用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二成績
樓主: kiukiu1016
go

小二成績   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 19-1-17 09:30

講開又講,好奇怪,做呢啲事嘅通常係運動校隊嘅同學,打 ...
有次去溜冰,resirface 時見到幾個女仔坐埋一排每人一部手機各自打。回家在地鉄又見到一班男生坐在一排每人一部手機各自打,不過in both cases,至少都有一路打一路傾

YolandaTam 發表於 19-1-17 09:30

講開又講,好奇怪,做呢啲事嘅通常係運動校隊嘅同學,打 ...

重點唔係佢哋一輩子唔打機,係唔“好”,唔會佔據佢哋整個生活。

我哋呢D 老餅,從小群體打球,有得打機亦鍾意,但唔會迷。有得實體打波,會揀打波多個打機。

實體活動,有很多元素係打機無法體會,但其中意趣係慢慢才領略。

大環境係而家細路D 活動太豐富。鬼咩,什麼都送埋咀,點會珍惜。

retriever 發表於 19-1-17 13:48
重點唔係佢哋一輩子唔打機,係唔“好”,唔會佔據佢哋整個生活。

我哋呢D 老餅,從小群體打球,有得打機 ...
我和教練都係咁講,以前冇教練,好多事情要自己爭取,e加唔識珍惜

簽名被屏蔽

回覆樓主:

小兒今年小一,數學成績好差,只有僅僅合格,除左底子吾好,温完又温,轉頭又吾記得晒。不過中英常 有9X幾分,我都吾知有咩可以幫佢...不過佢十分喜歡閱讀,吾鐘意操練式做數,請問有咩可以做?

fireporkchop 發表於 19-1-21 22:53
小兒今年小一,數學成績好差,只有僅僅合格,除左底子吾好,温完又温,轉頭又吾記得晒。不過中英常 有9X幾 ...
小一先過一半,,, 都好淺下.......  唔關底子事掛....

bananaGi 發表於 19-1-23 17:16
小一先過一半,,, 都好淺下.......  唔關底子事掛....

就係好淺都做吾到...數數都數錯....完全冇心機放係數學度,點搞....有d咩可以提升數學興趣?

fireporkchop 發表於 19-1-21 22:53
小兒今年小一,數學成績好差,只有僅僅合格,除左底子吾好,温完又温,轉頭又吾記得晒。不過中英常 有9X幾 ...

你睇返個仔份卷究竟係邊類題目錯,重點訓練,可能你個仔根本就唔明,久而久之,就會好多部份估估下,咁咪會唔識,所以一定要解到佢明為止,
同埋做多幾題類似的題目訓練下。
*呢個係我對自己個隻仔的方法

‹ 上一主題|下一主題