用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
樓主: shipferry
go

Band 1 A、B、C中學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-14 16:34
MCS呢
我對佢小學部既校內組別興趣大D, 又係類似民生咁, 什麼Group A 100%入直中, Group B又XX%入直中, Gr ...
我記得去年有個PO 寫我好清楚.
By the way, SPCS 和培正係唔係差不多policy?

Yanamami 發表於 19-1-14 17:09
呢个应該係last chance家長可以為孩子“作主”既机会,过左就無~升中以後,課外活动、選科、升大、揀男友/ ...
乜咁架? 我C6之前拍拖我都帶佢返屋企俾阿爸睇過, 話人品OK至發展喎, 乜依家唔係咁架?

joeyxlma 發表於 19-1-14 17:09
By the way, SPCS 和培正係唔係差不多policy?
PC梗係盡收自己红蓝兒女啦……

little_yolky    發表於 19-1-16 13:43

joeyxlma 發表於 19-1-14 17:09
SPCS小學係私校, 中學係直資, 收生全部自主喎? 而且小學部教師一直同家家長講得好清楚, 成績符合咩條件先入到中學部

培正中學係津校, 有自行同大抽獎兩part. 不過培正年年講明所有自行位只留俾小學部, 大抽獎小學部學生用直屬機制升上中學, 分別好大.

而且培小家長透露, 培小會同家長講, 小朋友係邊個派位組別 (EDB個標準), 唔會有自定既校內派位組別

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 17:13
SPCS小學係私校, 中學係直資, 收生全部自主喎? 而且小學部教師一直同家家長講得好清楚, 成績符合咩條件先入 ...

講衰⋯⋯相信冇一間衰過協字,50%都掂唔到!

sukitelfold 發表於 19-1-14 17:21
講衰⋯⋯相信冇一間衰過協小,50%都掂唔到!

又奇怪,冇乜人嘈佢⋯⋯協字家長好良善,嘈來嘈去只有我

sukitelfold 發表於 19-1-14 17:23
我上年都嘈過, 今年費事再嘈啦!

話晒人地講到明係脫咗龍, 咁如家長仲係FF有好大機會入到協中, 明顯就只係一廂情願既諗法囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Deleted

hkpapa852 發表於 19-1-14 16:47
如果係我既fans, 應該知我近年強調, B1中學水平, 應該以4+, 5+成績為準...... 3322率, 留番嚟評估B2中學吧! ...
呢點係我贊成,我會睇埋增值(可惜唔係間間學校有咁詳細既資料)。

原來係樓主被deleted!

limehouse 發表於 19-1-14 17:38
原來係樓主被deleted!

我相信「樓主」都唔介意被禁言的,好明顯「樓主」只係一個分身嚟,正身仍然可作出話題回應,「樓主」一早已功成身退。

sukitelfold 發表於 19-1-14 17:23

協小免費左6年, 全部計分或抽入, 自己個女咩料子小四已定知, 而且又一早知唔一定收自己個女上協中, 咪少D人嘈囉。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

miriam 發表於 19-1-14 17:07
路過

佢係一個絕無形象可言既人黎

同個仔應付考試溫書溫到癲咗,而家入嚟睇一睇,笑死我!

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 19-1-14 18:15
唔好死丫

你死左會少左有用既分享

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Felix223 發表於 19-1-14 18:15
嘩, 你好勤力呀, 我已經豁左出去, 等佢地自生自滅了 !

rulerL 發表於 19-1-14 17:54
我相信「樓主」都唔介意被禁言的,好明顯「樓主」只係一個分身嚟,正身仍然可作出話題回應,「樓主」一早 ...
係呀,我都感覺到,特別開頭嘅時候,唔知個感覺係咪真,總之好猛下

求匯知中學平價?

hkpapa852 發表於 19-1-14 17:13
SPCS小學係私校, 中學係直資, 收生全部自主喎? 而且小學部教師一直同家家長講得好清楚, 成績符合咩條件先入 ...
PC真係比較大方,俾嗮三次呈分名次(EDB標準),各個banding 大致名次範圍。而且係小五上學期會俾一次模擬呈分排名,好清晰。

回覆 sukitelfold 的帖子

外闖的,去那中學多呢?

Ktfk 發表於 19-1-16 13:40
回覆 sukitelfold 的帖子

問我?問邊間?
‹ 上一主題|下一主題