用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華面試
樓主: man7099
go

英華面試   [複製鏈接]

其實直資/津校都好,每間學校收生都有不同比重和計分方法。總分=成績表+操行+獎項+面試。
(前320位高分有2nd in)
其實如果成績好但冇2nd in可能真係面試唔夠凸出。因平均每組少於一個入圍,學生真的要做到凸圍而出架!
其實之前都有好多例子如yw冇2nd in但spc收左,spcc唔收qc收左,hy唔收dgs收.....多不勝數。所以大家都平常心,繼續為自己既仔仔囡囡努力和加油啦。而我個人絕對認為小朋友早些和多些面對失敗是將來成功的重要元素。

MCLIAN    發表於 19-2-11 01:31

Bobmarley 發表於 19-2-9 14:27
大家好,我都加入講下先!我朋友仔仔地區小學,級5內,band 1A,有得second in呀!所以我想不存在成績太叻 ...
級一同級五有段距離了。

奇奇媽媽 發表於 19-2-8 15:30
我覺得英華interview 睇重很高;身邊唔少例子1A、1B人英華2nd in,SPB無份,但自行或抽入到1A中學
...
那些1A中學咪又係要靠有1A學生入去讀才做到,但咁形勢那些1A中學好快不再是1A,所以我從來都對直資睇高一線,因為可揀學生。

其實祗要大家多些了解收生流程,就會知道,學校選學生是前期,最終決定權是否註冊,是否抽飛,是在於學生。一般學生家長的心態是同級先選免費官津,要高半格才選直資,反而覺得直資沒有收生優勢。

5tgb 發表於 19-2-10 08:05
其實祗要大家多些了解收生流程,就會知道,學校選學生是前期,最終決定權是否註冊,是否抽飛,是在於學生。 ...

「直資收生沒有優勢」

~~~~~~~~~~

不能同意太多。。。

其實可以參考下過去10年長沙灣,深水埗區多間官津校成1A,一步一腳印的歷程,就知道官津進步是否比真資快了。又可以參考下區內小學升中派位,就可知道官津/直資受歡迎程度了。

另一個值得參考的數據是,大家可參考區內有親生兄弟的直資小學升中派位情況,就清楚官津/直資那一方更能吸引1A生了。

回覆 5tgb 的帖子

Compare apple to apple, 蘋果對蘋果
咁我梗係揀個免費派架啦

不過你精但直資佬都唔呆
佢地話,你地食的傳統本地蘋果營養差呀
宜家我地引入基恩改造蘋果
加入國際風味,營養豐富,多水多汁

嘩,師奶甲聽到
心諗,係喎,梗係食國際野啦
平時外國貨十幾廿蚊先買到
現在政府畀D津貼,我自己出少少,咁就有來路貨食

再加埋財演代言力sell
不停上網吹死本土派

大家可見有基恩改造的蘋果近年搶手D既

不過,食家要注意,一箱十個,可能只有兩三個係有外國基恩,其餘仍是本土貨
我是護書簿

請問英華係唔係只需要in 兩次就知道結果?唔使見家長?

tylan5889 發表於 19-2-11 09:15
請問英華係唔係只需要in 兩次就知道結果?唔使見家長?

上年只in2次,不用in家長

ipipip 發表於 19-2-11 09:53
上年只in2次,不用in家長

請問second in後大約幾耐會知道final result?

LOVELY-BABE 發表於 19-2-11 10:26
請問second in後大約幾耐會知道final result?

我地和其他同學分別在9,12 Mar18收到信

請問有冇同路人今天已收到面試時間的信?
我是護書簿

直資學校每個學生一樣有拿政府咁多錢, 交多左學費,其實都是用在自己小朋友身上.你睇下直資學校與官津既師生比例就知道了.

直資最吸引既地方就是開辦國際課程, 男仔可以選擇自己最擅長既方式參加考試. 相反,DSE核心四科中, 中英數常, 三科都是文科, 無可避免同女仔去鬥文科.

男校既3322率同女校一比就知道啦, (九真既3322率都叻過唔少Band1AB男校)

losoco 發表於 19-2-11 17:14
請問有冇同路人今天已收到面試時間的信?
原來已有人收到面試信,我今日睇兩次信箱都未見有呀⋯⋯

Sing13 發表於 19-2-11 17:32
直資學校每個學生一樣有拿政府咁多錢, 交多左學費,其實都是用在自己小朋友身上.你睇下直資學校與官津既師生 ...
所提出的國際課程是否 IB 課程,如果是IB,  祗有少數直資開辦。而且直資IB 的競爭對手是國際學校,非官津。

5tgb 發表於 19-2-12 12:43
所提出的國際課程是否 IB 課程,如果是IB,  祗有少數直資開辦。而且直資IB 的競爭對手是國際學校,非官津。 ...

仲有GCE課程.

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1497162-%E6%95%99%E8%82%B2-%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E6%9B%B8%E9%99%A218%E5%AD%B8%E5%B9%B4+%E6%93%AC%E9%96%8B%E8%BE%A6GCE%E8%AA%B2%E7%A8%8B

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1887442-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%B8%AF%E7%94%A2%E5%8D%81%E4%BA%94%E6%AD%B2%E7%A5%9E%E7%AB%A5+%E5%85%A5%E8%AE%80%E7%89%9B%E6%B4%A5%E6%95%B8%E5%AD%B8%E7%B3%BB

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=2441&lan=1

‹ 上一主題|下一主題