用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
樓主: shipferry
go

Band 1 A、B、C中學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-1-14 12:03
不過你係堅D, 個女做運動做到傷晒, 真係俾我就心痛死。
路係佢揀既, 日後真係主修 PE 依家既經驗對佢都有幫助, 就係點樣係訓練時知道避免受傷同傷後處理.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kirstyau 發表於 19-1-14 11:59
我都係紅磚情意結,想阿女自一,但阿女冇感覺要自一另一間,唔好打頭,我曾經諗過暗地裡交我想既 ...
拿, 咁我比你再昇華D, 我直頭諗都無諗過。

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 19-1-14 12:03
不過你係堅D, 個女做運動做到傷晒, 真係俾我就心痛死。

落下場睇下D學生,左包住右紥住既堅持,所以,我係支持佢地任何自己既選擇,為目標去努力,甚麼ABC,可以放埋一邊。機會俾左你,自己決定點行落去~~~

回覆樓主:

小女對我嘅顧慮回應如下:
1)只要肯努力,或者唔係語文拖低排名,係數理史地拉高排名
2)3)格格不入無所謂,慣了,佢成績 Band one 尾又只想讀女校,出去搏只能搏 Band two 頭唔值得因此放棄 Band one offer
4)佢自問肯捱肯搏有鬥心
老公投個女一票,因為:
1)佢認為如果做小池大魚,個女會懶同驕傲,反而讀程度高嘅學校,佢會遇強越強
2)既然中學部係因收生及成績緣故轉直資,學術型同學只要有料,一定有立足之地
二對一,我放棄。經過呢三年,事實證明佢哋父女對,我錯。所以,升中始終係孩子個人嘅事,我哋為人父母只須和孩子一起分析利弊,到最後讀邊間,點樣讀,靠佢自己。

IYY    發表於 19-1-14 13:20

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆樓主:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-14 12:23
回覆 miriam 的帖子

正常PE那麼厲害就應該選體藝,這才可更令發揮女兒的PE更上一層樓,當然你女兒當時知不知 ...
人家已經選對了路

醒目開學勳章 王國長老

jli008 發表於 19-1-14 12:14

這點我就最排斥,誰人會說入了什麼學校就一定入到什麼什麼大學~~ ...
我囡中學報讀時大學入學率好低架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

jli008 發表於 19-1-14 12:23

正常PE那麼厲害就應該選體藝,這才可更令發揮女兒的PE更上一層樓,當然你女兒當時知不知 ...
行呢條路我有同佢傾既.

觀察左兩年, 到佢 P.5 跟學姐去參觀後佢立定主意, 咁我就跟佢 planning 去做, 為左爭取更大籌碼入讀, 去埋海外比賽, 成績佢自己搞掂.

醒目開學勳章 王國長老

bettyay 發表於 19-1-14 12:33
人家已經選對了路
係玩得好開心, 讀書成績個度我早已無眼睇.

YolandaTam 發表於 19-1-14 11:58
我家情況相反。
我當年好唔想小女升讀中學部(小學津校,中學直資),原因如下:
1)以理科人嚟講,語文程度 ...

你這些問題亦是我之前擔心的

1. 小朋友對數理興趣比文多,怕入了1A 萬一排中下游要修文科,佢一定會同我死過

2. 聯中著重視藝,小朋友完全冇天份,亦對畫畫冇興趣。

當然我自知聯中係唔啱佢,但成日都會問自己揀成績定啱佢呢?
好彩係佢有個好支持佢嘅爸爸,我同佢爸爸都係讀1A 中學,不過爸爸話佢嘅中學生活一啲都唔開心,不過我冇呀!所以唔係太理解?!

miriam 發表於 19-1-14 11:59
好多上黎問係要入間谷既中學, 最緊要係入三大率高

係咪應該調轉問?想揾間吾谷的中學,但又要入U率高!坐六年舒舒服服入三大!     

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-14 12:09
落下場睇下D學生,左包住右紥住既堅持,所以,我係支持佢地任何自己既選擇,為目標去努力,甚麼ABC,可以 ...
真係無乜邊幾個唔紮返一兩忽

好老實講, 我囡 2/1 開始考試, 考試前係精英賽..............所以佢係聖誕節假係無溫過書既

bpooh 發表於 19-1-14 12:47
你這些問題亦是我之前擔心的

1. 小朋友對數理興趣比文多,怕入了1A 萬一排中下游要修文科,佢一定會同我 ...

尊重佢選擇,但要佢明白 :食得鹹魚抵得渴

醒目開學勳章 王國長老

fatman69 發表於 19-1-14 12:50
係咪應該調轉問?想揾間吾谷的中學,但又要入U率高!坐六年舒舒服服入三大!     
...
唔可以咁問架, 唔谷就 hea 架喇, 所以一定係要谷谷谷

YolandaTam 發表於 19-1-14 12:53
尊重佢選擇,但要佢明白 :食得鹹魚抵得渴

對,所以交換條件係佢一定要比之前更努力。
路係佢嘅,我嘅責任只係部住佢,支持佢,我覺得好,佢未必覺得。
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P
‹ 上一主題|下一主題