用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 八月B係咪最蝕底
go

八月B係咪最蝕底

想請教下一啲過來人媽媽。 見9月到12月b可以轉做超大b啲。咁即係話八月係年紀但冇後路的B?

Lalaji 發表於 19-1-13 08:51
想請教下一啲過來人媽媽。 見9月到12月b可以轉做超大b啲。咁即係話八月係年紀但冇後路的B?
...

我妹2個女都係細b. 11月出世,佢地無選擇做大b. 但兩姐妹由細到大都愛看書,全級3名之內。。。平時我妹會陪佢地玩boardgames. 電視剩係做完功課時睇20至30分鐘。每日放學返黎要練琴,彈當時學緊既歌一次。我覺得大b有優勢,但唔代表細b一定輸,要睇番自己點教。
BTW, 我女12月中出世,黎緊今年9月讀k1, 做超細b. 幼稚園其實主要學習自理能力,同團體互動,但我好細個就培養佢鐘意睇書。這樣對佢將來讀書較有幫助

每個月份出世的BB都是一個獨立的個體,大B不一定比細B好。用心愛護自己的孩子和對佢有信心不好比壓力自己罷。

UnicornCYL 發表於 19-1-13 10:22
每個月份出世的BB都是一個獨立的個體,大B不一定比細B好。用心愛護自己的孩子和對佢有信心不好比壓力自己罷 ...

非常正確
加上8月都唔係好細,合理年紀

...
如果你係target考 名幼 ,到8月 B 係interview時中係好細個,咪覺得蝕底。但如果你吾係心儀名幼,就算細b,不論8、9、10、11或12 月 一般黎講一樣係可以跟到學校進度和課程。

...

係。 8月而家反而係最細。 因為太多瘋狂家長,9-12月都遲一年讀書。

piglover 發表於 19-1-13 14:24
係。 8月而家反而係最細。 因為太多瘋狂家長,9-12月都遲一年讀書。

有些學校9月都不能做超大

回覆樓主

我女8月B
而家N 班, 係班上最細既幾個
同班有3人係9月B...但係大佢一年既9月
其實我覺得好誇張...

...

每個小朋友表現、發展都五同,五一定做超大b 。我囡12月出世,想佢玩多一年,就做大b,我見好多小朋友面試細過我囡囡,表現都好好呀,五需要擔心

...

細b都可以好出色, 做大做細應該用小朋友能力決定, 我仔12月中出世, 今年細b k1, 但跟唔到, 下年會讀多年k1, 但如果小朋能力應付到, 其實唔需要為考到名校而repeat

回覆樓主:

我仔也是12月, pn同k1係真係會覺得比較輸蝕, 一嚟未必考到啲人心目中所謂嘅名幼, 二來因為講嘢真係冇大b咁好,但其實只要持續畀心機培養, 到k2都係可以反超前其他大b( 唔單止係佢, 班裏面都有其他細b都做得好好. 做父母真係要畀多啲耐性, 其實未到3.5-4歲之前真係睇唔到好大進步). 講到尾都係睇你畀幾多心機, 唔畀心機純粹做大都冇乜用. 做大就算畀多一年, 應該係用黎好好培養, 而唔係hea下就過咗去算( 如果你目標係考名小) 我仔今年k3考小一成績都令我滿意, 完全冇後悔畀佢做細, 當然呢啲個人選擇因人而異

fadgare 發表於 19-1-13 17:37
我仔也是12月, pn同k1係真係會覺得比較輸蝕, 一嚟未必考到啲人心目中所謂嘅名幼, 二來因為講嘢真係冇大b咁 ...

考試表現欠佳都冇說話好講,只怕如傳聞中細b未考已被先判。

Lalaji 發表於 19-1-13 18:25
考試表現欠佳都冇說話好講,只怕如傳聞中細b未考已被先判。

其實都冇乜所謂, 唔收咪唔收囉, 唔一定要讀嗰啲名幼. 就返小朋友需要, 培養佢你覺得佢需要嘅技能仲好. 小一, 好多都收細b

fadgare 發表於 19-1-13 18:54
其實都冇乜所謂, 唔收咪唔收囉, 唔一定要讀嗰啲名幼. 就返小朋友需要, 培養佢你覺得佢需要嘅技能仲好. 小 ...

都同意嘅。不過有得揀字鐘好過冇得揀啫。 之前大嗰個係中大b, 面試嘅時候總算太順順利利。今次可能難道就高好多啦

Lalaji 發表於 19-1-13 19:49
都同意嘅。不過有得揀字鐘好過冇得揀啫。 之前大嗰個係中大b, 面試嘅時候總算太順順利利。今次可能難道就 ...

到k2 根本已經冇分別

fadgare 發表於 19-1-13 17:37
我仔也是12月, pn同k1係真係會覺得比較輸蝕, 一嚟未必考到啲人心目中所謂嘅名幼, 二來因為講嘢真係冇大b咁 ...

Deleted

...

其實我認為要睇返個小朋友本身有冇咁嘅需要,我細仔係11尾出世,正兩歳就返N班(其實只係讀左六個月N班)但當時我仔語言發展有比同齡慢咗啲,大小肌肉又未掌握到好好,唯有比佢讀多年做超大,今年考K1有幾間offer,亦都考到心儀學校了!所以真係要睇返小朋友本身發展情況而決定!

回覆樓主:

我仔8月b, 我真心覺得好蝕底囉~
男仔又比女仔遲識講野, 好似去考SC, 佢地係會收埋前一年9月至12月嗰d, 面試時人地都已經3歲, 我仔先岩岩兩歲, 點夠人黎... 以我所知, 入到名幼嗰d大部分都係大b黎, 一係就收女仔多!
經過今次搵幼稚園我就體會到造人前真係要計日子囉!

Amymichelle 發表於 19-1-13 23:53
其實我認為要睇返個小朋友本身有冇咁嘅需要,我細仔係11尾出世,正兩歳就返N班(其實只係讀左六個月N班)但當 ...

係呀 做超大b係著數好多, 但我仔8月真係無得揀, 無得做下一年既大b, 所以8月出世真係好矛盾 ~