用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
樓主: shipferry
go

Band 1 A、B、C中學   [複製鏈接]

回覆樓主

路過,初時唔知前因⋯⋯個人已經覺得這些帖完全冇養份。。。

現在了解了少少⋯⋯更加覺得這些帖絕對地無養份及不應該出現,建議版主可以考慮封帖。。。

樓在及(可能)化身⋯⋯放低吧,只有辛苦自己。。。

shipferry 發表於 19-1-12 01:06
由於小女升中關係,最近有留意此教育王國升中討論區,發覺非常有趣,這裏充斥幾類人士:

1)留戀型家長,多 ...

大家都系關心子女者,有時好同吾好都幾主觀的,當然自己子女學校比人彈系吾開心,教育子女成為學校最top既為目標就得啦

hkpapa852 發表於 19-1-12 10:22
我好似只係見到A會員讚謀校時,B會員就衝出嚟單打

唔通係幻覺?

你咁都發現到   

sukitelfold 發表於 19-1-13 10:50

現在了解了少少⋯⋯更加覺得這些帖絕對地無養 ...

X 2!
完全冇任何營養可言。

Ktfk 發表於 19-1-13 09:23
咁表面上邏輯又冇問題喎 ....

即係 LS, QC, 旅港 同 銀禧 齊名...

佢原本係寫旅港級數同 LS QC 一樣  
呢 d 神邏輯我真係睇唔透

5tgb 發表於 19-1-13 10:33
討論成绩及受歡迎程度,難免比較,使討論更立體。要求apple to apple 才可提出,根本就唔可能。要滿足某些 ...

我接受現實 阿名校家長,我真係同你係溝通唔到,完全9588。

sukitelfold 發表於 19-1-13 10:50

現在了解了少少⋯⋯更加覺得這些帖絕對地無養 ...

我都覺得自己中伏

帖友原來除了抹黑、人身攻擊外,重有叫人封帖此招,為打壓不合聽意見,無所不用其極,相信此風不禁,絕非帖友之福

5tgb 發表於 19-1-13 13:58
帖友原來除了抹黑、人身攻擊外,重有叫人封帖此招,為打壓不合聽意見,無所不用其極,相信此風不禁,絕非帖 ...

不如分享多些貴子弟學校的學習生活,這裡EK應該好多人感激你。

我先問:聽好多貴子弟學校打機情況好盛,事實是否如此?

或是間間男校也是這樣?

回覆樓主:

EK的作用是給家長收集資訊,作幇助子女學業之用,其中以升中派位最HOT!
讀書成績靠自己一定冇錯,但有左EK後,個人認為9成靠實力/1成靠經驗,那一成經驗就係靠EK前輩比料。
睇得EK多自然分到邊D人熟邊瓣,邊D人撩事鬥非,邊D人講野持平,係分辨到嘅!

greenapple1093    發表於 19-1-14 12:12

sukitelfold 發表於 19-1-13 14:05

不如分享多些貴子弟學校的學習生活,這裡EK應該好多人 ...
想問下此帖友為何有此要求呢?出帖講A,你就問B,本人子弟學習情况又與此帖有何關係呢?
我係唔講子弟情况,算唔算無耻呢?

5tgb 發表於 19-1-13 14:13
想問下此帖友為何有此要求呢?出帖講A,你就問B,本人子弟學習情况又與此帖有何關係呢?
我係唔講子弟情况, ...

討論那有《無恥》,我在EK也未用過咁激的用詞,頂磅用《禮義廉》

講貼題⋯⋯不如你望下呢個帖題及內容先,band 1ABC和內容!

也是那句:絕對性、完全地⋯「無養份」,問貴子弟學校,吡緊黃金梯級你落⋯⋯

fatman69 發表於 19-1-13 14:12
EK的作用是給家長收集資訊,作幇助子女學業之用,其中以升中派位最HOT!
讀書成績靠自己一定冇錯,但有左EK ...

活在自己世界中⋯只有辛苦自己!

路過都要被他/她扣帽子

這是什麽道理,不合聽咪唔好看此帖囉,為何叫人封帖呢?
什麽黄金樓梯落台,你估你係判官呀?
人地講乜要理,人地唔講乜都要理。
有此等帖友,絕非帖站之福

5tgb 發表於 19-1-13 15:02
這是什麽道理,不合聽咪唔好看此帖囉,為何叫人封帖呢?
什麽黄金樓梯落台,你估你係判官呀?
人地講乜要理, ...

繼續、加油⋯⋯《帖站》交吡你

一般我遇到的匪徒 犯案手法, 首先唔啱聽嘅意見, 就叫你收聲, 而直接叫你封帖,今次係第一次。
跟住就討你講個人資料, 之後就開始抹黑同人身攻擊啦。
相信資深 帖友, 一定會覺得好熟悉啦

睇topic以為講B1A,B,C嘅比較,入到嚟有d “中伏”嘅感覺。建議樓主改topic名叫“EK我見", “我對EK的感受”......

1998Ruby1998 發表於 19-1-13 07:55
回覆 hkpapa852 的帖子

我睇到佢話旅港應該同 LS、QC 齊名 ,但另一個回覆又暗示旅港成績冇拋 ...
其實做家長無得懶,喺網上睇到既野只係參考,自己需要睇學校年報,去學校開放日,多啲了解。

响EK都比倒我好多資料,例如以前我真係唔知學校係冇banding. banding係學生至有。當然,如果家長評估邊問學校好或差,自己聽完都要再親自做功課嘅。

我阿爸同我講過10個人可能有1-2個人唔like你,但當發覺10個人有—半人唔like你,就要檢討下自己,好佩服上面仁兄以—敵十,仲覺得自己好有道理,厲害厲害
‹ 上一主題|下一主題