用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
樓主: shipferry
go

Band 1 A、B、C中學  

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-1-19 18:40
其實我懷疑唔少醫生都係SEN,我仔嗰位兒科醫生,睇咗十幾年都從冇眼神接觸,講嘢唔望人。我懷疑佢係ASD,唔 ...

呢種問題不用食藥,亦不用去讀需要處理問题的學校

王家爸爸 發表於 19-1-19 17:38
其實間間小學都有可能收到SEN,嚴重既去炮台山循道未必係壞事。

可以講多少少呢間循道有咩特別嗎?

Lindytiger 發表於 19-1-20 09:59
可以講多少少呢間循道有咩特別嗎?
炮台山循道衛理中學係一間注重關愛、包容既學校,佢哋啲老師接受過特殊教育訓練,實行小班教學,學校相信(亦都接納)每個學生都有唔同既能力,亦都相信唔同能力既學生都可以發展到潛能。

haihaimom 發表於 19-1-19 18:40
其實我懷疑唔少醫生都係SEN,我仔嗰位兒科醫生,睇咗十幾年都從冇眼神接觸,講嘢唔望人。我懷疑佢係ASD,唔 ...
無眼神接觸,同SEN係兩回事。無眼神接觸,可以有好多原因,可以係睇唔起你(太有信心),可以係自細無信心(唔敢望人),可以係習慣(太忙,太專心),亦可以係怕醜(例如男人見到靚女一係怕醜,一係想入非非,柳下惠始終係小數)。

回覆 王家爸爸 的帖子

所以我話懷疑啫我冇話佢一定係,ASD其中一個特點係冇眼神接觸。

haihaimom 發表於 19-1-20 13:02
回覆 王家爸爸 的帖子

所以我話懷疑啫我冇話佢一定係,ASD其中一個特點係冇眼神接觸。 ...

哈哈,我地以前睇某位E生都係差不多,無乜眼神接觸,你有你講病情,佢專注填張保險表格,但佢唔係SEN~~~

王家爸爸    發表於 19-1-20 16:23

王家爸爸 發表於 19-1-20 12:44
炮台山循道衛理中學係一間注重關愛、包容既學校,佢哋啲老師接受過特殊教育訓練,實行小班教學,學校相信( ...

明白。如果係學習態度有問題既學生,但本身唔係SEN 又是否適合?

Lindytiger 發表於 19-1-20 14:14
明白。如果係學習態度有問題既學生,但本身唔係SEN 又是否適合?

我覺得唔適合,應該找間校風好的/多元化的學校
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 19-1-20 17:36
我覺得唔適合,應該找間校風好的/多元化的學校

有邊間可考慮?朋友本身住港島

Lindytiger 發表於 19-1-20 17:57
有邊間可考慮?朋友本身住港島
Band 幾?

Jessy 發表於 19-1-20 19:31
Band 幾?

Band 2

Lindytiger 發表於 19-1-20 19:33
Band 2

如果是男孩子,成績比較好的咪鄧鏡波,成績差d可考慮慈幼,呢兩間都多活動。

你朋友心目中應該都有心水吧!

Lindytiger 發表於 19-1-20 14:14
如果唔係SEN,就未必適合。

Jessy 發表於 19-1-20 19:49
如果是男孩子,成績比較好的咪鄧鏡波,成績差d可考慮慈幼,呢兩間都多活動。

你朋友心目中應該都有心水吧 ...

Thanks for your advice

王家爸爸 發表於 19-1-20 23:42
如果唔係SEN,就未必適合。

Thanks for your advice