用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘 vs 深水埗
樓主: moominjoey
go

觀塘 vs 深水埗

moominjoey 發表於 19-1-14 09:01
應該係,因佢話深水埗無乜好band 2

如德雅、佛教大雄、保良局唐乃勤等這些深水埗Band 2校你老師覺得不好,無話可說!

回覆樓主:

德雅不會係B2B吧!
應屬B1C-2A

回覆樓主:

所以好懷疑樓主老師的資料和建議星否正確。

深水埗區中學校網一向對女生有利,老師為乜叫樓主轉校網?

德雅升了值好多年了,怎會老師講B2B,資料outdated.

回覆樓主:

樓主應看清楚以下的post 關於九真和德雅的比較。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731129&extra=page%3D1

tpmon 發表於 19-1-15 21:58
樓主應看清楚以下的post 關於九真和德雅的比較。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread& ...

佢比我啲資料係有啲怪怪地,例如聖母玫瑰係band 2A,但我問過教中學嘅親友,佢都係咁上下睇法,我唔知同我地坊間睇點解會有咁大出入。
anyway,睇完資料,今日已交表德雅同聖母書院,唯有盡力一博,目前只係仲煩緊轉唔轉區抽獎

tpmon 發表於 19-1-15 21:46
所以好懷疑樓主老師的資料和建議星否正確。

深水埗區中學校網一向對女生有利,老師為乜叫樓主轉校網?

轉區原因係band 2中學觀塘比深水埗好,而且今年觀塘向外區借咗好多位,覺得我可以博一博,不過我睇過名單,覺得借位嘅好學校名額唔多,而且觀塘考生人數比深水埗多出千幾個,所以仲15,16緊

回覆樓主:

聖母玫瑰點會B2A呀!人哋係B1B喎!

moominjoey 發表於 19-1-15 22:43
佢比我啲資料係有啲怪怪地,例如聖母玫瑰係band 2A,但我問過教中學嘅親友,佢都係咁上下睇法,我唔知同我 ...

深水埗聖母玫瑰是Band 1。

黃大仙聖母是Band 2。

希望你分別得到一間校名有玫瑰、一間没有玫瑰。

豬嘜仔 發表於 19-1-15 22:49
聖母玫瑰點會B2A呀!人哋係B1B喎!

住官塘那位樓主的老師,咁講好易害到學生選校。

可能Band 1女生因為老師錯的學校資料,令她們沒有選聖母玫瑰。

tpmon 發表於 19-1-15 23:00
深水埗聖母玫瑰是Band 1。

黃大仙聖母是Band 2。

係報咗黃大仙

moominjoey 發表於 19-1-15 23:08
係報咗黃大仙

Band 2女校一間。

回覆樓主:

樓主如果報咗德雅同聖母玫瑰,要加油準備面試,呢兩間都好重成績,自行估計target band 1生多

tpmon 發表於 19-1-15 23:06
住官塘那位樓主的老師,咁講好易害到學生選校。

可能Band 1女生因為老師錯的學校資料,令她們沒有選聖母 ...

所以老師都唔可以盡信,啲學校我最終係自己慢慢睇慢慢諗

豬嘜仔 發表於 19-1-15 23:09
樓主如果報咗德雅同聖母玫瑰,要加油準備面試,呢兩間都好重成績,自行估計target band 1生多
...

聖母玫瑰我有去佢information day,學校好好,可惜成績追唔到大家都辛苦,所以揀咗啱自己程度,大家都舒服啲

tpmon 發表於 19-1-14 08:11

深水埗Band 2學校,比很多區來說,已不算少。問題是好不好。

請問、協同又如何?係2B or 2C 咁上下?

josephbaba 發表於 19-1-15 23:44
請問、協同又如何?係2B or 2C 咁上下?

Band 2C左右。

深水埗Band 2校好多選擇。Band 1C/2A左右有瑪神 和 德雅,跟住Band 2A就有佛教大雄。其他Band 2校包括保良局唐乃勤、匯基、張明添、莫慶堯和協同。

回覆樓主:

官塘區Band 2校給樓主參考,決定大抽獎轉不轉網:-

呂郭碧凰(英中 Band 1C/2A)
寧波第二(Band 2A)

其他觀塘Band 2校有羅陳楚思、梁季彝、基孝、聖若瑟(男校)、寧波公學、聖安當(女校)、堅樂、基智和五邑司徒浩。

tpmon 發表於 19-1-16 08:14

Band 2C左右。

Thank you