用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 循道,華英,迦密點揀?
go

循道,華英,迦密點揀?

女兒1b-c, 自行應揀九龍循道,華英,迦密嗎? 有機會嗎?

frederickchow 發表於 19-1-11 20:19
女兒1b-c, 自行應揀九龍循道,華英,迦密嗎? 有機會嗎?

或許自行

1. 華英
2. 迦密

回覆 frederickchow 的帖子

華英迦密機會晤大

frederickchow 發表於 19-1-11 20:19

你本身是否九龍城區?

循道的DSE成績麻麻地。

Lingfung813    發表於 19-1-12 01:21

旅港/銀禧/聖母玫瑰/聖家

christy2011 發表於 19-1-11 20:54

華英迦密機會晤大

係, 我諗非1A學生, 迦密自行應該都係機會好微。 佢地明買明賣, 只想收1A同乖嘅學生。
反而華英仲會睇下課外活動, 例如音樂, 排球。

faikam 發表於 19-1-11 22:37

係, 我諗非1A學生, 迦密自行應該都係機會好微。 佢地明買明 ...

華英未來幾年原址重建,更多人轉去申請何文田迦密。自行入何文田迦密的競爭將會更大。

tpmon 發表於 19-1-11 23:06
華英未來幾年原址重建,更多人轉去申請何文田迦密。自行入何文田迦密的競爭將會更大。
...

重建對一間學校有幾大的影響?
以往女拔,英華女的影響有幾大?

bighead9849 發表於 19-1-11 23:13
重建對一間學校有幾大的影響?
以往女拔,英華女的影響有幾大?

有些很大影響,如黄笏南搬去臨時的沙田校舍後,成績比以前差了很多。

回覆 tpmon 的帖子

我本身不是九龍城區

frederickchow 發表於 19-1-11 23:24
回覆 tpmon 的帖子

我本身不是九龍城區

會否考慮九龍城B1B-B1C校,如旅港、黄笏南、何明華銀禧、丘佐榮、聖家?

tpmon 發表於 19-1-11 23:06
...
請問華英會搬去哪裏?
謝謝大家的回覆,我個女其實一向平均分都只有B, 今次呈分突然升高很多,老師說1b-c, 本來打算報九循也未必入到,但現在老師按她成績,建議報華英/迦密也可,我又擔心太進取。

也考慮會否仍報九循,因擔心她讀華英/迦密會讀得辛苦。

frederickchow 發表於 19-1-11 23:35
請問華英會搬去哪裏?
謝謝大家的回覆,我個女其實一向平均分都只有B, 今次呈分突然升高很多,老師說1b-c,  ...

華英幾年後才搬臨時校舍,未知地點。

以你女兒的成績自行報迦密/華英,恐怕陪跑。

其他列的九龍城B1B-1C校,成績應比循道好。

tpmon 發表於 19-1-11 23:29
會否考慮九龍城B1B-B1C校,如旅港、黄笏南、何明華銀禧、丘佐榮、聖家?
銀鿋、丘佐榮是怎樣的學校?入U率好過九循? 重視什麼?因之前冇考慮九龍城區。

tpmon 發表於 19-1-11 23:40
華英幾年後才搬臨時校舍,未知地點。

以你女兒的成績自行報迦密/華英,恐怕陪跑。
沙循會否比華英/迦密易入?

frederickchow 發表於 19-1-11 23:42
銀鿋、丘佐榮是怎樣的學校?入U率好過九循? 重視什麼?因之前冇考慮九龍城區。 ...

兩間入U都好過九循好多。

自己可看看。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724

Lingfung813    發表於 19-1-12 01:26

九循除了成績下滑,校風也不見得好。一間連小學部band one 的學生也不選的中學,最後今年連band 2C學生都要收。

我也讃成選其他中學。

Lingfung813 發表於 19-1-12 01:29
九循除了成績下滑,校風也不見得好。一間連小學部band one 的學生也不選的中學,最後今年連band 2C學生都要 ...
九循又未至於你講咁差吧。

不過成續下滑就肯定係事實,亦都係好多年嘅事,所以佢先同小學脫勾。

至於你話B1成續唔選中學部,以我所知呢幾年循小考頭2、30都嘅都會博下外面,想更上一層樓,呢個人個常情。始終循中都唔係一間多人揀嘅學校,佢嘅定位同銘基差唔多,但係學位小好多,不過同小學脫勾後可能會有所轉變
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆樓主:

我女兒之前就讀的黃大仙二線小學,老師反而鼓勵進取的家長人棄我取,乘機多多報華英。

frederickchow 發表於 19-1-11 23:35
請問華英會搬去哪裏?
謝謝大家的回覆,我個女其實一向平均分都只有B, 今次呈分突然升高很多,老師說1b-c,  ...

地點不詳,等派空置校舍,另外時間表也有很多不確定性20??年⋯⋯只看上立法會攞錢,已經一段時間。。。