用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 恩主教 vs 救恩
go

恩主教 vs 救恩 [複製鏈接]

恩主教 & 救恩大家會揀邊間?
   2    0    0    0

conly 發表於 19-1-12 10:38

一間天主教、一間基督教。

一間全開英文班、一間不是。

看你自己喜好,個個人不同。

孩子是邊緣人嗎?
如是B1尾應該恩主教
如是B2就勇字當頭自一恩主教,乙二救恩
救恩是揀人面試
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

學校話佢係B1b, 但我覺得佢你B1c, 所以唔敢博

conly 發表於 19-1-12 12:45

既然B1當然先考慮全英中
如果救恩首輪而你孩子次第名單好前直接收你,你派位當日見到B1尾既心入全英中,你會唔會有所後悔?!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

如果是Band 1生,係咪唔好選救恩先呢?唔解唔選沐恩呢?

conly 發表於 19-1-12 12:45

你的情況自行選王肇之和沐恩較好。自行可試高d。

一定不會係救恩,恩主教成績雖急劇下滑,但仍好過救恩兩條街!

回覆 Fanny_ma 的帖子

恩點解急劇下滑,因我可能會選,我去升中講座,佢哋話去年68%入八大,其實咁係咪比較差,好煩丫!星期一要交

kayen 發表於 19-1-12 19:39

恩點解急劇下滑,因我可能會選,我去升中講座,佢哋話去年68%入八大,其實咁係咪比 ...

68%入八大? 可能包埋D 八大副學士,水份好多!

tpmon 發表於 19-1-12 20:26
68%入八大? 可能包埋D 八大副學士,水份好多!

應該有水份,68%八大,已經全大埔no.1

gigiyyc 發表於 19-1-12 22:34
應該有水份,68%八大,已經全大埔no.1
90%22222,前兩年45-8%3322,但68%入八大,除非個個甘岩衰一科,又全部5**額外甘收啦!

Fanny_ma 發表於 19-1-12 23:02
90%22222,前兩年45-8%3322,但68%入八大,除非個個甘岩衰一科,又全部5**額外甘收啦! ...

22222都寫出來

經你提一提,我睇反份介紹,恩寫大學聯招獲派學位比率近七成,只計算大學學士課程,比率為五成半,咁即係水份高唔高,我唔係好識,thanks!

咁自行和派位乙部都首選 恩主教

kayen 發表於 19-1-13 09:11

經你提一提,我睇反份介紹,恩寫大學聯招獲派學位比率近七成,只計算大學學士課程, ...

入U和DSE成續好的中學,不需要寫嘢含咁多水份。

大學聯招學士包括8間教資會的大學+公開大學。

入讀學士要留意有幾多個公開大學、樹大、恒大、珠海等等。

大埔區迦密柏雨公佈的DSE 和入U數字算透明度最高。你比較吓,就發現很多嘢。

外區(不是大埔)好的中學,會公佈入3大學士%、入8大學士%,DSE每科4+的%。再勁的中學更公佈DSE每科5+的%。

回覆 tpmon 的帖子

多謝咁詳盡,最衰我間學校唔比呈分排名,只係話b1企穩,攪到我唔敢博,為有希望面試好D,入到鐘意嗰間

kayen 發表於 19-1-13 13:25

多謝咁詳盡,最衰我間學校唔比呈分排名,只係話b1企穩,攪到我唔敢博,為有希望面試好D ...

最好Band 1 要知頭/中/尾。因頭/中/尾 選那間大埔英中策略好唔同。

恕我老實地講,恩主教55%入大學率水分好高。可能你又比學校語言藝術欺騙左,佢係想指嚮68%獲聯招學位學生當中,有55%既係學士學位課程,惟已包公大和恒商珠海IVE(THEI)等SSSDP學士課程。換句話說:(68x0.55)-15%=22.4%。如頂盡當這類自資學士學位最多佔15%,恩主教入八大率將不多於22.4%,情況就合理得多,事關沐恩70%3322,也不過得三成多入八大率。勉強地說,恩只有2A-B 水平,救恩羅定邦等校只係挽車邊B2B .大埔整體中學質素都非常參差,教學質素應麻麻。

kayen 發表於 19-1-13 13:25

多謝咁詳盡,最衰我間學校唔比呈分排名,只係話b1企穩,攪到我唔敢博,為有希望面試好D ...

咁奇怪?通常會講頭中尾,唔講點揀學校?
‹ 上一主題|下一主題