用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
go

Band 1 A、B、C中學  

shipferry 發表於 19-1-12 01:06
由於小女升中關係,最近有留意此教育王國升中討論區,發覺非常有趣,這裏充斥幾類人士:

1)留戀型家長,多 ...
可以加多項: 4) 牢騷型家長,開個題目與內容不相符。

*just kidding don't take it seriously

flyda    發表於 19-1-12 09:26
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

自已都有此經驗,有D資深帖友,會以人身攻擊及抹黑等手法去攻擊不合聽意見。你向版主投訴都無用,佢地懂避重就輕,風頭一過,又再攻擊不合聽帖友。
好似某帖友時常提出無私分享,奇實就是叫人閱讀,這樣的分享,聽一次就受用一世啦,使唔使不停人身攻擊其他有不同意見的帖友呀?

faikam 發表於 19-1-12 02:13

*just kidding don't take it seriously

我仲以為樓主對B1abc有乜睇法,原來係...

flyda    發表於 19-1-12 09:28

bbforever 發表於 19-1-12 08:53
我仲以為樓主對B1abc有乜睇法,原來係...
以前老師教落,文不對題係其中一種嘩眾取既手法,今時今日話者叫呃like手法。呃like實用性其實好高,如交友網宅男P圖變男神去搵寂寞芳心,仲有早排衍生既飯腳妹生意。

limehouse    發表於 19-1-13 19:11
王家爸爸    發表於 19-1-13 18:41
flyda    發表於 19-1-12 10:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我相信樓主咁做唔係為咗呃like, 係為咗避開啲無謂嘅人身攻擊, 我都係過來人, 好清楚呢種感受

5tgb 發表於 19-1-12 10:13
我相信樓主咁做唔係為咗呃like, 係為咗避開啲無謂嘅人身攻擊, 我都係過來人, 好清楚呢種感受 ...

我好似只係見到A會員讚謀校時,B會員就衝出嚟單打

唔通係幻覺?

*** 剛剛睇番, 我呢段回應出咗後, B會員已經馬上刪除咗部份留言 ***

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我睇到佢話旅港應該同 LS、QC 齊名 ,但另一個回覆又暗示旅港成績冇拋離銀禧??!
好亂吖

回覆樓主:

仲有D人,永遠喜歡攞神校,1A名津同d其他普通band1中學比較

我覺得有帖友因對學校了解不深而引起的誤解及堅持,是應該被包容的。
但與帖文完全無關,亦無事實理據的悪意抹黑及人身攻击,則必须即時禁止。

1998Ruby1998 發表於 19-1-13 07:55
回覆 hkpapa852 的帖子

我睇到佢話旅港應該同 LS、QC 齊名 ,但另一個回覆又暗示旅港成績冇拋 ...

咁表面上邏輯又冇問題喎 ....

即係 LS, QC, 旅港 同 銀禧 齊名...

可能短稱謂都係兩個音,所以齊名 ...

kirstyau 發表於 19-1-13 08:42
仲有D人,永遠喜歡攞神校,1A名津同d其他普通band1中學比較
討論成绩及受歡迎程度,難免比較,使討論更立體。要求apple to apple 才可提出,根本就唔可能。要滿足某些家長憎人富贵厭人貧的心態,之上又話踏人,之下又話拉低,不如叫此等家長接受現實,面對學校真正排名,才是帖友之福。