用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
樓主: shipferry
go

Band 1 A、B、C中學   [複製鏈接]

請唔好怪我對号入座。其實要滅聲好容易,唔發帖就可避晒所有人身攻擊啦。但這是否最好呢?
好好一個帖站,比人變成一言堂,打壓異見,我忍左好久了。大家不去聲討人身攻擊,反而叫人滅聲,是什麽道理呀?

EK百分之九十的帖子都是垃圾

shipferry 發表於 19-1-12 01:06
由於小女升中關係,最近有留意此教育王國升中討論區,發覺非常有趣,這裏充斥幾類人士:

1)留戀型家長,多 ...

Sorry .. 原諒我吧!  

回覆樓主:

何必太認真

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-14 09:37
回覆 shipferry 的帖子

路過~~感覺題目有點不太對

各位家長應該諗諗, 到底成日上嚟問升中如何選校, 係真正為了孩子著想, 還是只想孩子為自己圓夢?

王家爸爸    發表於 19-1-14 15:45
IYY    發表於 19-1-14 12:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 10:22
各位家長應該諗諗, 到底成日上嚟問升中如何選校, 係真正為了孩子著想, 還是只想孩子為自己圓夢?

我第一個舉手, 我係為孩子著想, 因為我當年想入既係MCS, 入唔到, 但我無同阿女報MCS, 雖然同區, 大抽奬都唔會報。

sorry, 我又撩交打。

回覆樓主

我想我應該係為孩子想的家長,小朋友上年升中。原小學有聯繫band 1A 、1B 中學,band1A 小朋友講明不喜歡,怕大壓力;1B嗰間係中中,他也不喜歡。我哋只參觀過鄰區一間band 1C直資中學,不知好彩定唔好彩,他考到,亦非常喜歡。
結果經過多次全家討論,兩票對一票,就如他所願了。
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

醒目開學勳章 王國長老

我係咪太尊重我囡呢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 19-1-14 10:43
我第一個舉手, 我係為孩子著想, 因為我當年想入既係MCS, 入唔到, 但我無同阿女報MCS, 雖然同區, 大抽奬都 ...

童年陰影~~~

little_yolky    發表於 19-1-14 11:39

mcl203 發表於 19-1-14 11:39
童年陰影~~~
先此聲明, 我入唔到純因唔好彩呀, 我當年無自行既。

蒲左ek咁多年, 呢番話我想講好耐
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

miriam 發表於 19-1-14 11:36
我係咪太尊重我囡呢

same here
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

bpooh 發表於 19-1-14 10:53
我想我應該係為孩子想的家長,小朋友上年升中。原小學有聯繫band 1A 、1B 中學,band1A 小朋友講明不喜歡, ...

我家情況相反。
我當年好唔想小女升讀中學部(小學津校,中學直資),原因如下:
1)以理科人嚟講,語文程度太高,佢會俾語文拖低排名
2)學校着重體藝,但佢一無興趣二無天份,格格不入
3)無論喜好,性情,佢都同一般女孩大不相同,又係會格格不入(實際上佢小學係被排擠孤立)
4)學校要求學生肯捱,有鬥心,有人形容為苦行僧,但小女體弱,唔符合要求
但佢堅持......

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 19-1-14 11:55
蒲左ek咁多年, 呢番話我想講好耐
好多上黎問係要入間谷既中學, 最緊要係入三大率高
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 19-1-14 10:43
我第一個舉手, 我係為孩子著想, 因為我當年想入既係MCS, 入唔到, 但我無同阿女報MCS, 雖然同區, 大抽奬都 ...

我都係紅磚情意結,想阿女自一,但阿女冇感覺要自一另一間,唔好打頭,我曾經諗過暗地裡交我想既次序,但最終過唔到自己良心。

醒目開學勳章 王國長老

jli008 發表於 19-1-14 11:57
回覆 miriam 的帖子

有尊重孩子意思不錯,沒什麼問題~
我畀家姐話我嘥左個囡都唔理, 總次佢成績同運動達依家學校要求我就報, 入到係佢努力既成果.

miriam 發表於 19-1-14 12:01
我畀家姐話我嘥左個囡都唔理, 總次佢成績同運動達依家學校要求我就報, 入到係佢努力既成果.
...
不過你係堅D, 個女做運動做到傷晒, 真係俾我就心痛死。
‹ 上一主題|下一主題