用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 因缺席測驗所以學校沒有排名次
go

因缺席測驗所以學校沒有排名次 [複製鏈接]

小五上學期考試數學失手 所以只考4×, 下學期測驗因病了沒有考,但呈一考得好好, 估計有級十內,但因為沒有測驗所以 成績表沒有名次, 填表示應該點填呢?係咪會自行會好蝕底? 老師話呈1+呈二banding應該係1a
   0    0    0    0

Ruby紅寶石 發表於 19-1-12 12:36
小五上學期考試數學失手 所以只考4×, 下學期測驗因病了沒有考,但呈一考得好好, 估計有級十內,但因為沒有測 ...

有冇人有相同經驗?

小五上學期考試數學失手 所以只考4×, 下學期測驗因病了沒有考,但呈一考得好好, 估計有級十內,但因為沒有測 ...
不用太擔心, 官津主要係睇呈分次第, 只要呈一+呈二考得好就好, 同小朋友準備定如何回答。

little_yolky 發表於 19-1-15 09:11
不用太擔心, 官津主要係睇呈分次第, 只要呈一+呈二考得好就好, 同小朋友準備定如何回答。 ...
請問呈分次第或所謂EDB次第是否呈一+呈二合埋去排名的?

有啲學校既成績表都係無名次既,所以其實唔需要擔心。反而呈分試考得好先係重點。

mianyang_99 發表於 19-1-15 09:53
請問呈分次第或所謂EDB次第是否呈一+呈二合埋去排名的?
咁要睇你自己學校點做, 我哋學校係呈一+呈二的。聽過有JM學校係分開俾。

呈分先重要, 測無名次, 唔緊要 !

我又有一疑問, 不是教育局規定, 小五六成績表不可出名次 ???

應該唔會卦

我見有學校仲會將級頭得學業獎的名單放上網
我是護書簿

subb 發表於 19-1-15 10:05
呈分先重要, 測無名次, 唔緊要 !

我又有一疑問, 不是教育局規定, 小五六成績表不可出名次 ??? ...
教育局幾時D規定有人跟過丫, 係指引而已。學校唔想俾你, 咪話係教育局規定囉。

little_yolky 發表於 19-1-15 09:11
不用太擔心, 官津主要係睇呈分次第, 只要呈一+呈二考得好就好, 同小朋友準備定如何回答。 ...

可能,係會有影響,部分中學係揀人見,即係先睇成績表去決定入場卷~~~

當年,我小朋友小學就係每次俾Banding,一共有4張紙仔,3呈+1總~~~

mcl203 發表於 19-1-15 10:18
可能,係會有影響,部分中學係揀人見,即係先睇成績表去決定入場卷~~~

當年,我小朋友小學就係每次俾B ...
睇成績表揀人應該係直G多, 官津都係多信教育局個次第多過學校成績表。你唔好嚇樓主啦。

little_yolky 發表於 19-1-15 10:18
教育局幾時D規定有人跟過丫, 係指引而已。學校唔想俾你, 咪話係教育局規定囉。 ...

有噃,前小學跟到足,連Banding名義上都唔叫,叫Grade,亦係除9~~~

mcl203 發表於 19-1-15 10:20
有噃,前小學跟到足,連Banding名義上都唔叫,叫Grade,亦係除9~~~
呢D學校咪衰囉, 有D學校好好, 一張成績表無名次得ABC, 另一張有分+名次, 俾你報學校用。清楚D, 家長唔駛盲中中。

王家爸爸    發表於 19-1-15 16:29

little_yolky 發表於 19-1-15 10:20
睇成績表揀人應該係直G多, 官津都係多信教育局個次第多過學校成績表。你唔好嚇樓主啦。 ...

唔係嚇唔嚇,係會部分有影響,但認真既學校係會識睇~~~

little_yolky 發表於 19-1-15 10:22
呢D學校咪衰囉, 有D學校好好, 一張成績表無名次得ABC, 另一張有分+名次, 俾你報學校用。清楚D, 家長唔駛盲 ...

咁做到支援咪得囉,結果都係一樣,學生係近乎完全評估到自己可否直升~~~

又咁講,認真過大部份小學,呈分全計測考平,分A+/A/A-弓弓,成績表後有分數range,分得好細~~~

放心啦!好多小學冇級3內/級10內都冇獎狀,好多小學都冇名次。自行官津睇全港次弟多,只要呈一,二好,冇問題的。

回覆樓主:

多謝各位嘅解答 , 而家我都安心啲,明天我可以放心去交表了
‹ 上一主題|下一主題