用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 恩主教 vs 救恩
樓主: conly
go

恩主教 vs 救恩

回覆 YuYuMother 的帖子

係丫!只講頭嗰批,唔講中及尾,我問咗2次都話學校規則,我仲問佢如keep住成績大抽獎會否是b1,佢答到時要再計會唔會成邊緣人,攪到我唔敢博,原本想兩間都係進取(不是大埔區),我已家仲15/16,c6就叫我唔博

kayen 發表於 19-1-13 15:54

係丫!只講頭嗰批,唔講中及尾,我問咗2次都話學校規則,我仲問佢如keep住成績大 ...

學校咁講即你小朋友係band 1中或尾,咁都清晰少少。

而家只係自行階段,大抽獎都要考埋第三次呈分先知。基本上唔失手穩陣留喺band 1就得,到時無需理會頭中尾啦,最緊要唔係邊緣人已ok。

自行想搏他區,要睇係大埔邊間小學既band 1學生,又要睇你搏他區邊間學校。甲部基本上機會微...搏唔搏真係兩睇。

Band 1中尾可以選王肇枝/恩主教/沐恩,不過王肇枝要追band 1頭兩間,近年好chur, 恩主教/沐恩就穩陣d.....

conly 發表於 19-1-12 10:38
恩主教 & 救恩大家會揀邊間?

Band 1生呢兩間一定揀恩主教,救恩係band 2頭。

Band 1尾的話可選恩主教/沐恩,兩間比較個人較喜歡沐恩,樓主有無去過兩間學校睇過?

其實我住沙田,如b1b基本keep住或跌少少我都敢博,因沙田佔優,但如1c跌少少就b2,我仲要誇區可能跌band,所以我覺得學校玩我

conly 發表於 19-1-12 10:38
恩主教 & 救恩大家會揀邊間?

恩主教冇咩補底,一直以來都係,好靠自己努力,英文就真心不錯,谷得幾好,英語環境都好好,當年中五出來嘅英文都唔差,係其他學校老師講返出黎,教過當年升唔到上原校中六嘅老師講嘅。
但如掹車邊真係建議考慮清楚,上到高中老師師資唔錯,但當然未去到神校級

kayen 發表於 19-1-13 17:04

其實我住沙田,如b1b基本keep住或跌少少我都敢博,因沙田佔優,但如1c跌少少就b2, ...

學校唔講清楚,不知有乜得着?  

令學生選錯派不到心儀中學、令小學派位成績差了,兩敗俱傷。

kayen 發表於 19-1-13 15:54

係丫!只講頭嗰批,唔講中及尾,我問咗2次都話學校規則,我仲問佢如keep住成績大 ...

或許自行

沙蘇,沙官

派位乙部

1. 恩主教

回覆 kayen 的帖子

沙田BAND 1 位比大埔多, 點解要跨去大埔BAND 1C 呢?

回覆 peace 的帖子

本身係大埔讀書,舊年先搬沙田,小朋友學校只講b1企穩,但冇講b1b~b1c,所以之前煩自行,大抽獎都會係沙田,只係驚誇區會跌banding, 如b1c就煩D,不過今日已交表,不用煩

kayen 發表於 19-1-14 12:28

本身係大埔讀書,舊年先搬沙田,小朋友學校只講b1企穩,但冇講b1b~b1c,所以之前煩自行 ...
大抽獎都會係沙田,咁4月再同你度過

YuYuMother 發表於 19-1-13 16:23

Band 1生呢兩間一定揀恩主教,救恩係band 2頭。
去過沐恩唔太喜歡, 其實老師叫進取d但我好驚, 所以睇呢2間我囡囡係大埔1線小學, 博得過嗎?

回覆 conly 的帖子

之前睇過你留言,你唔係想試沙田嗎?如沐恩或恩主,我係你會選沐,dse成積好似好過恩(我唔知丫!聽這裡jm講),而沐今年加多1班,入到機率大D,而恩每年有大约15嗰位留比同區天主小學,即他只有25個位对外,咁機率又小咗,救恩中中不會考慮,b2大抽獎都得啦!使乜浪费自行機會

kayen 發表於 19-1-14 15:09

之前睇過你留言,你唔係想試沙田嗎?如沐恩或恩主,我係你會選沐,dse成積好似好過恩(我 ...
係想試沙田,但又怕跨區跌banding, E+都唔知點算,呢個遊戲唔好玩,簡直折磨人

kayen 發表於 19-1-14 12:28

本身係大埔讀書,舊年先搬沙田,小朋友學校只講b1企穩,但冇講b1b~b1c,所以之前煩自行 ...
你交晒表??

交晒啦!其實你冇乜嘢煩,你係一線小學,你睇反去年師兄師姊派位巳可推選banding,如強校150人,但都可以有80/90人屬b1,咁以囡囡考80以內就b1,大抽獎你又係大埔,咁b1一定填晒5間英中之後先中中,除非全A,而自行選沙田或大埔其實一樣難,因每間英中收表都3/400份,所以都係靠表現,自行b1誇區不會跌,大抽獎先會我因大抽獎誇區及我嗰間係比較弱校先頭痛之麻!

kayen 發表於 19-1-14 16:47

交晒啦!其實你冇乜嘢煩,你係一線小學,你睇反去年師兄師姊派位巳可推選banding,如強 ...
多謝你嘅分析

交晒啦!其實你冇乜嘢煩,你係一線小學,你睇反去年師兄師姊派位巳可推選banding,如強 ...
大埔強校, 真係好強喎, 150人考80也是B1 ?????
80係咪應該B1高危一族的, 邊緣人呢???

回覆 subb 的帖子

唔使咁激動喎!只係估算,樓主學校有講呈分排名及banding,只要睇反上年及前年師兄師姊巳知,好似我間唔講就話啫。

其實band 1都唔會填哂五間英中先填band 2,柏雨/莫壽增只可揀其一填第一志頭。之後擺埋王/恩/沐,第五擺救恩。

柏雨/莫壽增擺後面無乜可能執到雞.....

subb 發表於 19-1-14 17:39
大埔強校, 真係好強喎, 150人考80也是B1 ?????
80係咪應該B1高危一族的, 邊緣人呢???
...

兩間舊墟保守估計,一定超過5成多Band 1。