用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二成績
樓主: kiukiu1016
go

小二成績  

bobbob 發表於 19-1-15 12:07
你小學無吹過咩?其實我仔唔識運氣,最緊要揀首無咁多C嘅歌吹就得

我哋果時無的。

今年好開心, 考試歌可以揀天空之城, 我鐘意聽, 成日叫阿女吹俾我聽。

little_yolky 發表於 19-1-15 12:08
我哋果時無的。

今年好開心, 考試歌可以揀天空之城, 我鐘意聽, 成日叫阿女吹俾我聽。
咁正

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-15 12:08
我哋果時無的。

成首歌?咪要練好耐?我仔頂多肯練幾次架咋

醒目開學勳章

mianyang_99 發表於 19-1-15 12:04
因為我仔冇學西方樂器, 樂理一D都不太明...我又唔識....咪要搵老師上門教LOR....本來一心只教樂理, 但原來 ...
我哋考得好簡單,都係認下譜打拍子聽歌認作曲家樂器之類,肯溫書唔難攞滿分

bobbob 發表於 19-1-15 12:35
成首歌?咪要練好耐?我仔頂多肯練幾次架咋
應該係一段? 唔知啊。我鐘意聽丫嘛, 咪成日叫佢吹囉。

bobbob 發表於 19-1-15 12:38
我哋考得好簡單,都係認下譜打拍子聽歌認作曲家樂器之類,肯溫書唔難攞滿分 ...
我地唔止咁簡單....要聽音寫番D音符

醒目開學勳章

mianyang_99 發表於 19-1-15 13:52
我地唔止咁簡單....要聽音寫番D音符
所以我覺得我哋學校幾好,又唔係學嚟搵飯食,考到咁有乜謂

kiukiu1016 發表於 19-1-11 22:56
好灰,成績好差,太心散,樣樣事唔上心,自問好努力教。。仲可以追嗎
...

小一時呢?

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-1-17 01:00
襯仲細,唔好再俾佢打機啦!

贊成。

太多“打機唔緊要,最重要教佢自律” 言論。

一朝習慣成自然,恨錯難返。

retriever 發表於 19-1-17 08:08
贊成。

太多“打機唔緊要,最重要教佢自律” 言論。

但更多嘅係屋企唔俾打,一脫離父母管制就如脫韁野馬,完全失控喎。以下全部係小女(中學生)啲同學嘅行為:
1)上堂(學校或補習社)偷偷喺櫃桶打;
2)向父母報稱回校籌備活動攤位,但只係油兩筆顏色,其他時間全打機;
3)向父母報稱同朋友行街,結果坐喺連鎖快餐店或咖啡店打機......
少年人係反叛嘅,正所謂你有張良計我有過牆梯,我哋總唔可能100%掌控子女行蹤或者唔俾佢出街。

YolandaTam 發表於 19-1-17 09:10
但更多嘅係屋企唔俾打,一脫離父母管制就如脫韁野馬,完全失控喎。以下全部係小女(中學生)啲同學嘅行為:
...

我係咁認為的:

打機(或其他活動)係滿足細路某種需求。家長排除左打機(或其他活動)應該找一種活動,代替被排既活動(打機)。

打機之所以毒,係滿足感太快太促,慣咗打機,其他野好難滿足佢哋,手機打機更加全天候。

所以我認為細路從小應該有正當娛樂,填滿細路心,特別係團體活動。

不過可惜既係,而家D 細路,被呀媽安排哂好多活動,好上進,但未能帶來娛樂,打機變成給細路們既補償。

retriever 發表於 19-1-17 09:23
我係咁認為的:

打機(或其他活動)係滿足細路某種需求。家長排除左打機(或其他活動)應該找一種活動, ...

講開又講,好奇怪,做呢啲事嘅通常係運動校隊嘅同學,打機係佢哋練習以外群體活動之一,如果有人又唔打機又唔追星,基本上無法合群。
我睇法係:或者同學平時運動練習得太辛苦,運動已唔再係樂趣而係事務,加上又唔識安排時間,學習追唔上,以打機或追星去逃避,一個係咁兩個係咁,成為集體行為。

回覆樓主

我地係放假先俾佢打機,不過都知佢唔可以咁沉迷,依家努力同佢睇多點圖書,希望可以打返好個根基

kiukiu1016 發表於 19-1-17 10:01
我地係放假先俾佢打機,不過都知佢唔可以咁沉迷,依家努力同佢睇多點圖書,希望可以打返好個根基
...

小朋友最想父母陪伴,伴讀除咗成績有改善外,親子關係都會好㗎。

YolandaTam 發表於 19-1-17 09:30

講開又講,好奇怪,做呢啲事嘅通常係運動校隊嘅同學,打 ...
以前考試溫習中間小息會去park 玩,最近轉去打乒乓球,小朋友已識得話唔算休息