用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不同banding 水平差異
樓主: natnatbaby
go

不同banding 水平差異 [複製鏈接]

limehouse 發表於 19-1-20 15:44
咁我相信9X D真係超勁,因為我見EK爸媽話一般60~7X,8X已經好勁。
有friend個仔讀LW, 今次中四考試chem 同b ...

初中9X分大有人在,學霸會有呢個分。

但高中bio 8X,我認為係超好,理科中bio最難取高分。

謝謝咁多位,長知識

Yanamami 發表於 19-1-13 13:08
你觉得朋友仔唔積極、無上進心,以為自己中学9x%入大学……禁佢form幾?上到高中唔到你懶懶閒,个勢同身边 ...
敝人明白【EK】是教育王國,但想請教‘’‘【BTW】的全稱是什麽?謝謝啊!

beauvor 發表於 19-1-21 00:52
敝人明白【EK】是教育王國,但想請教‘’‘【BTW】的全稱是什麽?謝謝啊!
...

By the way縮寫

回覆樓主:

睇家長們comments, 高中8字頭已經是學霸,有機會摘星,合格果D可能3至4。

IloveJJ 發表於 19-1-21 10:15
我想請教,尋日見到香島中學貼出來既成績,中英文通識既合格率係9x%,合格率係指2?
考獲大學學位資格係45.8 ...
入大學資格係3322率
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 19-1-21 12:44

謝謝。咁咪即係中英文9x%達2,4x%達3?
係,估計係英文科
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 19-1-21 12:51
嘩,差咁大!咁入大學率咪好低?我個同學家長仲以為係講45.8%入大學(八大),仲話咁少。
佢話入八大學學位, ...

考入大学学位“入学”資格咋……唔係考入大学%呀!睇左hkpapa禁多帖都未曉語言偽術嗎?正解係33222%?

IloveJJ 發表於 19-1-21 14:12
唔係我以為呀係我仔同學個家長呀!
禁你要解釋俾佢知~

IloveJJ 發表於 19-1-21 12:51
嘩,差咁大!咁入大學率咪好低?我個同學家長仲以為係講45.8%入大學(八大),仲話咁少。
佢話入八大學學位, ...

其實香島校網年年都講得好清楚:

http://www.heungto.edu.hk/index.php/en/student/performance/930-academic930

http://www.heungto.edu.hk/index.php/en/student/performance/931-academic931

個人感覺: 拔尖好得, 補底麻麻

IloveJJ 發表於 19-1-21 14:22
咪就係我影嗰張相一樣囉!
香島校網份入U率係按照8月6日既資料公佈

留意吓2018年8月6日有咩事發生

IloveJJ 發表於 19-1-21 14:21
我當時未諗到係咩意思,剩係覺得第一:香島應該唔會有4x%入大學咁高,第二:4x%入大學唔算差,第三:3322無理 ...
現實係, 2018年香島入U率係近年最差, 可能未必有4X%, 但過往係好大機會係超過40%

參考4主科2+平例, 如4主科都係相同人數去考, 今年可能有~156個畢業生, 咁佢地入Local degree都已有40%

太多人不相信香島其實唔係差既學校, 只因為收生要求相對唔高, B1, B2以至B3生都會收

hkpapa852 發表於 19-1-21 14:25
香島校網份入U率係按照8月6日既資料公佈

留意吓2018年8月6日有咩事發生

8月6日有咩事發生

bb鼠 發表於 19-1-21 15:27
8月6日有咩事發生

原來就咁用日期去搵真係有D難搵:

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/218557/jupas-%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%81%AF%E6%8B%9B%E4%B8%8B%E5%91%A8%E4%B8%80%E6%94%BE%E6%A6%9C-%E5%AD%B8%E5%8F%8B%E7%A4%BE%E7%B1%B2%E8%80%83%E7%94%9F%E4%BD%9C%E5%85%A9%E6%89%8B%E6%BA%96%E5%82%99

‹ 上一主題|下一主題