用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不同banding 水平差異
go

不同banding 水平差異 [複製鏈接]

我小朋友讀直資,一直不太清楚學校banding,只覺得程度及各方面也合適, 他們的學生由band 1至band 3都有的。我小朋友校内中上成績,我想估計下佢的競爭力及實力,要佢再比下心機,不要以為在學校成績中上就滿足,DSE是對全港學生的,初中各間學校程度有太差異嗎?高中會拉近一些?我擔心佢以為自己在校内成績中上就入硬大學。因為我知佢讀的直資不是band 1最top的,最盡也可能是band 1尾或2左右。
   6    0    0    0

嚴格講,只有學生係分 Banding。

唔知你邊間直資,不過如果係一二線嘅,大多都有 DSE 成績資料,你去 「升中派位」 望下 2016、17、18 年,你間學校嘅各項百分比。如果你學校係 ~70% 八大,咁你都可以放心由佢(除非你係 aim 三大),但如果學校得 ~50% 八大,咁你小朋友就要加把勁,確保自己唔好跌出呢個範圍。

YDLFATHER    發表於 19-1-18 22:16

1998Ruby1998 發表於 19-1-13 05:01
嚴格講,只有學生係分 Banding。

唔知你邊間直資,不過如果係一二線嘅,大多都有 DSE 成績資料,你去 「升 ...

睇左校綱,subject passing rate 糸9x%,meeting the entry requirement of local U is 8X%(above the average standard ).

我見朋友仔在band 1 top school,好似9x%入大學,好似入硬。朋友仔反而無咩上進心和目標,每次考到合格多少少就覺得夠。而我孩子學校很多同學都比較積極,希望取到入埸券。所以我疑問係吾係band 1中間一定有入場劵,band 2果D就只有中上才有入場券。

natnatbaby 發表於 19-1-13 11:16

你觉得朋友仔唔積極、無上進心,以為自己中学9x%入大学……禁佢form幾?上到高中唔到你懶懶閒,个勢同身边同学会令你唔可以独善其身,否則自己就唔可以成為果9x%既-份子,世上並無不勞而獲吧~BTW, EK上有唔少帖都有講,每间中学公佈数據準則不同,有唔少語言偽術,要睇清楚入U%其实係包括乜野。

YDLFATHER    發表於 19-1-18 22:18

Yanamami 發表於 19-1-13 13:08
你觉得朋友仔唔積極、無上進心,以為自己中学9x%入大学……禁佢form幾?上到高中唔到你懶懶閒,个勢同身边 ...

朋友仔S2。有時都好吾明,咁多間band 1都話有9x %,band 2又8x%,其實都好高下,即band 1的幾乎全部入晒,但現實又好似吾係。選中學時,我不深研重這些數字遊戲,現在開始選科了,也開多想能力和前途等問題,想了解下己的水平與外面band 1學校差幾多,能力可入到那些學科。不過,仍是要鼓勵自己的小孩作最好的準備,DSE是全港公開試。

natnatbaby 發表於 19-1-13 15:15
朋友仔S2。有時都好吾明,咁多間band 1都話有9x %,band 2又8x%,其實都好高下,即band 1的幾乎全部入晒, ...

S2啫~仲係honeymoon period.....你睇hkpapa同greenapple既帖就知,其实好多呢d数據係包埋包埋好多野……有人提議睇埋5+%同埋入三大%作比較。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732&extra=page%3D1

Yanamami 發表於 19-1-13 16:22
S2啫~仲係honeymoon period.....你睇hkpapa同greenapple既帖就知,其实好多呢d数據係包埋包埋好多野……有 ...
真係男女大不同, S2都仲係honey moon。阿女依家去咗教育營, 出營後個幾禮拜要統測, 其實都唔計呈分成績, 可以無乜所謂, 老師講明唔准帶書入去溫(其實小朋友邊有咁神心, 老師想太多了)。點知噚日見阿女攞本筆記簿密密抄, 密密貼...........我問佢做乜事, 佢話:老師話唔俾帶書入去溫, 所以我寫晒做筆記, 佢就唔知我攞書溫喇。

little_yolky 發表於 19-1-14 12:00
真係男女大不同, S2都仲係honey moon。阿女依家去咗教育營, 出營後個幾禮拜要統測, 其實都唔計呈分成績, 可 ...
做完筆記咪已經溫左囉

Yanamami 發表於 19-1-14 12:59
做完筆記咪已經溫左囉
佢份人好stubborn架, 話一有時間可以溫喎。其實入得營, 邊有咁多時間啫。

Meeting the entrance requirements 炸鍋......
同入到 U 係兩回事......

Chowying 發表於 19-1-14 13:31
Meeting the entrance requirements 炸鍋......
同入到 U 係兩回事......

糸呀,吾知其他學校 ,9x%是否一樣意思。9x%中又有幾多%係非正統大學及專業學糸。

little_yolky 發表於 19-1-14 12:00
真係男女大不同, S2都仲係honey moon。阿女依家去咗教育營, 出營後個幾禮拜要統測, 其實都唔計呈分成績, 可 ...

糸呀!好積極。不過見到大多數都是女仔比較着緊自己的前途。男仔就緊與吾緊之間,S2仍是BB一樣。但有D男仔女仔又把心思放在拍拖及打機上。

natnatbaby 發表於 19-1-14 21:52
糸呀,吾知其他學校 ,9x%是否一樣意思。9x%中又有幾多%係非正統大學及專業學糸。
...
所以咪俾左两條link你參考,数據都好齐下。

Yanamami 發表於 19-1-14 22:06
所以咪俾左两條link你參考,数據都好齐下。

ok. 謝謝!我仍未睇呀。以前升中反而沒注意這些數字,因為覺得選合適學校,孩子才可開心學習,積極學習。現在尚算達到這些目標。明年入高中,才開始多想前途問題。

natnatbaby 發表於 19-1-14 21:52
...
隔離升中版置頂已有 統計.......
Meet 到大學學位申請要求,即係 最少33222,我見到如果要有 8x%咁,都係名校如伊利沙伯 果 d 先有......

Chowying 發表於 19-1-15 08:25
隔離升中版置頂已有 統計.......
Meet 到大學學位申請要求,即係 最少33222,我見到如果要有 8x%咁,都係名 ...

睇左少少樓上家長link的資料及升中版的有關topic。真係好多據,多資料,都好繁複下,睇到頭大。都係叫小朋友要努力努力,自己睇自己成績,問下老師和參考下師姐學校的形勢。

Entrance requirment,可能係3322,但亦可能係22222。

令朗間中學,應只有B2A/B水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題