用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華面試
樓主: man7099
go

英華面試  

奇奇媽媽 發表於 19-1-27 20:02
2in 就係individual
不過好似有分別,不是每個人一樣,舊年阿仔就英文自我介紹、英文看圖片描述、時事、 ...

琪琪媽媽,你小朋友入咗英華讀成點呀?校內讀書氣氛、一般英華仔品德、師資如何? 睇番啲舊文,見部分高年級家長負評嚴重, 我也覺得詫異,實質情況怎樣?

tutik 發表於 19-1-27 20:27
琪琪媽媽,你小朋友入咗英華讀成點呀?校內讀書氣氛、一般英華仔品德、師資如何? 睇番啲舊文,見部分高年 ...

聽阿仔講英華仔普遍好精靈,轉數好快,但都有點頑皮,佢返學返得好開心,因為他是外校生但比預期快投入英華生活;學校對中一同學比較嚴同有要求,暫時我覺得沒有什麼大問題,不過聽聞高中學校對學生比較自由,有家長反覺得學校唔夠谷,讀書氣氛佢話同小學個班同學差唔多,老師都ok

奇奇媽媽 發表於 19-1-27 20:45

聽阿仔講英華仔普遍好精靈,轉數好快,但都有點頑皮,佢返 ...

謝謝回覆,我仔都有這些特質,怕佢開心得滯更失控,所以唔知算唔算合適。還是選間地區一線學校,同班呆呆坐埋一抬平衡下。

奇奇媽媽 發表於 19-1-27 20:45

聽阿仔講英華仔普遍好精靈,轉數好快,但都有點頑皮,佢返 ...

都想借位問一問功課量多唔多,谷嗎?除咗學費,雜費多嗎?thx

JenniferKwok214 發表於 19-1-27 21:25

都想借位問一問功課量多唔多,谷嗎?除咗學費,雜 ...

功課量真係一時時,因為阿仔唔使我理,有時見佢無野做,有時趕到甩轆,我諗每個小朋友時間控制都唔同,佢未係掌握得好好,雜費唔多

tutik 發表於 19-1-27 21:09
謝謝回覆,我仔都有這些特質,怕佢開心得滯更失控,所以唔知算唔算合適。還是選間地區一線學校,同班呆呆 ...
同班呆呆坐埋一抬

elderberry 發表於 19-1-27 21:36
同班呆呆坐埋一抬

用錯詞語,乖寶寶才對。

回覆 tutik 的帖子

我也有這個煩惱呀

奇奇媽媽 發表於 19-1-27 21:35
功課量真係一時時,因為阿仔唔使我理,有時見佢無野做,有時趕到甩轆,我諗每個小朋友時間控制都唔同,佢 ...

唔該哂

兩日的1st in完左先講,其實面試中英文的文章容易,小組討論是中文和一些小朋友通常會注意到的議題。另外,YW會估計學生的程度而分組的。因應學校和成積分1-5號位,因都是估算的,所以可能會估算錯誤而不一定1,2號位最出色。
因2000人1st in 而2nd in只有數百人,如每組出一個都已經有400人了,所以我相信1st in要好突出才能出線。
如有錯誤請更正、勿打臉,希望D資料幫到下年的同學!

davywm    發表於 19-1-28 14:58

sylsylwen2007 發表於 19-1-28 11:15
兩日的1st in完左先講,其實面試中英文的文章容易,小組討論是中文和一些小朋友通常會注意到的議題。另外, ...

請問點樣知1,2號位最出色?

回覆 dearmm 的帖子

都冇法證實的!但刨下D舊post都有不少家長提過這情況。邊個號碼都不重要,今年1、2下年可以3、4,約250人有2nd in計平均每組少於1個出線,相信英華分組的策略都是不想錯過任何一個好的學生

IloveJJ 發表於 19-1-29 07:21
你仔唔覺嗎?
我仔個组係2號最勁,反而1號最唔掂。佢自已排中間,如果每组揀1個,應是2號出線。但可能2號咁勁的出左offter都未必讀,我仔想讀既又入唔到2nd in。

回覆樓主:

呀仔話2号係鬼仔黎,讀英文當然放炮仗咁快,但中文討論時就啞咗。1号唔太出聲,3号搶住講但唔到題,5号話認同呀仔就算,有啲hea, 話自己講得最好云云(一貫認屎認屁) 。

IloveJJ 發表於 19-1-29 09:44
我仔都係2號最勁,但學你話齋,2號最勁,應該就目標更勁。
這就是升中遊戲,唔够人强,就只有俾人淘汰。