用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不同banding 水平差異
樓主: natnatbaby
go

不同banding 水平差異

hkpapa852 發表於 19-1-15 18:14
Entrance requirment,可能係3322,但亦可能係22222。

令朗間中學,應只有B2A/B水平

糸呀,一定不是B1的。近兩三年學校及同學也很進取積極。希望可追貼D。

natnatbaby 發表於 19-1-15 18:22
糸呀,一定不是B1的。近兩三年學校及同學也很進取積極。希望可追貼D。

想2請問一下,知唔知令朗中學過去幾年S6既畢業人數呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-15 18:52
想2請問一下,知唔知令朗中學過去幾年S6既畢業人數呢?

約160左右。

natnatbaby 發表於 19-1-15 19:24
約160左右。
謝謝資料.....

不過真係要叫令朗努力, 佢間中學上年DSE, 只有30%-40%學生符合3322既最低升讀Local degree資格

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-16 10:02
謝謝資料.....

係呀,做頭20%才安全。

natnatbaby 發表於 19-1-16 19:52
係呀,做頭20%才安全。
努力,加油!

little_yolky 發表於 19-1-14 13:01
佢份人好stubborn架, 話一有時間可以溫喎。其實入得營, 邊有咁多時間啫。 ...
你囡囡自律能力强,值得稱讚,不過又唔驶太緊張,要教佢分開讀書時讀書,遊戲時遊戲,只要態度正確就可以了。

natnatbaby 發表於 19-1-13 11:16

meeting university requirements 唔代表入到大學。同埋而家有部份大學要求332233. 港大又俾5*同5**嘅科目額外加分。中文如果有兩科5*就唔需要中英文有3。如果有一、兩科好高分,其他科唔太差,會比較安全。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-16 23:15
你囡囡自律能力强,值得稱讚,不過又唔驶太緊張,要教佢分開讀書時讀書,遊戲時遊戲,只要態度正確就可以了 ...
佢係得個講字, 都同佢講咗無時間, 佢又唔信。第一日晚打電話返嚟報平安, 唔夠5句已經想收線, 話:我趕住同同學仔玩。

poonmiss 發表於 19-1-17 07:54
meeting university requirements 唔代表入到大學。同埋而家有部份大學要求332233. 港大又俾5*同5**嘅科目 ...

其實真係有D複雜及太多因素。應考人數,同學選的學科都有影響。不如睇返自己想入的科目要求的分數為目標好似現實少少。單是話入吾入到大學,如要求不高,那一間那一科無所謂,又肯讀下書的,相信入U的機會不低,也會有其他方法。問題係吾係有entry requirements 為目標。

回覆 little_yolky 的帖子

我其中一個妹妹,考試前入體育隊宿營,教練係常識科老師,特登囑咐要帶書去溫。我心諗,真係溫到咩?不過老師咁樣叮囑,我諗都應該係有時段畀佢地專心溫書掛。今次佢有信心 wor,尤其英文,話坐 8 望 9 字。我就睇下星期係驚定喜喇。

natnatbaby 發表於 19-1-13 11:16

我仔學校份卷深到有一半人會炒,60分算唔錯,學霸拎到7x-80。可能你朋友個仔都係咁,所以求合格高少少。

mansum92 發表於 19-1-19 16:38
我仔學校份卷深到有一半人會炒,60分算唔錯,學霸拎到7x-80。可能你朋友個仔都係咁,所以求合格高少少。
...

其實真係吾清楚詳細深吾深,只是個人感覺吾太積極,同埋B1英文剛合格,但實在真係好麻麻,同朋友仔一起去全英文進行的聚會,他要慢慢Google一些英文生字和聽不太懂,會話只肯去講yes no thank u。他話英文剛剛合格,中學interview 也不需用英文in.

mansum92 發表於 19-1-19 16:38
...

其實我都想知一般Band1中學D卷係咪深D,合格~6X分已經算唔錯,7X分以上已經好好呢?

limehouse 發表於 19-1-20 10:43
其實我都想知一般Band1中學D卷係咪深D,合格~6X分已經算唔錯,7X分以上已經好好呢? ...

睇下邊科啦,我小朋友是B1中一生,成績好好嘅同學常有英文9X,數9X,係中文會難D,我小朋友今次中文考試8X,是級二,而中文科全級平均分55左右。

natnatbaby 發表於 19-1-19 23:07

其實真係吾清楚詳細深吾深,只是個人感覺吾太積極,同埋 ...

咁佢英文比較弱

持之以恆 發表於 19-1-20 11:27
睇下邊科啦,我小朋友是B1中一生,成績好好嘅同學常有英文9X,數9X,係中文會難D,我小朋友今次中文考試8X ...
咁我相信9X D真係超勁,因為我見EK爸媽話一般60~7X,8X已經好勁。
有friend個仔讀LW, 今次中四考試chem 同bio 8X,老師已話阿仔有潛力讀醫,我以為中學8X已超級勁

limehouse 發表於 19-1-20 15:44
咁我相信9X D真係超勁,因為我見EK爸媽話一般60~7X,8X已經好勁。
有friend個仔讀LW, 今次中四考試chem 同b ...
我仔班今次考試英文9X有一個,8X有十個以上,數9X有两個,中文8X有一個,l S 8X以上有五、六個。

limehouse 發表於 19-1-20 15:44
有friend個仔讀LW, 今次中四考試chem 同b ...

高中同初中係兩回事,因此唔少學校高中合格分數會降至40。

limehouse 發表於 19-1-20 10:43
其實我都想知一般Band1中學D卷係咪深D,合格~6X分已經算唔錯,7X分以上已經好好呢? ...
我女中学80分為red mark, 成績表最好满江紅,越紅越叻……不过只有学霸先科科紅,攞獎学金。