用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華是否好難考入
樓主: sammytang819
go

英華是否好難考入  

artroboy 發表於 19-1-12 22:55
唔係勁人,成績中上,級頭10%,屬b1b-c 之間,佢性格比較合群及較有主見,肯幫人,我估佢係group intervie ...
感謝分享,你小朋友有個咁好嘅性格,怪不得咁受歡迎

回覆樓主

1A唔使特異功能或1B加特異功能,但好睇面試成績和來自什麼小學上。

唔係勁人,成績中上,級頭10%,屬b1b-c 之間,佢性格比較合群及較有主見,肯幫人,我估佢係group intervie ...

謝謝分享

奇奇媽媽 發表於 19-1-12 23:02
1A唔使特異功能或1B加特異功能,但好睇面試成績和來自什麼小學上。

謝謝

sammytang819 發表於 19-1-12 23:11
謝謝

Good luck

. .. 覺得英華主收b1b-c 生

同意。按 EK 綠蘋果嘅資料,2018 DSE 英華 只有公布 3322 為76%。 相對,其他學校 3322 達 8x% 及core 4+有不錯成績的也為數不少。

綜合以上數據,英華整體學術成績方面唔係太有吸引力去吸納街外B1a 甚至部分B1b 學生。

mianyang_99    發表於 19-1-14 15:07

回覆 Ktfk 的帖子

http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/418

有聖喇拔都唔會揀佢先啦,你知以往小學部有幾多前列同學著草就明曬架喇

冇聖喇拔而入到佢,咪叫做話畀人知直資收左,好聽少少咁囉
我是護書簿

回覆樓主

其實主要睇返英華係咪你杯茶
有人1A覺得ok都會入,有人1B都唔想入;有人一定要入聖喇拔,睇返大人同小朋友意願喇。我就覺得始終讀足6年係小朋友自己,由得他選擇好了。

奇奇媽媽 發表於 19-1-13 10:36
其實主要睇返英華係咪你杯茶
有人1A覺得ok都會入,有人1B都唔想入;有人一定要入聖喇拔,睇返大人同小朋友 ...

係囝囝心儀的學校

sammytang819 發表於 19-1-13 10:39
係囝囝心儀的學校

始终中學讀6年,過去幾年學校成績是在上升軌或是下降軌很重要,如學校越辦越好,成績一年比一年進步,必定有其成功原因,此等學校可考慮入讀。反之,成績一年比一年差,排名一年差過一年,亦必然有其失败原因,此等學校可避則避。

王家爸爸    發表於 19-1-15 19:19

sammytang819 發表於 19-1-12 17:11
小朋友屬於1B學生

或許自行首選 長天 機會高些

只要你係佢柸茶就會收,唔一定要好好成績。 朋友個仔上年收左,成績屬1a-b 年年學界3甲(今年又學界冠軍)又港隊。收左但最後無take offer,話比得學費讀間1b不如讀官津,唔化算,YW最給引佢的地方是“籃血”其餘無咩特別。阿仔亦無咩所謂因自行二(1b)自覺一定得,亦覺得衰左大抽獎衰極都係1c,同YW距離不大,每年用2萬去旅行好過

hkspiderman 發表於 19-1-13 15:58
只要你係佢柸茶就會收,唔一定要好好成績。 朋友個仔上年收左,成績屬1a-b 年年學界3甲(今年又學界冠軍) ...

謝謝分享

其實學費未必係障礙嘅, 好多學校收得仲貴過佢, 咪一樣成績年年進步, 學校越辦越好

5tgb 發表於 19-1-13 18:07
其實學費未必係障礙嘅, 好多學校收得仲貴過佢, 咪一樣成績年年進步, 學校越辦越好 ...

我都係咁想,只要學校係適合我家小朋友

回覆 losoco 的帖子

想問「聖」是哪間?

回覆樓主:

我本來諗住係好難入,而且一心諗住讀津校,所以冇報。囝只有成績好,其他方面都不突出,我諗都好難。十二月時班主任問我有冇報英華,她說以阿囝的成績應該實收,因為去年同校有兩個比他差的都收咗。

MamaQueen 發表於 19-1-15 17:36
我本來諗住係好難入,而且一心諗住讀津校,所以冇報。囝只有成績好,其他方面都不突出,我諗都好難。十二月 ...

謝謝
我囝囝都只係得成績,希望入到(emoji)(emoji)