝早時段吐露港好塞車,大老山都係!

小女唔係住宿舍嘅日子都係咁上下路徑返學,仲要係北區呢! 經驗體會,7點鬆左右吐露港好少塞的。反而,返學時間彩虹地鐵站外搭27/29M返學就打蛇餅,因為匯基及聖道迦南2間學校學生集中係一個巴士站等巴士趕返學,呢條路徑小女試過一、兩次差啲遲到,佢以後唔敢用呢個路徑返學

Fanny_ma 發表於 19-1-15 18:02
可以仲睇多幾間喎,培基好唔錯!
知呀, 阿妹成績應該無咁好。

小時了了 發表於 19-1-15 23:28
大埔去聖道迦南,搭74X係大老山轉車站轉88号係基順學校落車,返學車程唔洗一個鐘,唔係好遠咋。 ...

你真係犀利過google神, 我上google map都搵唔到, 要個幾鐘。

little_yolky 發表於 19-1-16 09:15
伙真係犀利過google神, 我上google map都搵唔到, 要個幾鐘。

呢啲就係經驗之談!  
City mapper 都唔識呢條路線。

北區: 277X/277E/277P 大老山轉車站轉 88 基順學校落車, 我女唔洗一個鐘都返到學校

大埔: 74X 大老山轉車站轉 88 基順學校落車, 路程仲近過北區十幾分鐘, 所以我估計都係唔洗一個鐘返到聖道迦南.

留意:
1) 我唔知由妳屋企去74X 巴士站要幾耐
2) 要避免吐露港塞車, 真係7點鬆啲 (~7:00-7:15左右) 架巴士要係吐露港

Fanny_ma 發表於 19-1-15 17:25
你住那邊?自由講場個邊話羅定邦細路粗口橫飛,我自己又未見過,感覺自己好像一直也生活在另一個世界甘 ...
同意, 我真係唔覺羅中D 人粗口禁勁...

little_yolky 發表於 19-1-15 16:33
唔好介意, 其實莫壽增轉咗DSE之後, 近年成績都每況愈下了, 但大埔家長仲覺得佢係B1頭........

有 ...

大埔區唔少Band 1 英中嘅成績都一般

little_yolky    發表於 19-1-17 13:33

papapabababa81 發表於 19-1-17 12:25
大埔區唔少Band 1 英中嘅成績都一般

我覺得已經唔可以用一般形容,係要用差!如果按自由講場個邊分析,羅定邦係呢區都叫接近B3,甘大埔一早就冇 Band2 學校,聖道個幾間成績仲災難性!恩主教前兩年仲要得2%入三大,完全睇到人心寒。

Fanny_ma 發表於 19-1-17 12:43
我覺得已經唔可以用一般形容,係要用差!如果按自由講場個邊分析,羅定邦係呢區都叫接近B3,甘大埔一早就 ...
JM, 你响呢個帖講聖道, 小心其他外區JM以為係聖道迦南, 引起不必要既恐慌。

小時了了 發表於 19-1-16 07:23
小女唔係住宿舍嘅日子都係咁上下路徑返學,仲要係北區呢! 經驗體會,7點鬆左右吐露港好少塞的。反而,返學 ...
噢,原來返學時彩虹站轉29M,會咁差?我自己是位港鐵沿線,一心想日後如能入讀以這路線回校
之前都估計到,有2間中學學生爭巴士,又好似唔止一架巴士可以上
請問匯基幾點要返到學校?