用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華面試
樓主: man7099
go

英華面試  

IloveJJ 發表於 19-1-29 10:54
係呀!令我回想返考小學既情形,所以我都預咗抽獎架啦!
你就好啦,係强區,咁多好學校。

IloveJJ 發表於 19-1-29 11:08
係強區喳,唔係好多好學校,得幾間學校喳。不過我付出咗好大架,賣樓搬過香港架。
...
記得有 EK 媽媽吹水講過, 作為父母嘅, 為仔女上山下海, 在所不辭!

回覆 IloveJJ 的帖子

亞仔當日係2號, 佢話自己篇英文最深, 但覺得表現最好係4號. 小组討論時1同5拗到企起身,3號又唔出聲。

小時了了 發表於 19-1-29 11:12
記得有 EK 媽媽吹水講過, 作為父母嘅, 為仔女上山下海, 在所不辭!
我已孟父3迁, 我信能力做得到的,應該盡力去做.大多小朋友都潛力無限.

IloveJJ 發表於 19-1-29 12:02
我都認同。
我嗰時仲諗住搬去中西區校網,總之有B1成績,就有B1學校讀,點知聖類斯跌咗去B2,真係人算不如 ...
不要怪我多嘴,妳6年前嘅選擇已經係錯,向前看,提議妳預備再壞一步打算.....prepare扣門.

IloveJJ 發表於 19-1-29 14:36
6年前選擇有咩錯呢?請指教!
識三個最近呢10年內讀小學的,结果都不太好,一個上中學仍在讀,一個中五(讀得不好)去了外國, 另一個不上中學轉到九龍讀國際校.我只是認識以上咁啱不好例子,我見倒這三個男生讀書確一般,但體藝也不見凸出,唯一共通叻嘅係打機一流.其實可能學校無變過,變在學生,以上只識三人,少數少數.我只能在我有限圈子了解所得.

IloveJJ 發表於 19-1-29 12:02
我都認同。
我嗰時仲諗住搬去中西區校網,總之有B1成績,就有B1學校讀,點知聖類斯跌咗去B2,真係人算不如 ...
印象中中西區一向女就校網好,仔冇咁好,因為選擇唔多。

我都好了解中西區,目標係KC,一定選中西區!仔仔學校高峰期入30個KC架

不同校而且不同區,但我比較了解中西區

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-1-29 15:28
無辦法架,當時小一自行只可搏聖公會既小學,我選咗三間: 李兆強、拔萃、聖彼得,最終因為覺得拔萃多人爭 ...
點解唔揀聖雅各?男仔灣仔校網好好多

醒目開學勳章

ilyrd 發表於 19-1-29 15:01
識三個最近呢10年內讀小學的,结果都不太好,一個上中學仍在讀,一個中五(讀得不好)去了外國, 另一個不上中學 ...
3個都係讀sls?