用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華是否好難考入
樓主: sammytang819
go

英華是否好難考入  

另外聖喇拨, 喇就喇沙,拔就男拔. 两間都係男校,无厘頭聖指聖保羅男女.男女校? 我覺得而家"聖喇拔"嘅聖指St Joe 或 St Paul Boy貼近的.

ilyrd 發表於 19-1-16 09:26
另外聖喇拨, 喇就喇沙,拔就男拔. 两間都係男校,无厘頭聖指聖保羅男女.男女校? 我覺得而家"聖喇拔"嘅聖指St  ...

拔係男,女校喎~~~

IYY    發表於 19-1-16 11:06
王家爸爸    發表於 19-1-16 10:55

hkpapa852 發表於 19-1-15 19:07
英華都算 藍血?
英華個d應該唔算藍血,反而係似九華個種兄弟情和歸屬感,有親人係幾十年前英華舊生,佢個種對母校感情和舊師生關係,真係唔係一般官津可比!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-16 09:08
藍血唔會sell重視基層/草根喎!

人地小學部中學部咁重視基層/草根學生
我覺得而家講嘅藍血係嘲諷人自大睇唔起人,不過只不過係50步笑100步

醒目開學勳章

另外聖喇拨, 喇就喇沙,拔就男拔. 两間都係男校,无厘頭聖指聖保羅男女.男女校? 我覺得而家"聖喇拔"嘅聖指St  ...
db、spc、sjc同神校仲有啲差距,聖喇拔應該係指spcc、lsc、dgs

Sheep06    發表於 19-1-16 11:56

bobbob 發表於 19-1-16 10:49
我覺得而家講嘅藍血係嘲諷人自大睇唔起人,不過只不過係50步笑100步

最初講藍血人, 其實我只係諗起郭天王咋!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-16 10:51
最初講藍血人, 其實我只係諗起郭天王咋!
我淨係諗起某富商嘅紅顏知己笑另1位紅顏知己嘅事件,其實2位都係小3囉

hkpapa852 發表於 19-1-16 08:22
個人認為以下3間算係:

SPCC, MPS/MSS, MCS
DBS & DGS 都算 blue blood 吧 !

嘩, SPC 在坊間被評 band 1C, 不嬲都不入流

絕對不能和

聖喇拨比。

慘喇,我個两間男校比人打到唔入流添. 好彩重有两間女校dgs, hy. 冇人話流喇掛.

IYY    發表於 19-1-16 12:07

小黃豆B 發表於 19-1-16 09:54
英華個d應該唔算藍血,反而係似九華個種兄弟情和歸屬感,有親人係幾十年前英華舊生,佢個種對母校感情和舊 ...

英華書院,好似係最早到香港的~~~

回覆樓主:

bobbob 發表於 19-1-16 10:51
db、spc、sjc同神校仲有啲差距,聖喇拔應該係指spcc、lsc、dgs
唔係講緊男校咩?

IloveJJ 發表於 19-1-16 12:10
我個人認為藍血係以前一代已經有學識嗰批,聖喇拔入面應該多點,尤其是SPCC,但入面唔可以話個個係藍血,因 ...
係啊,我個校友親人仲返左去飲校慶個餐,影返來d相真係令人感動!許冠傑仲作左首歌賀母校二百週年校慶,TVB前排都有播,

goodboy1 發表於 19-1-16 17:23
「聖喇拔」個名好搞笑 !

我印象中好似係某電視劇講的對白

奇奇媽媽 發表於 19-1-16 19:03
我印象中好似係某電視劇講的對白

「説案談情」

回覆 奇奇媽媽 的帖子

劇中仲有一間學校叫三水同鄉會溫兩燦紀念中學
我是護書簿