用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全港數學挑戰比賽
go

全港數學挑戰比賽 [複製鏈接]

呀仔學校在團體拿後到名次,當然是較後,冠亞軍是St Jo, St Paul coed, Sp。我想問吓參赛D學校是否有support 學生架?因為自己學校只出通告歡迎學生,有興趣就簽回便條,由報名到參賽完全零support, 也沒有甚麼training。因此自己心態也只是玩玩吓沒有準備去應考。到當天先知咁formal,當日怎至見有其他學校老師在埸,所以幾肯定很多參赛學校有規模地training考試的學生。想了吓。始终代表學校,學校數學叻過呀仔的學生多得很只是沒有興趣參加比賽。但這樣不準備應戰是會影響學校對外觀感,所以明年也不參加了。
   1    0    0    0

我仔學校都冇特別為任何一個比賽準備

只有平常的奧數班,數學隊的同學也唔一定要參加個班

這比賽似乎不是考奧數那種題,而係考較高年級的數,我仔在這比賽的成績麻麻,只有銅
我是護書簿

回覆樓主:

睇个別老師而定。我囝学校兩位老師推薦了兩個由學校組隊比賽的全港比賽。一位老師有要求回校訓練,結果入決賽; 另一位老師沒有要求,由学生/家長自己負責,成績一般。

回覆樓主

我地學校也是很hea, 沒有任何training, 亦沒提學生一定要出席,否則該隊會被取消資格。結果當天有幾個同學冇到,即學校代表隊有幾隊沒被計分

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔學校得一次做past paper,連解題嘅時間都無,咁算唔算有特訓?

恐龍家

我哋學校都係冇特別為比賽做訓練. 不過報名前我同某幾位家長事先商量好同隊, 報名時向老師特別提出要求, 否則老師random組隊, 團體賽更是渺茫

我哋學校只出通告, 學生有興趣就簽回便條,由學生自己組隊,  由報名到參賽完全冇 training, 家長負責.
‹ 上一主題|下一主題