用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不同banding 水平差異
樓主: natnatbaby
go

不同banding 水平差異 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-1-22 10:31
點解會有B1生去讀呢?
又一間學校如果入大學率咁低,都出到個醫科生,又幾勁喎!
...
入去一間有力拔尖既中學, 好過去一間無力拔尖既中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實我覺得佢師資麻麻,我讀過,當年既同學,入醫入藥劑系果d,全部是內地新移民學生,佢地本身數理底係內地,內地數理其實是比香港教深好多。唯一是英文差(有2,3個repeat生,科科A 就只是衰英文入唔到u)。所以你睇,只有4成人英文有3。而由中一開始讀起既港生,到最後幾乎是冇一個入到大學。

IloveJJ 發表於 19-1-21 14:21
我當時未諗到係咩意思,剩係覺得第一:香島應該唔會有4x%入大學咁高,第二:4x%入大學唔算差,第三:3322無理 ...

我都係咁諗的。

Dylanli2017 發表於 19-1-23 08:43
回覆 hkpapa852 的帖子

其實我覺得佢師資麻麻,我讀過,當年既同學,入醫入藥劑系果d,全部是內地新移民學 ...

我而家明白了。。
‹ 上一主題|下一主題