用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
樓主: shipferry
go

Band 1 A、B、C中學   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 19-1-14 15:53
學校入大學既比率水份高,所以其實睇成績更重要。而成績唔應該只睇DSE成績,應該睇埋學校既增值(PreS1 vs. ...

又錯,只要孩子鍾意就得~~~

王家爸爸    發表於 19-1-14 16:04

jli008 發表於 19-1-14 15:56
回覆 hkpapa852 的帖子

我所指出的衹是比喻,且更想到你都不可能想到會有這情況發生啦~ ...

其實隨著林鄭上場攪到SSSDP學士量化寬鬆, 未來至少3-4年香港Local degree學額, 和符合3322既學生比例應可達到1:1, 甚至每個符合3322既學生取得Local degree機會係大於1, 咁又係咪好事呢?

如果唔係有呢個情況出現, 你估點解咁多間大學今年高調宣佈, 就算唔算合3322, 只要整體成績夠好都會收呢? 咪就係因為佢地唔想收個D只有係剛剛符合3322既低分學生, 想收高分學生去維持各科目既收生分數要求囉!

好多事情, 看似遙遠, 其實只係這麼近那麼遠.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-1-14 15:58
又錯,只要孩子鍾意就得~~~
孩子鍾意就得係喺篩選範圍內既選擇。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-14 15:31
係?見你個長po狂呻又似乎唔係咁喎~~~
我要八~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王家爸爸 發表於 19-1-14 16:05
孩子鍾意就得係喺篩選範圍內既選擇。

宜家有個叫google,隱敝左都會現形,國王的新衣都可以俾公眾欣賞番,好似,潮人叫facts check~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-14 15:32
如果到小朋友S6畢業時入何一間中學所有人也可升讀大學degree, 咁係佢地既悲哀, 我不會高興, 只會更擔心.

...
同意

到底學生既水準去到邊.................

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-1-14 16:08
我要八~~

你係版主,能力係無凡人能及~~~

即係咁,孩子喜歡就可以了,入大學非重點,但孩子喜歡係SPCC, DGS, SPCS, BPS咁咁。結果出左,孩子會將真心顯現,世間獨愛MCS,唯一最適合~~~

孩子係善變嘛~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-14 15:36
上次甚麼SPCC咪又呻又踩到樹葉都落晒,咪咁認真好噃~~~
我都要呻下先

學校開始對卷, 我口痕問我囡 6 科預炒幾多科, 我估 4 科

miriam 發表於 19-1-14 16:12
我都要呻下先

學校開始對卷, 我口痕問我囡 6 科預炒幾多科, 我估 4 科

孩子喜歡炒就可以了~~~

簽名被屏蔽

mcl203 發表於 19-1-14 16:12

2019我只有一個願望⋯某某不要發十個帖,有8個提孩子自行入了MCS。。。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-14 16:12

古文 RECAP

學校用左黎做討論教材

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我囡有位學兄今年 S.2, 派位後註冊前佢媽咪打電話畀我, 話好大壓力, 身邊好多朋友不停咁講體藝唔好, 成績差, 學生曳, 叫佢快 d 去叩門.

我同佢傾時講左你好清楚報讀體藝既要求係點, 真係過五關斬六將, 學校收表千幾二千份, 但揀中可以做性向評估同面試既只有數百人, 最終只收 150 人, 即係對成績有一定要求, 仲要係專項上合格先得, 咁難得入到點解要放棄.

最重要係佢小朋友真係好鍾意體藝, 假如真係迫佢轉校, 到時 hea 讀時點算. 係! 決定權係你手, 但讀書既係佢, 前九年全部都由你揀, 之後既 6+4 (有幸入到大學先有 +4) 你阻唔到佢點讀, 玩 hea 時盞激死你.

朋友聽完我所講佢終於放心晒, 小朋友係 S.1 時仲拎到學界賽冠軍, 成績都 ok.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

little_yolky    發表於 19-1-14 17:03

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-14 16:13
孩子喜歡炒就可以了~~~
仲未收到通知今晚有幾多碟 "小炒" 食

little_yolky    發表於 19-1-14 17:02

版主即係版主,一招乾坤大挪移,洗咗幾版,樓主及其他武林人士唔知洗咗去邊。

sukitelfold 發表於 19-1-14 16:21
2019我只有一個願望⋯某某不要發十個帖,有8個提孩子自行入了MCS。。。
...

孩子喜歡發帖就可以了,但,發帖唔係孩子~~~

醒目開學勳章 王國長老

ilyrd 發表於 19-1-14 16:22
版主即係版主,一招乾坤大挪移,洗咗幾版,樓主及其他武林人士唔知洗咗去邊。 ...
本人有少少傾向信奉飛碟教~~~即係唔知指左你去邊既教

ilyrd    發表於 19-1-14 16:30

sukitelfold 發表於 19-1-14 16:21
...
頂, 我孩子入不了MCS......

無辦法, 佢生理系統多咗樣嘢所以學校唔收, 真慘!

我後悔無自少就叫佢練葵花寶典, 如果唔係, 就唔會俾呢樣嘢限制咗, 應該有機會入到MCS囉!

IYY    發表於 19-1-14 16:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-14 16:25
頂, 我孩子入不了MCS......

無辦法, 佢生理系統多咗樣嘢所以學校唔收, 真慘!
我信左飛碟教唔係好耐, 指極你地都唔跟我轉台

‹ 上一主題|下一主題